İş'te Gündem

Alman otomotiv devi krizin eşiğinde: 14 bin kişi işsiz kalacak

Almanya'nın en büyük otomobil üreticisi iflasın eşiğinde. Otomotiv devinin iflası gerçekleştiği takdirde en az 14 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor.
Alman otomotiv devi krizin eşiğinde: 14 bin kişi işsiz kalacak
Haberler / OTOMOTİV
28 Temmuz 2024 Pazar 22:47

Almanya'nın en büyük otomobil üreticisi iflasın eşiğinde. Otomotiv devinin iflası gerçekleştiği takdirde en az 14 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor.

Dünya genelinde ekonomide yaşanan dalgalanmalar, küçük çaplı işletmelerde olduğu gibi büyük firmalarında kapılarına birer birer mühür vurmasına neden oluyor.

Özellikle pandemi döneminde başlayan iflas furyası, otomobil sektöründe dünyanın ikinci Almanya'nın en büyüğünü iflasın eşiğine getirdi.

Üretiminin bir kısmını Türkiye'ye kaydıracağı konuşulan firmanın bundan sonraki süreçte atacağı adımlar ise merak konusu oldu.

14 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK

Dünyanın en büyük üçüncü, Almanya'nın ise en büyük ikinci otomotiv yan sanayi şirketi ZF, bugün Almanya'daki 11.000 ila 14.000 çalışanını işten çıkaracağını duyurmasıyla gündem oldu.

Almanya'da 54.000 kişiyi istihdam eden şirket, bu karar ile beraber çalışanlarının yaklaşık dörtte birini işten çıkaracak. Uzun süredir istihdam kısıntısı beklenen ZF'de, açıklanan bu rakamlar beklenenden 2.000 kişi daha fazla olup, sektörde büyük bir yankı uyandırdı.

KRİZİN NEDENİ BORÇLAR VE ELEKTRİFİKASYON

ZF'nin söz konusu kararı şirketin son dönemde önemli ölçüde artan borç yükü ve sektörde yaşanan genel sıkıntılarından dolayı aldığı belirtildi.

Otomotiv devinin 13 milyar Euro borcu olduğu öğrenilirken, bu borçların, yükselen faiz oranları ile birlikte ZF'yi tasarrufa zorladığı vurgulandı.

Otomotiv yan sanayisinin dev isimlerinden biri olan ZF, Bosch ve Continental gibi diğer büyük tedarikçilerle birlikte çevre dostu elektromobiliteye geçiş için büyük yatırımlar yaptı.

Ancak, elektrikli otomobillere yönelik talep beklentilerin gerisinde kaldı ve bu da şirketleri zor durumda bıraktı.

ZF, işte çıkarmanın yanı sıra Almanya'daki bazı fabrikalarını da kapatmayı planlıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem