İş'te Gündem

Murat Ülker uyardı: Tasarruf etmeyip, harcıyoruz

"Bizler her türlü ekonomik şartlara rağmen tasarruf etmeyip yaşam için harcamaya devam ediyoruz. Umarım bu, toplumda kalıcı bir harcama/tüketim alışkanlığı doğurmaz. Zira bu durum sürdürülebilir değildir.”
Murat Ülker uyardı: Tasarruf etmeyip, harcıyoruz
Haberler / BUSİNESSCLASS
17 Aralık 2023 Pazar 20:22

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, Yıldız Holding'in son X+3 strateji toplantısında ele alınan konuları kişisel internet sitesinde takipçileriyle paylaştı.

Murat Ülker yazısında strateji toplantısında konuşma yapan, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ve Yıldız Holding Ceo'su Mehmet Tütüncü'nün değerlendirmelerini aktardı.

İşte Murat Ülker'in toplantı izlenimlerinden satır başları:

Ali Ülker, G0AL 21, Movers, Of Course gibi akrostişlerle ifade edilen global yol haritalarının yanı sıra Goya, Tüyo gibi tüketiciye yakın araçların önemine vurgu yaptı. Ayrıca, değerlerine eklenen çeşitlilik, kapsayıcılık, şeffaflık ve uyumluluk gibi kavramları açıkladı. Tech Ventures, Yıldız Tech gibi yeni kurumların nasıl oluşturulduğuna dair bilgiler veren Ali Ülker, merkeziyetçi yapının nasıl merkezkaç yapıya dönüştüğüne ve şirketler arası sinerjiye odaklanmanın önemine değindi.

Toplantının ikinci konuşmacısı olan Dr. Mahfi Eğilmez, 2024'ün ekonomik açıdan belirsizlikle karakterize edildiğini belirtti. Türkiye'nin ekonomik göstergelerini diğer ülkelerle karşılaştırarak faiz, enflasyon ve diğer ekonomik faktörlerdeki farklara dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'nin dolarizasyon sorunu ve ekonomik göstergelerdeki olumlu ve olumsuz noktalara vurgu yaptı.

'TÜRKİYE 191 ÜLKE ARASINDA 44. SIRADA'

Eğilmez'in sunumunda Türkiye'nin ekonomik pozisyonu, kişi başına gelir, enflasyon ve işsizlik gibi sosyal göstergeler ele alındı. Türkiye'nin 191 ülke arasında GSYH açısından 19., kişi başına gelirde 50., enflasyonda 3., işsizlikte ise 44. sırada olduğu belirtildi.

McKinsey danışmanlık firmasından gelen sunumlar, dünya ve Türkiye trendleri ile ilgili gelecekteki yaşlı nüfusun etkilerine odaklandı. Türkiye'nin 2040 yılında yaşlı bir nüfusa sahip olacağına dikkat çekilerek, bu durumun şimdiden analiz edilip gerekli kararların alınması gerektiği vurgulandı.

ENFLASYON CANAVARI NASIL HORTLADI?

“Bugün içinde yaşadığımız ve yeni ekonomi takımının eylemleriyle yola girmeye başlayan faiz-enflasyon sarmalının nerede nasıl başladığını, faizleri düşürünce enflasyon canavarının nasıl azdığını büyüme rakamları eşliğinde ortaya koydu.

Vurgu yaptığı konulardan biri de Türkiye’nin Avrupa Birliği hedeflerinden çeşitli nedenlerle vazgeçince ekonomik göstergelerindeki bozulmaydı. Demek ki bizdeki ve Avrupa’daki bazı mihraklar Türkiye’yi Avrupa’da görmek istemese de ekonomik gerçekler bizi Avrupalı olmaya mecbur kılıyor.”

TASARRUF ETMEYİP YAŞAM İÇİN HARCIYORUZ

Ve can alıcı nokta Türkiye’deki ekonomik göstergelerin olumsuzluğuna rağmen perakende hareketlilik aynı hızla düşüş göstermiyor aksine devam ediyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla düşerken tüketim harcamaları yükselmeye devam ediyor.

Yani bizler her türlü ekonomik şartlara rağmen tasarruf etmeyip yaşam için harcamaya devam ediyoruz. Umarım bu, toplumda kalıcı bir harcama/tüketim alışkanlığı doğurmaz. Zira bu durum sürdürülebilir değildir.”

Türkiye ekonomisinde olumlu işaretler de var tabii, mesela cari açık düşüyor. Bence cari fazla verir hale gelmedikçe işimiz zor, hatta imkansız bu sarmaldan kurtulmamız.

'REKABETÇİ STRATEJİLER GELİŞTİRMEK ÖNEMLİ'

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Yıldız Holding CEOsu Mehmet Tütüncü, yapay zeka programı Midjourney kullanarak hazırlanan görsellerle strateji ve liderlik konularına değindi. Tütüncü, değişimin hızla gerçekleştiği bu dönemde çevik hareket etme, farklı senaryoları ele alma ve rekabetçi stratejiler üretme gerekliliğine vurgu yaptı.

Toplantı, Yıldız Holding'in gelecekteki stratejilerini belirleme ve ekonomik zorluklara karşı hazırlıklı olma vizyonunu açıklayarak katılımcılarda heyecan ve motivasyon yarattı. Yapılan sunumlar, Türkiye'nin ekonomik durumu, global trendler ve stratejik hedeflerle ilgili önemli bilgiler sunarak katılımcılara değerli bir perspektif kazandırdı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem