İş'te Gündem

Kurdaki makas, KKM yatırımcısına zarar ettirdi!

Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
Kurdaki makas, KKM yatırımcısına zarar ettirdi!
Haberler / İŞTEFİNANS
27 Nisan 2023 Perşembe 10:29

İktidarın ekonomi politikalarına uyum sağlamak için Merkez Bankası, ‘arka kapı’ satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor. Ancak bu politika, piyasada ikili bir durum yarattı.

Örneğin Kapalıçarşı’daki döviz fiyatıyla, MB’nin ilan ettiği arasında farklar var. Bankaların döviz alım satımları arasındaki fark da açıldı.

Bu durum kur korumalı mevduat (KKM) sahiplerini de zarara uğratıyor.

Ekonomi gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre üç ay önce 10 bin dolarlık KKM hesabı açan bir tasarruf sahibi, dün vade sonu eline geçen TL ile serbest piyasadan 9533 dolar, bankadan ise ortalama 9468 dolar alabildi.

Dün dolar/TL bankalar arası piyasada 19,42 seviyelerinden işlem görürken, Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve KKM’de baz alınan dolar/TL seviyesiyse 19,43’tü. Ancak serbest piyasada dolar/TL 20,38 seviyesindeydi.

Bankalardaysa dolar 20,47 ile 20,70 lira arasında işlem gördü. Dün itibariyle üç, altı ve 12 aylık KKM vadesi biten bir mevduat sahibi ise tüm bu kur enflasyonu arasında zarar etti.

Örneğin üç ay önce 10 bin dolar ile KKM hesabı açan mevduat sahibi dün 194,300 lira aldı. Bu parasını yeniden serbest piyasa veya bankalarda dolar alarak değerlendirmek istediğindeyse serbest piyasadan 9533 dolar eline geçti.

En yüksek kur fiyatı veren bankadan aldığında ise 9386 dolar alabildi. En düşük dolar kurunu veren bankadan ise alabildiği 9491 dolar olarak hesaplandı. Yani vade boyunca 10 bin doları erimiş oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem