İş'te Gündem

Ultra zenginler için binlerce dolara iç çamaşırı üretiyor

John Galliano gibi tasarımcıların ve Dior gibi markaların tercih ettiği Cadolle, ultra zenginler için ürettiği binlerce dolarlık özel iç çamaşırlarıyla tanınıyor. NYT, bir CEO’nun ‘Paranızı yatırmak için en iyi yer’ dediği Cadolle’nin atölyesini yazdı
Ultra zenginler için binlerce dolara iç çamaşırı üretiyor
Haberler / İŞTEBAŞARANLAR
24 Haziran 2024 Pazartesi 16:16

Christina Cacouris / New York Times

Paris'te Rue Saint-Honoré'deki bir binanın bodrumundaki çalışma odasında, sayısız tonda Chantilly dantelleriyle dolu dolaplar var: Yves Klein mavisi, şerbet turuncusu, gümüşi bir menekşe rengi. Mobilyaların arasına yerleştirilmiş yarım düzine dikiş makinesinde küçük bir terzi kadrosu çalışıyor ve neredeyse 140 yıldır özel iç çamaşırları üreten Cadolle şirketi için korseler üretiyorlar.

Cadolle'ün ünü onu Dior gibi markalar ve Maison Margiela Artisanal couture defilesi için şirkete korse yaptıran John Galliano gibi tasarımcılar için aranan bir kaynak haline getirdi. Rihanna ve Beyoncé gibi ünlüler müzik videolarında atölyenin parçalarını giydi ve Cadolle'un bu yılki birkaç Met Gala katılımcısında da dokunuşları vardı.

Korseye olan yaklaşımını değiştirmedi

Bugünlerde korseler birçok şekilde karşımıza çıkıyor. Atletizmden ilham alan versiyonlar veya hoodie versiyonları, geleneksel olarak bir iç çamaşırı olan korseyi hem biçim hem de işlev açısından geliştirdi. Ancak Cadolle'de korseye yaklaşım, Herminie Cadolle'ün 1880'lerin sonunda şirketi kurmasından bu yana pek değişmedi. Herminie'nin büyük büyük büyük torunu 45 yaşındaki Patricia Cadolle, bu yaklaşımın kadınları ruhen ve anatomik olarak yükselten ve onlara "hayatları boyunca" eşlik eden parçalar üretmeyi içerdiğini söylüyor. Cadolle'u, Herminie'nin 70'li yaşlardaki büyük büyük torunu olan annesi Poupie Cadolle ile birlikte işletiyor.

Şirketin atölyesine açılan bir kapının cam bölmesinde, fotoğraflar ve kesilmiş dallardan oluşan soy ağacı, kurucusundan şimdiki CEO'larına kadar herkesi gösteriyor. Cadolle'lar şirketin özel korselerini tasarım olarak görüyor. Bir korse yaptırmak binlerce dolara mal olabiliyor ve aylar sürebiliyor: Bu süreç birden fazla prova gerektiriyor ve genellikle payet ve kristal gibi süslemelerin elle dikilmesini içeriyor.

Çağ dışı görenler var

Korselere şekil vermek için geleneksel olarak kullanılan balina kemiği yerine Cadolle, ona benzer bir sertliğe sahip ancak daha esnek olması için plastikle kaplanmış özel bir çelik malzeme kullanıyor. (Malzemedeki plastik kaplama içindeki metalin kullanıcıyı rahatsız etmesini önlüyor.) Poupie Cadolle, bazı insanların korse üretenleri (Corsetiere) çağ dışı ve hatta cinsiyetçi olarak gördüğünü söyledi. ("Corsetiere" teriminin bazen "aşağılayıcı" olarak kullanıldığını söyledi.) Ancak bu tür düşünceler moda tasarımı öğrencilerinin eğitimlerinin bir parçası olarak Cadolle'de çıraklık yapmalarını engellemedi. Şirketin işe aldığı çıraklar, altı kuşaktır Cadolle ailesinin özel korselerin yanı sıra büstiyer, sütyen ve tam boy bodysuit’ler üretme işiyle uğraşan üyeleri tarafından geliştirilen teknikleri öğreniyor.

“Genç neslin korselere merakı var”

Patricia Cadolle, özel parçalar arayan müşterilerin genellikle daha yaşlı olduğunu söyledi. Ancak şirketin atölyesinin köşesindeki Rue Cambon'daki mağazası daha ucuz bir hazır giyim serisi sunuyor ve ergenlik çağındaki müşterileri kendine çekiyor. Bazı genç müşterilerin atölye gezilerinde annelerine eşlik ederek Cadolle ile tanıştıklarını da sözlerine ekledi. Patricia Cadolle, "Genç neslin korselere karşı inanılmaz bir merakı olduğunu fark ettik" dedi ve şirketin genç hayranlarının akşam davetleri için korse tercih etme eğiliminde olduklarını sözlerine ekledi.

“Paranızı yatırmak için en iyi yer”

Sanat koleksiyoncusu ve New York'taki bir spor salonları zincirinin eski CEO'su olan 64 yaşındaki Kim Manocherian'ın Cadolle'den birkaç özel korsesi var. Hepsi de siyah. Poupie Cadolle, Amerikalıların nude ya da siyah tonlarını tercih ettiğini; Fransız müşterilerin ise renkleri tercih ettiğini söylüyor. Manocherian korselerini ceketlerin altına giymeyi seviyor ve bazen ceketleri çıkararak korselerin daha çok bluz gibi işlev görmesini sağlıyor. Korse giymenin kendisine korunma hissi verdiğini söyleyen Manocherian, onları zırha benzetiyor. Diğer müşteriler de özel Cadolle parçalarını dansa ya da operaya giderken giymeyi düşündüklerini söyledi. Manocherian, "İnsanların giysileri yatırım olarak görmek konusunda farklı duyguları var. Ama bana göre, eğer bunlar diğer her şeyin iyi görünmesini sağlayacak kıyafetlerse, paranızı yatırmak için burası daha iyi bir yer” dedi.

© 2024 The New York Times Company 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem