İş'te Gündem

Şimşek sanayicilere tavsiye verdi: Sizin yerinizde olsam bakandan bir talepte bulunurdum

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilere büyük teşviklerin verileceğini müjdeledi. Firmaların destekleneceğini belirten Şimşek, “Hepinizi ihracatçı yapmak istiyoruz” dedi
Şimşek sanayicilere tavsiye verdi: Sizin yerinizde olsam bakandan bir talepte bulunurdum
Haberler / EKONOMİ
5 Ocak 2024 Cuma 07:47

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanayicilere büyük teşviklerin müjdesini verip, dengeli büyümenin önemine dikkat çekerek, "Hepinizi ihracatçı yapmak istiyoruz" dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği 2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı Beklentileri konulu toplantıya katılan Şimşek, OVP'ye sahip çıkarak zorlu küresel koşulları Türkiye için fırsata dönüştürmenin peşinde olduklarını bildirdi. Fiyat istikrarını destekleyerek mali disiplini sürdürdüklerini belirten Şimşek, sürdürülebilir cari açık ve rezervin, programın hedefleri arasında yer aldığını aktardı.

MERKEZ GEREKENİ YAPAR

Şimşek, enflasyona yönelik olarak ise, "Enflasyon yüksek olduğu için Merkez Bankası'nın uhdesinde olan parasal sıkılaşma bir süre sıkı kalacak. Daha sonra enflasyon düşüşündeki başarıyla birlikte Türkiye, küresel normlara uygun gerekli adımları atacak. Bizim patikamız bu" değerlendirmesinde bulundu. Şu anda hem çekirdek hem de manşet enflasyondaki aylık artışların program hedefleriyle uyumlu gittiğine işaret eden Şimşek, "Ocak ayı bir istisna ama trendin esas itibarıyla bozulmasını beklemiyoruz" dedi.

YENİ TEŞVİKLER GELECEK

Şimşek, bir taraftan yeşil dönüşüm bir taraftan yerli üretimle enerjide dışa bağımlılığı azalttıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Mal ve hizmetlerde muazzam teşvikler getirmeye devam edeceğiz. Eğer ihracat yapmıyorsanız, lütfen '2024 ve sonrasında ihracat yapacağız' diye planlama yapın. Çünkü biz sizi destekleyeceğiz. Doğru politikalar beraberinde portföy tercihlerini getirecek. Portföy tercihleri içeride ve dışarda TL lehine olacak. Enflasyon yılın ikinci yarısında yıllık bazda düşecek. Aylık bazda düşüşler başladı."

TEKNOLOJİYE DESTEK

Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın net bir şekilde ortaya koyduğu önceliğin, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olduğunu aktararak, sözlerini şöyle tamamladı: "Rekabet gücünüzü, istihdamı ve çalışanları desteklemek için 2024'te 630 milyar liradan fazla bir gelirden vazgeçeceğiz. Yüksek teknoloji yatırımlarına destek vereceğiz. Belirlediğimiz 284 yüksek teknoloji ürün var. Siz onlardan birini üretip talip olun. 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli TL kredi vereceğiz."

DEMİR YOLLARINA YATIRIM

BAKAN Şimşek, yapısal dönüşüme kaynak ayrılması gerektiğini belirterek, "Ben sizin (MÜSİAD üyeleri) yerinizde olsam Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızdan bir talepte bulunurdum. Bütün sanayi üslerini limanlara bağlayın. Neyle, demir yoluyla. Bunun için kaynak lazım. Bakanımız da zaten bunu planlıyor, biz de kendisine 70 milyar dolarlık bir alan oluşturacağız. Demir yollarına yatırım önemli. Biz demir yoluyla eğer OSB'lerden malı fabrikaya yükleyebilirsek daha rekabetçi olacağız" diye konuştu.

ŞİMŞEK'TEN "GEVŞEME" VURGUSU

BAKAN Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda küresel ekonomik görünümü anlattığı bölümde kullandığı "Sıkı para politikasından daha gevşek para politikasına doğru 2024'te evrileceğiz" cümlesinin yanlış anlaşıldığını veya amacından saptırılarak farklı yöne geçildiğini söyledi. Şimşek, "Kullandığım ifade açık ve net olarak '2024 yılında küresel finansal koşulların daha destekleyici olacağı, küresel para politikası duruşunu' ifade ediyor" dedi.

KREDİ NOTU ARTACAK

YILLIK enflasyondaki hızlı düşüşlerle birlikte, enflasyon beklentilerinde de hedefe doğru yakınsama görüleceğine inandıklarını ifade eden Şimşek, "Dezenflasyon programı, Türkiye'de makro finansal istikrarı sağlamamızda yardımcı oldu. Yani programla birlikte öngörülebilirlik arttı. Kredi notunda artış bekliyoruz. Görünümde artışlar başladı. Uzun vadeli finansmana erişim başladı. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem