İş'te Gündem

Temmuz ayı enflasyonunda hızlanma

Temmuz ayında aylık enflasyonda hızlanma dikkat çekti.
Temmuz ayı enflasyonunda hızlanma
Haberler / EKONOMİ
5 Ağustos 2024 Pazartesi 09:43

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,23 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak kaydedilmişti.

Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 artmasını bekliyordu. ENAG'ın verilerine göre temmuz ayında enflasyon yüzde 5,91 arttı, yıllık enflasyon yüzde 100,88 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini duyurdu.

Enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,93 olarak gerçekleşti.

Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 olmasını bekliyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,23'e ineceği öngörülüyordu.

Haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttı. Böylelikle memur ve emekli temmuz zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da belli olmuştu.

Yıllık enflasyonda ise yavaşlama ivmesinin devam ettiği görüldü. TÜİK verilerine göre, Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti.

Veriler çekirdek yıllık çekirdek göstergelerde de yavaşlamaya işaret etti. Buna göre Temmuz'da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 60,23 oldu. Haziran ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 71,41 düzeyindeydi.

Elektrik zammı etkisi

Temmuz ayında elektrik faturalarına gelen yüzde 38'lik zam enflasyonda da etki yarattı. Bu zammın etkisiyle aylık en yüksek artış yüzde 8,08 ile konut tarafında yaşandı.

Alkollü içecekler ve tütün tarafında yapılan ÖTV zammının etkisiyle de Temmuz'da konuttan sonra en yüksek fiyat artışları bu grupta yaşandı. Temmuz'da alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık artış yüzde 5,84 oldu.

Ulaştırma tarafında ise yüzde 3,82'lik yükseliş görüldü.

ENAG enflasyon verileri

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 5,91 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 100,88 oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem