İş'te Gündem

FT, Yılın Kişisi'ni açıkladı: Silikon Vadisi yöneticileri gibi değil

Dünyanın en önemli ekonomi gazetelerinden Financial Times (FT) Yılın Kişisi olarak Danimarkalı ilaç devi Novo Nordisk’in CEO’su Lars Fruergaard Jørgensen’i seçti.
FT, Yılın Kişisi'ni açıkladı: Silikon Vadisi yöneticileri gibi değil
Haberler / BUSİNESSCLASS
20 Aralık 2023 Çarşamba 09:01

FT, Novo Nordisk’in geliştirdiği obezite ilaçlarının “sağlık hizmeti, toplum ve gıdayla ilişkimiz üzerinde derin bir etki yaratabileceğini” yazdı.

Hannah Kuchler imzalı yazı, Fruergaard Jørgensen’in Jutland’da bir domuz çiftliğinde büyümesiyle başlarken, Danimarkalı CEO’ya ilişkin şunlar yazıldı:

* Rakiplerinin çoğu randevularına özel jetlerle gitse de o ticari aktarmaları bekliyor. Uzun boylu, zayıf ve düşünceli Jørgensen, geleneksel anlamdaki gösterişli, iş bitirici CEO imajından oldukça uzakta. Kariyerine sağlık hizmeti ve planlama departmanında ekonomist olarak başladı.

* Ancak Jørgensen, şatafatsız tarzıyla, hem sağlık hizmetlerinde hem de toplumlarda, kamu finansmanlarında ve gıdayla ilişkimiz üzerinde derin bir etki bırakabilecek ticari bir inovasyona öncülük ediyor.

Danimarkalı ilaç devi Novo Nordisk, ilk 9 ayda 22 milyar dolar kazandı

Şirketi alıp götüren o iki ilaç

FT, Novo Nordisk’in obezite tedavisinde kullanılan ve oyun değiştirici iğneleri Wegovy ve Ozempic’in arkasındaki şirket olduğunu anımsatırken; anılan ilaçlardan önce obezite tedavisinde tek etkili yöntemin bariatrik cerrahi olduğunu yazdı.

FT, Barclays’in Wegovy ve Ozempic satışlarına yönelik tahminlerine de Jørgensen profilinde yer verdi. Buna göre; Wegovy, bu yıl 2,4 milyar dolar, gelecek yıl ise 7,3 milyar dolarlık satış yapacak. Aslında diyabet ilacı olarak tasarlanan fakat obezite tedavisi için de kullanılan Ozempik ise bu yıl 13,3 milyar dolar, 2024’te ise 16,5 milyar dolara ulaşacak.

Wegovy ve Ozempic’in bu başarısı Novo Nordisk’i Avrupa’nın en değerli şirketi haline getirdi. Financial Times da “Bu sabırlı, ısrarlı ama dönüşümsel inovasyon modelini yürüten rolü nedeniyle Jørgensen'i Yılın Kişisi olarak seçti.”

Silikon Vadisi yöneticileri gibi değil

İşe elektrikli arabasıyla gidip gelen ve düşünmek için evinin yakınındaki gölde kano yapan Jørgensen, bazı Silikon Vadisi yöneticilerinin yaptığı gibi ürününün toplumun dertlerine deva olabileceğini iddia edecek kadar aceleci değil. Ancak her zamanki ciddiyetiyle, şirketin ve sektörün "dünyayı etkilemek için büyük bir şansa" sahip olabileceği konusunda ısrar ediyor.

FT'ye verdiği demeçte, "Toplumla birlikte başarılı olmak için büyük bir sorumluluk hissediyorum, çünkü bir endüstri ve şirket olarak, yaşlanan nüfus, kronik hastalıklar gibi bazı büyük toplumsal sorunları çözmenin anahtarının bir kısmına sahip olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem