İş'te Gündem

Yıldırım’dan ‘ekümenik’ skandalı

AKP’nin İBB başkan adayı Binali Yıldırım, Twitter hesabından Fener Rum Patriği Bartholomeos’un isim gününü, Türkiye’nin resmi olarak tanımadığı “ekümenik patrik” statüsüyle kutladı. Yıldırım gelen tepkiler üzerine tweet’ini sildi.
Player yükleniyor...
Haberler / GÜNDEM
12 Haziran 2019 Çarşamba 00:00

Yıldırım, twitter hesabından “İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu Patrik Bartholomeos’un isim gününü kutluyor, sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum” mesajını attı. Gelen tepkiler üzerine mesajını silen Yıldırım sonraki mesajında, “ekümenik” ifadesini kullanmadı. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM Genel Kurulu’nda Yıldırım’ın söz konusu tweetini okurken, “Bu doğru mudur” diye sordu. 

CHP milletvekili Gamze Taşçıer de Twitter hesabından Ekrem İmamoğlu’na “Pontus” iması yapıldığını hatırlatırken, “Sonra da Rum Ortodoks Patriği’ne Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tanımadığı ‘ekümenik’ ifadesi ile selam gönderirsiniz. Tepki alınca da hemen silersiniz. AKP adayının bu ifadesi gaftan öte büyük bir skandaldır! Aman Binali Bey dikkat edin, bunun bir sonrası ‘İstanbul’u Konstantinapol yapacağız’ ifadesi olur. Öyle tweet atmayasınız” ifadelerini kullandı.

EKÜMENİKLİK TARTIŞMALARI

Ortodoks Kilisesi’nin ekümeniklik hakkı hakkında yaşanan tartışmalar Lozan Barış Anlaşması’na kadar uzanmaktadır. 

#reklam#

Yaşanan tartışmaların nedeni ise Rum Kilisesi’nin ‘ekümeniklik’ ünvanını kazanması sonrası kilisenin Vatikan gibi bağımsızılık kazanma çabasına girebileceği iddiaları.

Diğer yandan ekümenikliğin siyasi değil yalnızca dini bir birleştiriciliği ifade ettiği de öne sürülüyor. Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenik olmasını başta Yunanistan olmak üzere çeşitli AB ülkeleri de desteklerken ülkemizdeki patrikhane böyle bir ünvana sahip değil.

SİNAN MEYDAN’DAN YILDIRIM’A YANIT

Tarihçi Sinan Meydan, Yıldırım’ın bu paylaşımına yanıt olarak şu ifadeleri kullandı;

Lozan sonrasında yasalarla Patrikhane'nin siyasî, yargısal yetkilerine son verildi, sadece dini kurum olarak kalması sağlandı. Fener patriği, idarî açıdan Fatih Kaymakamlığı’na ve İstanbul Valiliği’ne bağlandı Ekümeniklik, Lozan sonrası yasalarımıza, anayasamıza aykırıdır.

Türkiye Lozan görüşmelerinde Patrikhanenin önceki imtiyazlarına son vermek ister. Antlaşma metninde doğrudan patrikhane geçmez. Lozan sonrası Cumhuriyet yasalarıyla Patrikhane sadece dini bir kurum olarak yapılandırılır. Patrikhane Lozan'dan sonra, tarihinde en pasif duruma düşer.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem