İş'te Gündem

Yatırımcıları elektrik çarptı: En fazla kilit vuran elektrik üreticileri

Hesapsız kitapsız enerji piyasasına giren yatırımcılar, faaliyetlerini birer birer sonlandırmaya başladı. TOBB verilerine göre, kapısına en fazla kilit vuran şirketler arasında elektrik üreticileri ilk sırada yer alıyor...
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
22 Ekim 2019 Salı 00:00

Ekonomideki küçülme elektrik üretim şirketlerini vurdu. Arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle yatırımcılar piyasadan çekilmeye başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre, Ocak 2013'ten Ekim 2019'a kadar geçen dönemde bin 273 elektrik enerjisi üreten anonim şirket kapısına kilit vurdu.

Son iki yıldır, kapanan tüm anonim şirketler arasında ilk sırada yer alan enerji sektöründe adeta yaprak dökümü yaşanıyor. BDDK açıkladı! İnşaat ve enerji sektörü: Batık kredi 46 Milyar TL

HESAP ŞAŞTI

2013 yılında 56 şirket kapanırken, bu rakam toplam kapanan şirketler içerisinde yüzde 3'lük orana denk geliyordu. 2018 yılında kapanan elektrik üretim şirketi 364'e yükselirken, genel oran içindeki pay yüzde 14.94'e çıktı. 2019 yılının ilk 10 ayında ise 289 elektrik üreticisi faaliyetini sonlandırdı. 

#reklam#

Sektörün plansız büyüdüğüne işaret eden enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir, “Konunun uzmanı olmayan çok sayıda girişimci yüksek kazanç beklentisiyle sektöre girdi. Arz ve talep dengesi bozuldu” dedi. Geçmişte yapılan talep tahminlerinin sektörü cazip kılmak için şişirildiğini ifade eden Pamir, “Eş-dost girsin, para kazansın hesabı şaştı. Talepten fazla üretim olunca firmalar zarar etmeye başladı” dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise başta güneş enerjisini kullanarak lisansız elektrik üretimi yapmak üzere son yıllarda çok şirket kurulduğuna dikkat çekti.

YABANCI DA KAÇIYOR

Türkyılmaz, “Dağıtım şirketleri, kendileri de üretim yaptığı için küçük üreticilerden alım yapmak istemedi. Hesapsız kitapsız açılan şirketler de kapısına kilit vurmaya başladı” ifadelerini kullandı. Bütün sorunların talep tahminlerindeki hatadan kaynaklandığını kaydeden Türkyılmaz, “Yıllarca uyardık ama dinletemedik. Alışveriş merkezleri ve Suriyeli sığınmacıların ki dışında talep artışı yok. Gelinen noktada yabancılar hisse satıp pazardan çıkıyor, yerliler de faaliyetlerini sonlandırıyor” dedi.   Batık enerjiye hayat öpücüğü: Üç şirketin 1.9 milyar dolarlık borcu silinebilir

Ekonomideki küçülme, sanayideki daralma ve zamlar nedeniyle tüketimin azalması durumunda sektörden çıkışın süreceğini ifade eden Türkyılmaz şunları söyledi:  

#reklam#

“Elektrik, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının nihai tüketiciye yeterli, kesintisiz ve ödenebilir koşullarda sunulması gerekiyor. Bunun için enerji yatırımlarının; tüketiciye, çevreye ve ekonomiye gereksiz yükler getirmeyecek şekilde yapılması lazım. Birçok şirketin kâr hırsına terk edilmiş bu düzensiz ve plansız yapı değişmezse, bedeli halkın sırtına yüklenmeye devam edecek.”

Elektrik üretimi azaldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Elektrik Piyasası Sektör Raporu'na göre, lisanslı elektrik üretimi Temmuz 2019'da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3.41 azalarak 27 milyon 519 bin 126 megavatsaate geriledi. Lisanslı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 22'si barajlı hidroelektrik, yüzde 22'si doğalgaz, yüzde 21'i ithal kömür santrallerinden sağlanıyor. 60 milyar dolarlık borç: Batık enerjinin faturası vatandaşa

Bu kaynakları linyit, rüzgar, akarsu, jeotermal, taş kömürü, biyokütle, asfaltit, fuel-oil ve güneş enerjisi santralleri izledi. Temmuz sonu itibarıyla Türkiye'nin lisanslı elektrikte kurulu gücü ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.82 artışla 84 bin 577 megavata çıktı. Kurulu gücün yüzde 31'i doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 24.3'ü barajlı hidroelektrik, yüzde 11.9'u da linyit santrallerinden oluştu. Kurulu kapasitenin geriye kalanını diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.

İsmail Şahin/Sözc

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem