İş'te Gündem

Sinpaş GYO Başkanvekili Ahmet Çelik: Çimento ihracatına yasak getirilsin

"İhracat yasaklanırsa içerde rekabetçi bir piyasa oluşur, fiyatlar da normal seviyeye iner.”
Sinpaş GYO Başkanvekili Ahmet Çelik: Çimento ihracatına yasak getirilsin
Haberler / EKONOMİ
15 Ağustos 2023 Salı 08:33

Ekonomi gazetesinden Sadi Özdemir'in yazısınan alıntı

Sinpaş GYO Başkan Vekili Ahmet Çelik ile konuşuyoruz. Sinpaş memleketin en çok konut yapan müteahhitlik firmalarından biri. Şu anda bile 8 şantiyede duruma göre 7-8 bin kişilik istihdamla inşaatlar yapıyor. Ahmet Çelik’e ‘Bir yıl kadar önce maliyetlerden çok şikayetiniz vardı. Durum şimdi nasıl” diye sordum.              

Çelik, “Sadi bey inşaatın ana girdilerinden ve maliyet kalemi en büyüklerinden biri betondur. Betonun oluşması içinde de ana girdiler çimento, agrega, enerji ve işçiliktir. Çimento ve agrega, inşaat malzemeleri içinde en fırsatçı sektörlerden biri haline geldi. Fırsatını buldukça ‘birlikte hareket ederek’ fiyatları hiçbir maliyet hesabıyla uyumlu olmadan artırıyorlar. Konut fiyatları niye aşırı arttı diye herkes sorguluyor. Büyük ölçüde bu sektörlerin fahiş fiyat artırmalarından kaynaklanıyor. Biz artık fiyatlarına yetişemez olduk. Her ay zam yapıyorlar, gelecek aylarda yapacakları zamları bile açıklamış durumdalar. Biz projelerde üç ay önce sattığımız konutlarda şimdiki maliyet artışlarından dolayı zarardayız. Bu konuda Rekabet Kurumu’nu, Ticaret Bakanlığı’nı ve ilgili tüm kurumları göreve davet ediyoruz. GYODER, KONUTDER, İTO, MÜSİAD Başkanlarımız da konuyu yakından takip ediyor.”             

Çimento ihracatına yasak getirilsin

Ahmet Çelik’e diğer malzeme fiyatlarını soruyorum. Yanıtı, “Mesela seramik fiyatları da çok yükselmişti ama onlar enerji fiyatlarına indirim yapılınca rekabetçi bir yapıya da sahip oldukları için fiyatlarını düşürdüler. Bunlar ise sürekli artıyor” oldu.          

Ahmet Çelik şöyle devam etti: “Sadi bey AB ülkelerinde çimento üretimi yok. Sebebi gayet basit, çevreye en fazla zarar veren ve karbon salınımına en fazla yol açan sektör olduğu için bu üretimleri kapattılar. Bence çimento ihracatı yasaklansın. Çünkü yaptıkları katma değerli bir ihracat değil. Çok büyük miktarlarda enerji harcayarak dış ticaret açığına ve karbon salarak aşırı çevre kirliliğine yol açıyorlar. Bu konuda en doğru politika ülkenin ihtiyacı kadar üretimleri olsun yeterli, ihracatına yasak getirilsin. İhracat yasaklanırsa içerde rekabetçi bir piyasa oluşur, fiyatlar da normal seviyeye iner.”

■ Fiyatlar ne kadar arttı?

Ahmet Çelik’e fiyatların ne kadar arttığını da sordum.        

Hazır Betonun (C35) 1 Metreküp fiyatı 1 Ocak 2022’de 606 lirayken 5 Temmuz 2023’te 2.025 lira olmuş. Fiyat yüzde 234 yükselmiş.             Çimentonun 1 ton fiyatı ise aynı tarihler itibariyle 660 liradan 1.700 liraya yükselmiş. Artış, yüzde 158.         

Agrega’nın 1 ton fiyatı da 55 liradan 330 liraya çıkmış. Burada da yüzde 500’lük fiyat artışı dikkat çekiyor.        

Bu sanayimizin girdi tarafındaki en önemli kalemlerdeki duruma da bakalım.         

1 Ocak 2022’den 5 Temmuz 2023’e kadar sanayide elektrik fiyatı ise 1 kilovat saat için 1.755 liradan 3.058 liraya çıkmış ki buradaki artış oranı yüzde 75’te kalmış.         

Bir de işçilik var. 1 Ocak 2022’de asgari ücret 5,004 lira iken 5 temmuz 2023’te 13.414 lira olmuş.           

İşçilikteki artış da yüzde 165’te kalmış. Bu dönemde kurlardaki artış da yaklaşık yüzde 100 olmuş.         

Bütün bunları konuştuktan sonra tabii ki Ahmet Çelik’e çimento, beton ve agreganın inşaat maliyetindeki payını da sordum. Yanıtı şöyle oldu: “Çimento, beton agrega yüzde 10, demir yüzde 10, işçilik yüzde 10 gibi düşünebiliriz. Bunların toplamı yüzde 30 ila 35 arasında oynar. Yüzde 50 gibi arsa maliyeti olunca, yüzde 10 gibi görünen bir maliyetin toplam inşaattaki payını ikiyle çarpmak gerekir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem