İş'te Gündem

Uzakdoğu'dan ilham aldı, Türkiye'de arsa piyasasında büyümeye devam ediyor

Son beş yılda özellikle İstanbul ve Çanakkale projelerinde yüzde 800 ile yüzde 1500 arasında değer artışı sağlayan Arsago Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Koçak, arsa yatırımı konusunda merak edilen soruları cevaplandırdı...
Uzakdoğu'dan ilham aldı, Türkiye'de arsa piyasasında büyümeye devam ediyor
Haberler / EKONOMİ
8 Mayıs 2024 Çarşamba 09:58

Arsago, Go oyunundan ilham alarak doğdu. Go, Uzak Doğu'da popüler bir strateji oyunu ve kelime anlamı olarak 'bölge hakimiyeti' demek.

Bulunduğu bölgeye hakim olmayı, en güçlü olmayı ama rakipleri yok etmemeyi öğütleyen bu oyunun felsefesi ile yola çıkan Arsago, bulunduğu lokasyonlarda bölgenin en güçlüsü olarak arsa yatırım danışmanlığı hizmeti veriyor.

2006'dan beri faaliyet gösteren Arsago, Türkiye ve Kıbrıs'ta toplamda 11 projeye imza attı. Şu anda satışta olan projelerin toplam büyüklüğü ise 309 bin m2'yi aşıyor.

Son beş yılda özellikle İstanbul ve Çanakkale projelerinde yüzde 800 ile yüzde 1500 arasında değer artışı sağlayan Arsago, yatırımcılarına güvenilir bir gelecek vadederken enflasyona karşı da koruma sağlıyor.

Geçtiğimiz yılla bir kıyaslama yapıldığında ise, Çanakkale’de yüzde 400, Kıbrıs projelerinde ise yüzde 532 oranında bir değer artışı gerçekleşti.

Türkiye sınırlarını aşarak dünya çapında bir marka olma hedefinde olan Arsago, Montenegro ve Dubai gibi yeni pazarlara giriş yapmayı planlarken, Kıbrıs'ta ise hızla büyümeye devam ediyor.

Arsago’nun yeni projeleri ve arsa yatırımında merak edilenleri Arsago Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Koçak'a sorduk;

Aktif olarak satıştaki projelerinizin büyüklüğü ne kadar?

Arsago olarak, şu anda Türkiye’de devam eden 10, Kıbrıs’ta ise 1 projemiz bulunmakta. Satışta olan projelerimizin toplam büyüklüğü ise 309 bin m2’den oluşuyor.

Arsago projelerinde ortalama fiyatlar nasıl, bir İstanbul bir de şehir dışı projenizden örnek fiyat bilgisi alabilir miyiz?

Arsa projelerimizin ortalama fiyatları hakkında da bilgi vermek gerekirse; Muğla Akyaka’da 950.000 TL’den Şile’de ise 2.520.000 TL’den başlayan fiyatlarla satıştayız.

Farklı lokasyonlarda farklı bütçelere  göre avantajlı arsa yatırımı yapılabilecek projelerimiz bulunmakta. Henüz lansmanını gerçekleştirmeyip ön satış döneminde olduğumuz ve geçtiğimiz ay satışlarına başlanan Kıbrıs Geçitkale Oasis 3 projemizde ise fiyatlar 24.900 pound’dan başlıyor.

Nasıl yola çıktınız, şimdiye kadar kaç proje tamamladınız, yatırımcı satın aldığı arsalardan ne kadar prim yaptı?

2006 yılında İstanbul'da ilk ofisimizi açarken gayrimenkul sektörüne yön vererek "yeni nesil arsa yatırımı" anlayışıyla, dijital dönüşüm ve inovasyona sürekli yatırım yapmaya başladık. Bunu yaparken de insan faktörünü ve müşteri memnuniyeti odağını tüm süreçlerimizin en başına koyduk.

Arsa, dünya üzerinde üretimi olmayan tek varlık. Arzı son derece sınırlı, talebi ise oldukça yüksek. Bu nedenle bu kadar değerli bir yatırım aracını yeni nesil bir anlayışla projelendirerek güvenli bir yatırım aracı olarak sunmak Arsago’nun en büyük başarısı oldu.

Şimdiye kadar arsa piyasasında satış süreçlerini tamamladığımız İstanbul, İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Kırklareli ve Kıbrıs lokasyonlarında 15 farklı proje bulunmakta.

Son beş yılda özellikle İstanbul ve Çanakkale projelerimizde %800 ile %1500 oranında değer artışı yaşandı.

Geçtiğimiz yılla bir kıyaslama yaptığımızda örnek vermek gerekirse; Çanakkale’de % 400, Kıbrıs projelerimizde ise % %532 oranında bir değer artışı gerçekleşti.

Bu nedenle hem enflasyona karşı yatırımınızı korumak hem de güvenilir bir ürüne yatırım yapmak istiyorsanız karşınıza çıkan en değerli yatırım aracı arsa diyebilirim.

Önümüzdeki dönemde hangi lokasyonlarla ilgileniyorsunuz?

Arsago olarak gelişmekte olan pazarlara odaklanıyoruz. Özellikle yatırımcılarımıza imar durumu ve gelişim potansiyellerini titizlikle sunduğumuz yatırım seçenekleri sunuyoruz. Portföyümüzde, Çanakkale'den Kıbrıs'a, Balıkesir'den Şile'ye geniş bir yelpazede arsa projelerimiz bulunuyor. Her bölge, kendi içinde benzersiz fırsatlar sunuyor ve biz de yatırımcılarımıza en doğru tercihi yapmaları konusunda yardımcı oluyoruz. 

Hedefimiz sadece Türkiye sınırları içinde değil, dünya çapında bir marka olarak, Türkiye'nin güvenilirliğini ve iş yapma biçimini dünyaya tanıtmak. Milletini seven ve ülkesinin gelişimini önemseyen bir marka olarak, Türklerin iş dünyasındaki itibarını yükseltmek ve dünyada sevilen sayılan tercih edilen bir marka olmak istiyoruz. Türk markalarının da global ölçekte itibar kazanması en büyük temennimiz. Yeni dönemde giriş yapmayı planladığımız bölgeler arasında Montenegro ve Dubai bulunuyor. Bununla birlikte daha önce giriş yaptığımız ve yatırımlarımıza büyüyerek devam ettiğimiz Kıbrıs’da önemli arsa projelerine imza atmaya devam edeceğiz. Tüm bu lokasyonlarda farklı arsa projelerine yatırım yapmayı ve böylece Arsago'yu küresel bir marka haline getirmeyi planlıyoruz.

Arsa yatırımı yapmak isteyen tüketicilere ne önerirsiniz?

Yatırım yapmak isteyen müşterilerimize önerilerde bulunurken, şehrin gelişimini, nüfus yoğunluğunu ve gelecekteki planları analiz ederek en değerli bölgeleri belirliyoruz. Şehir merkezinden ziyade, şehrin gelişen çeperlerine odaklanıyoruz. Çeşitli harita uygulamaları ile şehrin geçmişten bugüne gelişim dinamiklerini inceleyerek gelecekteki potansiyelini ölçüyoruz. Yatırım yapılacak bölgeyi, genişleyen bir dalganın merkezi gibi düşünüyoruz; böylece ana bölge değer kazandıkça, çevresindeki alanlar da değerleniyor.

Konum, gelecekteki gelişme planları, bölgenin demografik ve ekonomik trendleri gibi birçok faktör arsa projelerinin gelişim değerlerini etkiliyor. Biz de bu noktada kısa vadeli kazançlar yerine, uzun vadeli ve sürdürülebilir gelişmeyi hedefleyen stratejik bir yatırım danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Özetle, Arsago, sadece bir arsa satış şirketi değil, yatırımcılarına değer katmayı amaçlayan bir yatırım partneridir.

Portföyünüzde tiny house projeleri olduğunu da biliyoruz, hangi arsalara tiny house konulabiliyor, bununla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Arsago ve Tinygo olarak Türkiye’de tiny house konseptinin öncüsüyüz. Aslında minimalist yaşamı ve konforu seven herkesin imarlı arsası ya da tarlası üzerine tiny house koyması mümkün.

Tekerlekli yani taşınabilir tip dediğimiz tiny house modellerinin arsa üzerine konulması ile ilgili yasal olarak herhangi bir engel bulunmuyor.

Burada dikkat edilmesi gerekenler, tiny house’u koyacağınız arsanın büyüklüğü, arsa üzerinde ihtiyacınız olan minimum alanın belirlenmesi, arsanın eğim yapısı, tiny house’un yerleşimi ve taşınması için arsaya ulaşım sağlayabileceğiniz yolun durumu, arsanın su, elektrik ve atık sistemlerini yönetebileceğiniz altyapı durumu gibi bir takım başlıklar öne çıkıyor. Tüm bu kriterler için de müşterilerimizin kafasındaki soruları uzman ekiplerimizle yöneterek onlara tiny house konusunda da yatırım danışmanı olarak hizmet sağlıyoruz.

Hedef kitlenizde daha çok kimler var?

Çok geniş bir müşteri yelpazesiyle çalışıyoruz ve satış stratejilerimizde müşterilerimizin çeşitli ihtiyaç ve tercihlerini göz önünde bulunduruyoruz. Yeni nesil arsa yatırımı mottosuyla, arsa alımını daha erişilebilir ve anlaşılır hale getirmek en temel ilkemiz. Hedef kitlemiz ise beyaz yakalı profesyonellerden, öğrencilere ve emeklilere kadar çok geniş bir yelpazeden oluşuyor. Çoğunlukla aileler tercih ediyor olsa da son dönemde yatırım odaklı bireysel müşterilerin sayısında da artış gözlemliyoruz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem