İş'te Gündem

Yetkisi olmayan sarı sitelere ilan giremeyecek

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi düzenlemesi ile internetteki sahte konut ilanlarına geçit verilmeyecek. Artık ev sahibi konutunu satacak emlakçıyı e-devlet üzerinden yetkilendirecek. Emlakçı da aldığı yetkiyle bu ilanı emlak sitelerine girebilecek.
Yetkisi olmayan sarı sitelere ilan giremeyecek
Haberler / EKONOMİ
8 Ağustos 2024 Perşembe 08:18

Emlakta sahte ve hileli ilan dönemi bitiyor. 1 Kasım 2023'te devreye giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ilk fazı olan kimlik doğrulamasından sonra sıra ikinci fazı olan yetki ve yetkilendirme doğrulamasına geldi.

15 Eylül'de kısmen hayata geçirilecek düzenleme yıl sonunda ise tam anlamıyla devreye girecek.

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre yeni düzenlemede konutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi, e-devlet üzerinden emlak işletmesinin Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girip emlak işletmesini yetkilendirecek.

Emlakçı da almış olduğu yetkiyle bu ilanı emlak sitelerine girebilecek. Kişiler kendi ya da birinci derece akrabalarına ait gayrimenkullerin dışındaki tüm kiralanacak veya satılacak gayrimenkuller için emlakçı yetkilendirecek.

SPEKÜLASYONU ÖNLEYECEK

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek.

Uygulama ile sahte ilanların önüne geçilerek internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonun önüne geçilecek. Fakat uzmanlara göre, birden fazla emlak danışmanına yetki verilecek olması sistemin sağlıklı işlemesinin önüne geçecek.

FİYAT ARTIŞI DURUR

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, "Çoklu emlak danışmanına yetki verilecek olması ortalığı karıştıracaktır.

Bahse konu sistemin hayata geçirilmesinden sonra TOKİ, kooperatif devirleri, devre mülklerde ve hisseli arsaların yetkisi belirsiz portallarda satılık ve kiralıkların tüm bilgileri açık yazılacakken, birden çok yetki verilmesi durumunda emlak danışmanlarına 'siz de hizmet bedeli almayın' algısının oluşacağını düşünüyoruz.

Eksikliklerin tamamlanması durumunda yeni düzenleme bizi de çok mutlu edecek" diye konuştu.

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da, "Yetkilendirmede tek bir yetki belgeli emlak işletmesinin seçilebilmesinin sağlanması spekülatif fiyat artışlarını önler.

Ayrıca ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesinde büyük faydalar sağlar" dedi. TÜGEM Başkanı Serkan Şahin ise şunları anlattı: "E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak.

Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek." İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi Birliği Başkanı Ulvi Özcan, düzenlemenin titizlikle hazırlandığına dikkat çekerek, "Ancak Ticaret Bakanlığı tek yetkili çalışma ile ilgili bir karar alınmadığını söyledi. Bununla ilgili düzenleme bekliyoruz" dedi.

KİRALAR DA DÜŞECEK

15 Eylül'de emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçilmesinin kayıt dışı emlakçılığın önüne geçeceğini belirten Emlak Uzmanı Ercüment Ateş, şöyle konuştu: "Konut satacak kişiler, e-devlet üzerinden kendi konutu ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecek.

Böylece aynı dolandırıcılık ve fiyat manipilasyonu önlenecek, çok sayıda ilan yayından kaldırılacak. Bu düzenleme kiraların da düşmesini de sağlayacak.

Kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyat artışına yol açıyordu. Bu yasa ile bunun da önüne geçilecek."

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Eids üzerinden taşınmaz yetki doğrulaması yapılırken taşınmaz malikinin tespitine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden, hısımlık tespitine yönelik ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden kontroller yapılacak.

Taşınmazın seçilmesi sonrası yetki belgeli emlak işletmesinin numarası girilerek yetki süresi seçilecek. Portal bu yetkiyi kontrol etmeden ilanı yayımlayamayacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem