İş'te Gündem

İhracatçılar tam muafiyet istiyor

Türk ihracatçıların Rusya’dan mal bedellerinin transferinde yaşadığı sıkıntıların çözümüne yönelik çabalar sürüyor.
İhracatçılar tam muafiyet istiyor
Haberler / EKONOMİ
23 Şubat 2024 Cuma 08:52

Rusya ile ihracatta yaşanan tahsilat sorunları çözülemiyor. İhracatçılar, ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilmesi sürecindeki basitleştirmenin daha etkin hale getirilmesini ve İhracat Genelgesi kapsamında oluşturulan muafiyet listesine Rusya’nın da eklenmesini talep ediyor.

Ticaret Bakanlığı ise ihracat bedellerinin Türkiye’de kayda alınmasında bir dizi önlemin hayata geçirildiğini, ihracatçıların bu imkânları kullanmasını öneriyor.

Rusya’nın küresel ödeme sistemlerinden dışlanması sonrası iki ülke arasındaki dış ticarette özellikle ihracat kanalında yaşanan zorluklar aşılmaya çalışılıyor.

Ekonomi gazetesinin haberine göre ihracatçılar, atılan adımların sorunları çözemediğini belirterek, özellikle ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilmesi sürecindeki basitleştirmenin daha etkin hale getirilmesini ve İhracat Genelgesi kapsamında oluşturulan muafiyet listesine Rusya’nın da eklenmesini talep ediyor.

Bu listede son güncellemeyle çoğunluğu çok düşük miktarlarda dış ticaret gerçekleşen Afrika ülkeleri olmak üzere 33 ülke bulunuyor. Bu ülkelere yapılan ihracatın bedelleri ilgili mevzuattaki gün ve prosedüre tabi olmadan değerlendirilebiliyor.

Ticaret Bakanlığı bir dizi önlem hayata geçirdi

Kamu tarafında ise Rusya ve Ukrayna ile dış ticarette atılacak adımların, çok hassas bir dönemde, uluslararası koşullar da dikkate alınarak atılması, herhangi bir risk doğmaması gerekliliğine vurgu yapılıyor. Diğer yandan, yapılan ihracat bedellerinin Türkiye’de kayda alınmasında bir dizi önlemin hayata geçirildiğini, ihracatçıların bu imkânları kullanmasını öneriyor.

Yapılan ihracatın bedellerinin 180 gün içinde Türkiye’ye getirilmesi ve kayda alınması gerekiyor. Ticaret Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna için bu süreyi mücbir sebep kapsamında değerlendiriyor ve 180 günün sonunda, 90 gün süre veren ihtarnamenin ardından firmaların uzatma talebi hakkı bulunuyor. Bu uzatma talebiyle, ihtarname süresinin de üzerine eklenecek şekilde 24 aya kadar ilave süre verilebiliyor.

Sadece Ukrayna ve Rusya özel olmak kaydıyla ihracat bedeli beyannamede döviz cinsi olsa da TL olarak getirilebiliyor ve efektif olarak da girişine izin veriliyor. Dış ticarete taraf şirketlerin Türkiye’de yerleşik firmaların hesabından ihracat bedelleri gerekli kayıt ve şartları taşımak koşuluyla kabul edilebiliyor. Beyannamelerde kayıtlı alıcı firma veya bu firma dışındaki gerçek veya tüzel kişilerin yurt dışından gönderdiği döviz, ihracatçının beyanına dayalı olarak ihracat bedeli olarak kabulü de mümkün bulunuyor.

Bankalar tarafından ihracat bedeli kabul edilmemişse, bu nedenle bankanın bedeli kabul etmediğine dair ihracatçıya verdiği belgeye dayalı olarak vergi daireleri/ müdürlüklerince ihracat bedeli kapatılabiliyor. Bakanlık ayrıca, bu yolların da kullanılamadığı durumlarda gerekli incelemeyi yaparak ihracat bedeli kapatmasında kolaylık sağlayabiliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem