İş'te Gündem

Turkcell, 1 dolar dahi kar etmeden Ukrayna'dan çıktı

Turkcell yurtdışında faaliyet gösteren en büyük iştiraki Ukrayna'daki varlıklarının satışını resmen tamamladı. Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamı devredildi.
Turkcell, 1 dolar dahi kar etmeden Ukrayna'dan çıktı
Haberler / EKONOMİ
10 Eylül 2024 Salı 16:11

Turkcell, geçtiğimiz yıl sonunda açıklamış olduğu Ukrayna’daki varlıklarının DVL Telecom’a (NJJ Holding) satışını tamamladı.

Turkcell 29 Aralık 2023’te imzaladığı satış sözleşmesi kapsamında Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamının, tüm hak ve borçları ile birlikte 524.3 milyon dolar bedelle devretti.

İtirazlara rağmen satıldı

Turkcell’in Ukrayna varlıklarına satışına, Ukrayna’daki Türk işadamları itiraz etmiş, bu şirketin Türkiye-Ukrayna arasındaki ticaretin önemli bir parçası olduğunu vurgulamış ve satış ile birlikte iki ülke arasındaki ticaretin olumsuz etkileneceğine yönelik itirazları dile getirmişlerdi.

Bunun yanında Ukrayna’da, Turkcell’in hissedarı Rus milyarder Mikhail Fridman’ın hisseleri vasıtasıyla,  şirketlerin hisselerinin Mikhail Fridman’ın paylarına ilişkin bölüm dondurulmuş ancak daha sonra bu paylar serbest bırakılmıştı.

Türkiye’de ise satışa ilişkin rekabet kurulu onayı Temmuz ayı içerisinde verilmişti.

Turkcell’den KAP’a yapılan resmi açıklama şöyle:

Şirketimizin 29 Aralık 2023 ve diğer ilgili tarihlerdeki açıklamaları çerçevesinde; Şirketimiz bağlı ortaklıklarından Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamının, tüm hak ve borçları ile birlikte DVL Telecom’a (NJJ Holding grup şirketi) devri gerçekleşmiştir. Şirketimizin bu bağlı ortaklıklarda payı kalmamıştır.

Nihai satış bedeli, kapanış tarihi itibari ile hazırlanacak finansallarda yer alan nakit ve borçlar dahil olmak üzere yapılacak uyarlamalar çerçevesinde belirlenecek olup, hisse satış sözleşmesine istinaden, kapanış tarihi (bugün) itibarıyla tarafımıza 524,3 milyon USD ödenmiştir. Gelişmeler tam ve zamanında kamuya açıklanacaktır.

Ukrayna operasyonu 1 dolar dahi kar etmemişti

Satışın duyurulduğu dönemde, Turkcell Ukrayna operasyonunu yöneten İsmet Yılmaz, yaptığı açıklamada bu şirketin bir dolar dahi kâr elde edemediğini duyurmuştu.

En büyük yurtdışı operasyondu

Turkcell’in Ukrayna’da faaliyet gösteren şirketi Lifecell, 9.1 milyon abonesiyle birlikte Ukrayna’nın üçüncü büyük operatörüydü.

Ukrayna, Belarus ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde uluslararası faaliyette bulunan Turkcell’in yurtdışı gelirlerinin yüzde 76’sı Ukrayna’dan, yüzde 13’ü Belarus’tan ve yüzde 9’u da KKTC’den geliyor.

Turkcell’in, Belarus’ta 1.2 milyon, KKTC’de ise 600 bine yakın abonesi bulunuyor. 2023 yılı üçüncü çeyrek mali sonuçlarına göre Turkcell’in yurtdışı gelirleri toplamı 2 milyar 868 milyon liraydı, şirketin toplam geliri ise 26 milyar lira.

Turkcell’in Belarus’taki operasyonu “life:)”, KKTC operasyonu ise KKTC Turkcell ismi ile faaliyet gösteriyor. Turkcell Ukrayna operasyonunda yaklaşk 2.000 kişi çalışıyordu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem