Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 24 Eylül'de yaptığı açıklamaya göre 10 yıllık tahvil ihracı ve geri alımlar için 3 dünya devi bankaya yetki verildi. Türkiye bir kez daha yüzde 6,5 oranla 10 yıllık borcun altına girdi.
Açıklanan orana bakılınca dünyada Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere hiçbir ülke böyle yüksek bir orandan borç almıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 24 Eylül'de yaptığı açıklamada Ocak 2035 itfalı tahvil ihracı ve geri alımlar için Bank of America, BBVA, Citigroup ve JPMorgan'a yetki vermişti. 10 yıllık borcun faiz miktarı belli oldu.
10 YILLIĞINA YÜZDE 6,5 FAİZ İLE BORÇLANILDI
Hazine, 10 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracında 3,5 milyar dolar borçlanırken, getiri yüzde 6,75 oldu. LSEG servislerinden IFR'da yer alan habere göre kupon oranı oranı yüzde 6,5 oldu.
İlk getiri beklentisi yüzde 7,125'li seviyelerde belirlenmişti. Bakanlığa göre faizin yüzde 7,125 seviyelerinden 6,5'a düşürülmesi başarı olarak algılanıyor. Fakat gerçekler içler acısı.
Ekonomist Remzi Özdemir, alınan borcun miktarının alınacak olanların yanında az bile kaldığını belirtti.
Özdemir, "Hazine, borcu yüzde 7'den almamasını başarı gibi gösteriyor. Amerikan Merkez Bankası'nın faiz indirdiği bu zamanda Türkiye 10 yıllığına dünyada örneği görülmemiş bir şekilde yüzde 6,5 oranla borçlanıyor. Bunun adı tefeci faiziyle borçlanma. Yanlış ekonomi politikaları yüzünden mecbur kalındı.
Bu alımları bıyıklı yabancı dediğimiz Türkler; yani, parası yurt dışında olan Türkler de yapıyor olabilir. Dünyada dolara böyle bir getiri veren başka bir ülke, başka bir yer yok! Tefeciliği seven İngiliz bankerler bayram etmişlerdir" dedi.
SOMALİ YÜZDE 4,5 ORANLA BORÇLANDI
Dünya tahvil verim oranlarının yer aldığı Investing'e bakıldığında Somali'nin yüzde 4,5, Fransa'nın yüzde 2,96 ve ekonomik açıdan sürekli Türkiye'yi kıskandığı söylenen(!) Almanya'nın ise yüzde 2,15'ten borçlandığı görülüyor.
HAZİNE 10 MİLYAR BORÇLANMA ÖNGÖRÜYOR
Hazine uluslararası piyasalardan bu yıl 10 milyar dolar borçlanma öngörüyor. Bu ihraç öncesi Hazine'nin yıl başından bu yana yaptığı uluslararası borçlanma yaklaşık 7 milyar dolar düzeyindeydi.