İş'te Gündem

Sigara devine 6 milyarlık rekor ceza: Kim olduğu ortaya çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'çok kazanandan çok vergi alınması' prensibi doğrultusunda denetimler sürdürüldü. Kayıt dışı hasılatı tespit edilen bir firmaya 6 milyar TL rekor ceza kesildi. İşte o firma....
Sigara devine 6 milyarlık rekor ceza: Kim olduğu ortaya çıktı
Haberler / EKONOMİ
5 Ağustos 2024 Pazartesi 23:28

Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Mehmet Şimşek'in "çok kazanandan çok vergi alınması" prensibi doğrultusunda denetimlerine devam ediyor...

Habertürk'ün aktardığı bilgiye göre, Kurul, işletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek üzere "randıman analizi" yöntemiyle yoğun vergi incelemelerine başladı.

Bu yöntemde, işletmelerde imalatta kullanılan maddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken mamul ve çıktılar analiz ediliyor. Bu yeni inceleme yöntemiyle önemli sonuçlar da alınıyor. 

Sigara devi de vergi kaçırmış: 6 milyarlık ceza

Buna göre, tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firma için de randıman analizi ve kaydi envanter çalışması yapıldı.

Sigara üretim bantlarının kapasite ve çalışma saatlerini dikkate alarak hesaplamalar yapılırken işletmenin doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri de kullanıldı.

Yapılan randıman ve kaydi envanter çalışması sonucu, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. İncelemede, işletmedeki bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği görüldü.

Sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı da tespit edildi.

İnceleme sonucu firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın yükselmesi bekleniyor. Yapılan incelemede, kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ile geçici verginin de eksik ödendiği anlaşıldı.

Firmanın İzmir Tire'de üretim faaliyetinde bulunan Royal Tobacco olduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili Habertürk’ün ulaşmaya çalıştığı söz konusu firmanın yetkililerinden ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

RUSYA VE DOĞU AVRUPA'DA KAÇAK YOLLARLA SATTI

Geçtiğimiz Ocak ayında Maliye ekipleri tarafından TAPDK’ya bildirilmeyen kaçak makinelerle kaçak üretim yaptığı saptanan ve ürettiği markalar genellikle alt gelir grubuna hitap eden şirketin ürettiği ürünlerin bir bölümünü de Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine kaçak yollardan aktarıp sattığı belirlendi.

Piyasadaki diğerlerine göre üretim kapasitesi daha az olan firmanın Ege bölgesinde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor.

8 AYLIK ÇALIŞMA

Vergi müfettişlerinin 8 aylık titiz çalışması sonrası şirketin sattığı sigara ile kullandığı tütün ve sigara kağıdı arasında önemli farklar tespit edilince sigara şirketi vergi cezasından kurtulamadı.

Şirketin her biri onlarca ton ağırlığında ve hacimde üstelik diğer sigara şirketlerinden daha hızlı ve kalite açısından da geri kalmayan makineleri yurda nasıl soktukları Maliye ekiplerinin büyük merakı olarak gizemini koruyor.

ŞİRKETİN 3 YILDIR VERGİ ÖDEMEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Ticaret Sicil kayıtlarına göre Royal Tobacco, 2015'te Özgür Bülent Açıkgöz tarafından kuruldu.

Şirketin sık sık ticaret sicil değişiklikleri yaptığı gözlenirken, 2021'de Adıyaman nüfusuna kayıtlı Açıkgöz'ün yönetim kurulu başkanlığı görevinden alındığı, yerine ise Sakarya nüfusuna kayıtlı Mehmet Şen'in getirildiği görüldü.

Şirketin 2019, 2020 ve 2021'i kapsayan son 3 yılda herhangi bir kurumlar veya gelir vergisi ödemediği görüldü.

AVUKATLIK BÜROSUNDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Habertürk’ün ulaşmaya çalıştığı söz konusu firmanın yetkililerinden ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak firmanın vekaleti olduğunu beyan eden Kocabaş Hukuk Bürosu’ndan Avukat Rabia Meryem Kocabaş, “Haberde müvekkil Royal Tobacco, ile hiç ilgisi olmamasına rağmen, müvekkilin adı geçirilerek 6 milyar vergi cezasına çarpıştırıldığı yazılmıştır. Bahsi geçen olay farklı bir firmanın başına gelmiştir. Müvekkille ilgisi yoktur. Hiçbir vergi borcu yoktur” açıklamasını yaptı.

9 ŞEHİRDE EŞ ZAMANLI DENETİM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yeni denetim çalışmasıyla kaydi ve fiili envanter ile randıman analizi çalışmalarına önem verdiklerini bildirdi.

Vergi müfettişlerinin 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını ve fiili envanter çalışması yaptığını belirten Şimşek, "Önümüzdeki dönemde bu tarz denetim yöntemlerini uygulamaya devam edeceğiz. Fiili ve kaydi envanter çalışmaları ile randıman analizi yapılacak yeni sektör ve firmalar sırada. Bu yöndeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Şimşek, "çok kazanandan çok vergi alacağız" mesajını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda büyük mükelleflerimizi de yakından takip ediyoruz. Denetimlerimiz tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak sürecek. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini artırmakta kararlıyız.

Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem