İş'te Gündem

Piyasaya çöken konkordato kabusu

Kararların mahkemede yeterli teknik inceleme yapılmadan alelacele alındığı endişesi had safhada...
Piyasaya çöken konkordato kabusu
Haberler / EKONOMİ
5 Haziran 2024 Çarşamba 06:33

Ekonomi Gazetesi'nden Şeref Oğuz'un yazısından alıntı

Öncelikle iflas ile konkordato farkını ortaya koyalım... İflas, borçlunun artık borçlarını ödeyememesi halidir. Konkordato ise herhangi bir sebeple işleri bozulan ve ödeme güçlüğü çeken iyiniyetli borçluları koruma amacı güder. İflas ile bitersin, konkordato ile borçlarını yeniden yapılandırırsın.

Konkordato hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Bir bakıma iflasa sürüklenen şirketin tutunacağı son daldır. İstenir ki şirket zor durumu atlatsın, iflas ederse alacaklıları da mağdur olacağından, elinden tutup kaldırarak faaliyeti sürsün, borcunu ödesin.

Beş aydaki konkordato sayısı geçen 'Yılı' yakaladı! Maliyeti ne kadar?

PİYASAYA ÇÖKEN KONKORDATO KÂBUSU

Konkordato sayısının ilk 5 ayda 500’e dayandığını yazdık. Piyasa aktörleri bu durumu ekonomideki yavaşlamaya ve maliyet artışına ilave olarak finansmana erişimde yaşanan sorunlara bağlıyor. Durum çok ciddi denilebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken, konkordato kararlarının nasıl verildiğidir. Alacaklısından kaçmak için mi yoksa zordaki şirketini çalışır vaziyette tutup borçlarını ödemek için mi olduğu kritik noktadır. Kararların mahkemede yeterli teknik inceleme yapılmadan alelacele alındığı endişesi had safhada... 

Konkordato sahtekarları, işçiyi ve devleti soyuyorlar

İflastan kaçınma yolu mudur?

Evet. Tam da budur ancak hileli konkordato başvuruları da çok sık rastlanan bir durumdur. Konkordato kararı alan şirketler borçlularına karşı korunurken, alacaklılar için herhangi bir önlem yok. 700 güne çıkan tasdik kararları ciddi mağduriyet yaratıyor, suistimaller, zincirleme iflasları tetikleyebiliyor.

Önü alınamazsa seri iflaslar başlar mı?

Ekonomi, bu duraktan hayli beride... Ancak güven duygusunun kaybolduğu, iş ahlakının bozulduğu düzlemde, testiyi kıran ile suyu getiren'i ayırt etmek zorlaşıyor. Buna da yavaş ve yanlış işleyen hukuk sistemini eklersek iflas pandemisi tehdidi belirginleşir. Ekonomi yönetimi hızlı ve adil olmalı...

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem