İş'te Gündem

Uzmanlar 2022 yılından ne bekliyor?

Bloomberg'e konuşan piyasa uzmanları, 2022 yılında gelişen piyasa varlıkları için iyimser. Uzmanlar, enflasyondaki yavaşlamanın toparlanmada dönüm noktası olacağını belirtiyor. Ancak bu toparlanmanın yılın 2. yarısında başlayacağı görüşü öne çıkıyor
Player yükleniyor...
Haberler / İŞTEFİNANS
1 Ocak 2022 Cumartesi 00:00

Gelişmekte olan ülke varlıkları enflasyondaki yavaşlama ve büyümedeki ivmelenmeyle 2022 yılında yükselebilir ancak yükseliş 2022'nin ikinci yarısından sonra gerçekleşecek. Bu, Bloomberg'e görüş bildiren Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve JPMorgan'ın ortak fikri.

Uzmanlar ayrıca Çin hisse senedi piyasalarında ralli, Polonya, Çekya ve Macaristan gibi ülkelerin yerel tahvil piyasalarında da yükseliş bekliyor.

Bu yılın hikayesi tüketici fiyatlarındaki artış, Kovid-19 aşılaması ve Fed'in sıkılaşacağı beklentisiyle dolarda yaşanan artış olmuştu. Uzmanlar, bu sene daha olumlu faktörlerin gündeme gelebileceğini, şimdiden toparlanma emareleri görüldüğünü belirtiyor.

#reklam#

Hong Kong'taki JPMorgan Varlık Yönetimi'nde Kıdemli Asya Stratejisti olan Tai Hui 2021 yılında gelişmiş ülkelerin ekonomik büyüme anlamında gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha iyi performans gösterdiğini, bunun değişeceğini belirtti. Hui bazı ülkelerde artan aşılama oranlarına dikkat çekerken, tedarik zinciri sıkıntılarının da ılımlılaşabileceğini öngördü. Uzman ABD'de politika faizinin manşet enflasyonun altında kalmasının getiri arayışını derinleştireceğini öngördü.

MSCI Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları bu sene yüzde 5'ten fazla düştü ve ABD Borsalarına kıyasla 2001'den beri en düşük seviyeden işlem gördü. Yerel tahvil piyasaları ise bu yıl 2015'ten beri en kötü yıllık performansı kaydetti.

Gelişen ülke ekonomileri pandemi öncesi gelişen ülkelere kıyasla 2.5 yüzde puan daha hızlı büyürken 2021'de bu fark 1.3 yüzde puana düştü. Uzmanlar pandemiyle mücadele için verilen teşviklerin az olmasının farkın kapanmasında etkili olduğunu söyledi.

23 ülkede faiz artışı

#reklam#

Bu yıl en az 23 gelişen ülkenin faiz artırması enflasyonda ılımlılaşmaya neden olabilir, hisse senedi ve tahvil piyasalarını destekleyebilir. Aynı zamanda Asya'da artan sevkiyatlar tedarik zinciri sıkıntılarının azaldığını gösteriyor. Bu durum da fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltabilir.

Gelişen piyasaların lehine olan bir durum da Çin'in gevşek para politikası duruşu. Emlak sektöründeki sıkıntıların gündeme damga vurduğu bir dönemde yetkililer ekonomiyi destekleme çabalarını hızlandırıyor. Son olarak bu ay bankalar 20 ayda ilk kez borçlanma maliyetlerini düşürdü.

Morgan Stanley'den Eric Zhang enflasyonun gelecek sene baz etkileriyle hem gelişen, hem gelişmekte olan ülkelerde gerileyeme başlayacağını belirtti, Çin hisse senedi piyasaları, Brezilya reali, Meksika pesosu , Rus rublesi gibi yüksek getirili para birimlerini tercih ettiklerini belirtti.

Goldman Sachs Döviz Birimi'nden Kamakshya Trivedi dengeleyici etkiler nedeniyle dolarda çok fazla düşüş beklemediklerini belirtti, Doğu Avrupa ve Çin hisse senetlerinin favorileri olduğunu bildirdi.

#reklam#

BNP Paribas'tan Jean-Charles Sambor Fed çok agresif sıkılaşmaya gider veya Çin emlak sektöründe sıkı politikalar uygularsa gelişen ülke varlıklarının daha da düşeceğini, ancak bu 2 senaryonun temel senaryo olmadığını vurguladı. Uzman Çin'de yüksek getirili tahviller, Polonya, Çekya ve Macaristan'da yerel tahvilleri öne çıkardıklarını belirtti.

Finisterre Capital Yatırım Birimi Müdürü Damien Buchet ise Çin'de politika gevşemesinin piyasalar için temel ekonomik göstergelerden daha önemli olacağını belirtti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem