İş'te Gündem

Yeni iş fikri: 12 mango agacı dikti, bu yıl 200 bin TL kazandı

Antalya’nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde tropik meyve mango üreten çiftçiler, şimdiden ciddi paralar kazanmaya başladı.
Yeni iş fikri: 12 mango agacı dikti, bu yıl 200 bin TL kazandı
Haberler / İŞTEBAŞARANLAR
20 Ekim 2023 Cuma 11:15

Yurtdışından ithal edilen tropik meyvelere her yıl milyonlarca dolar ödeyen Türkiye’nin bu alanda ihracatçı konuma geçmesi için çalışmalar hızlandı. Türkiye’de üretilen tropikal meyvelere mango da eklendi

Gazipaşa'da bahçelerde toptan 100 liraya satılan mangolar, perakende de 200 liraya alıcı buluyor.

Gazipaşa'nın Zeytinada mahallesinde 12 mango fidanı dikerek, tropik meyve işine giren Hamdi Tekin, bu işten bir yılda 200 bin TL kazandığını söyledi.

İşte Gündem'e açıklamalarda bulunan Hamdi Tekin, "Muz ağacı dikiyorduk. Gazipaşa'da su azaldı. Biz de yeni ürün arayışına girdik. O dönemde mangoyu duyduk. Mango az su istiyor. Bakımı da kolay. İlk olarak 12 fide dikimiyle başladık. 2012'de diktiğimiz 12 ağaçtan toplam 2 ton mango hasat ettik. Kilosunu 100 liradan toptan bahçeden satıyoruz. 12 ağaçtan bu yıl 200 Bin TL kazandık. Allah bereket versin" dedi.

2020'de mangodan 45 Bin TL kazanan Tekin, ağaç büyüdükçe üretimin ve gelirinin arttığını belirterek, bu yılki kazancının 200 bine çıktığını ifade etti.

TORUNUNUN TORUNUNA MİRAS

Mango dikmenin çok karlı bir yatırım olduğunu belirten Tekin, "Mangoyu dikerken bir kere fide parası veriyor sunuz. Ondan sonra pek masrafı yok. 10 günde bir su istiyor. Yılda da 2 defa budama yapmak gerekiyor. Budama yapınca üretim daha da artıyor. Sera içerisinde de bodur üretim yaparak dönüme 167 mango dikilebiliyor. Manga ağacının ömrü 250- 300 yıl. Yani senin torununun torunu bundan para kazanıyor. Tüm yatırımcılara mangoyu tavsiye ederim" diye konuştu.

Mango dikmeye 12 fide ile başladığını belirten Tekin, geçen yıl 3 dönüm araziye yeni 200 adet mango agacı diktiğini söyledi.

Mango ağacı Akdeniz'de deniz gören tüm arazilerde açıkta yetişen muzun içerisinde yetişebiliyor.

Mango antep fıstığı agacı familyasından geliyor. Antep fıstığı gibi 300 yıl yaşıyor.

Hindistan ve Pakistan'da 2 tona yakın meyve veren ağaçlar var. Ağaç büyüdükçe verdiği üründe artıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem