İş'te Gündem

Temu'nun kurucusu Çin'in en zengini oldu

Türkiye'de artırılan gümrük vergileriyle gündeme gelen Temu'nun kurucusu Colin Huang, Çin'in en zengin insanı oldu. Bloomberg'in haberine göre Huang, ülkenin şişe su devi Zhong Shanshan'ı geçerek lider oldu
Temu'nun kurucusu Çin'in en zengini oldu
Haberler / DÜNYA
9 Ağustos 2024 Cuma 15:07

Temu, Türkiye'deki gümrük vergisi düzenlemelerinden en çok etkilenen e-ticaret platformuydu. Resmi gazetede yayınlanan düzenleme ile yurt dışından gelen ürünlerde vergi artırıldı ve alışveriş limitleri düşürüldü.

Türkiye’nin uyguladığı tarifeyle birlikte hızlı sipariş kargolar için limit 30 euro’ya indirildi. Alınan bu kararların üzerine Temu, 2000 TL olan minimum sipariş tutarını 670 TL’ye indirme kararı aldı.

Yurtdışı alışveriş sınırı 30 euro'ya düşürüldü

Dünyanın diğer ucunda ise Temu farklı bir konuyla gündemde. Şirketin milyarder kurucusu Colin Huang Çin'in en zengin kişisi oldu. Eski Google mühendisi 2015 yılında büyük promosyonlarla çok ucuz ürünler satmasıyla bilinen bir e-ticaret platformu olan Pinduoduo'yu kurdu. Kısa sürede dünyanın en zengin insanları arasına girdi ve 2021'in başlarında net değeri 71,5 milyar dolara ulaştı.

44 yaşında Çin'in en zengini oldu

Covid milyarderleri olarak adlandırılan pek çok kişi gibi, Huang'ın serveti de elde edildiği kadar hızlı bir şekilde çöktü ve yaklaşık bir yıl içinde %87 oranında azaldı. Huang'ın düşüşü, yavaşlayan küresel salgının Çin'in ülkenin özel sektörüne yönelik ani baskısıyla çakışması nedeniyle özellikle belirgindi. Sonra şaşırtıcı bir şey oldu: Huang'ın PDD Holdings Inc. şirketi geri dönüş yaptı.

Eskisi kadar büyük olmasa da, Temu markası altında Çin dışına yayılmasıyla istikrarlı bir şekilde, sürekli olarak zayıf seyreden iç ekonomiyi dengelemeye yardımcı oldu. Sonuç olarak, şu anda 44 yaşında olan Huang, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Çin'in en zengin insanı oldu. Huang, 48,6 milyar dolarlık servetiyle Nisan 2021'den bu yana zirvede yer alan ülkenin şişelenmiş su şirketinin kurucusu Zhong Shanshan'ı yerinden etti.

Çin'in değişen alışveriş alışkanlıklarından beslendi

Huang'ın dikkat çekici yükselişi, ülkedeki emlak krizinin uzun süreli bir yavaşlamaya dönüşmesinin ardından Çin'in değişen alışveriş alışkanlıklarından beslendi. Huang ayrıca, hükümetin özel işletmeler üzerindeki baskısının Jack Ma'nın Alibaba Group Holding Ltd. gibi rakiplerini tuzağa düşürmesinin ardından, üç yılın ardından servet sıralamasında zirveye çıkan ilk teknoloji kralı oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem