İş'te Gündem

Piyasada faiz bilmecesi: Gözler TCMB'de

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nın kritik faiz kararına kilitlendi. Anketlere katılan ekonomistlerin yanı sıra yabancı bankacılık kuruluşları da Türkiye için faiz tahminlerini paylaştı. İşte ekonomistlerin son öngörüleri...
Piyasada faiz bilmecesi: Gözler TCMB'de
Haberler / İŞTEFİNANS
19 Ağustos 2024 Pazartesi 14:19

Yurt içi piyasalarda gözler yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı para politikası kararlarına çevrildi.

Ağustosta politika faizinde değişiklik beklenmese de Para Politikası Kurulu (PPK) karar metnindeki olası değişiklikler yakından izlenecek. İndirimin ne zaman olacağına dair ipuçları da takip edilecek.

Yılın üçüncü enflasyon raporunda dezenflasyon sürecinde kararlı olunduğunu vurgulayan TCMB Başkanı Fatih Karahan önümüzdeki üç yıl için enflasyon tahminlerini değiştirmeyerek uzun süre sıkı duruşu korunması gerekeceğini belirtmişti.

Sıkı politika duruşunu korumanın faiz indirimi olmayacak anlamı taşımadığını belirten Karahan, faiz indiriminde de sıkı duruşun korunacağını vurgulamıştı.

TCMB faiz kararını 20 Ağustos Salı günü saat 14.00'da açıklayacak.

Anketlere katılan ekonomistlerin yanı sıra yabancı bankacılık kuruluşları da Türkiye için faiz tahminlerini paylaştı. 

Ekonomistlerin ve banka uzmanlarının PPK kararına ilişkin tahminleri ise şöyle oldu:

REUTERS

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

TCMB yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

Anketteki soruya cevap veren 14 ekonomistin medyanına göre enflasyondaki düşüşle beraber yıl sonundan önce TCMB'nin ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Katılımcıların yıl sonu politika faizini tahminlerinin medyanı yüzde 45 seviyesinde gerçekleşirken soruya cevap veren ekonomistlerden dört tanesi ilk faiz indiriminin ekim ayında dört tanesi ise kasım ayında yapılacağını belirtti.

İki ekonomist ilk faiz indiriminin aralık ayında gerçekleşmesini bekliyor. Beş kurum ise TCMB'nin ilk faiz indirimini 2025 yılının ilk çeyreğinde yapmasını beklediklerini belirtti.

BLOOMBERGHT ANKETİ

Bloomberg HT faiz anketine katılan 29 kurumun medyan beklentisi ağustos ayındaki TCMB toplantısında bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde gerçekleşti.

Bloomberg HT'nin faiz anketine katılan kurumlar 20 Ağustos’ta gerçekleşecek toplantıda Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağını öngördü.

Bu anket döneminde 27 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen ankette ise piyasanın ağustosta 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 47,5 seviyesi oldu.

2024 yil sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 40 seviyesinde kaydedildi.

Ayrıca anket katılımcıları faizde ilk indirim beklentilerini de paylaştı.

Buna göre tahminini paylaşan 27 kurumdan 2 tanesi Merkez Bankası'ndan ilk indirim hamlesini eylülde bekliyor.

18 kurum ise yılın son çeyreğinde ilk faiz indirimini bekliyor.

Ağustos itibarıyla 2024’te TCMB’den faiz indirimi beklemeyen 7 kurum bulunuyor.

MORGAN STANLEY

Morgan Stanley bir araştırma notunda yılın geri kalanında politika faizinin sabit kalmasını beklediklerini belirterek ekledi:

"Mart sonundan beri döviz kurunun nispeten istikrarlı olması ve yurtiçi talepteki yavaşlamanın devam etmesi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşü destekleyecek. Fakat fiyat ayarlamaları, hizmet sektöründeki fiyatlama davranışı ve yüksek enflasyon beklentileri riskleri gevşeme için çok alan bırakmıyor."

Bölgedeki artan riskler ve küresel piyasalardaki oynaklığın da daha uzun süre faizlerin yüksek kalacağı görüşünü desteklediğini söyleyen Morgan Stanley, ilk faiz indiriminin şubat ayında yapılmasını beklediğini belirtti.

CITI VE JPMORGAN

Citi analistleri Gültekin Işıklar ve İlker Domaç da TCMB’nin enflasyon tahminlerinin değişmediğini belirterek bankanın 2025’te güçlü dezenflasyon beklediğine dikkat çekti.

Analistler, TCMB’nin Kasım ayına kadar faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini öngörürken yıl sonu politika faizi beklentilerinin yüzde 45 olduğunu açıkladı.

JPMorgan Kıdemli Türkiye Direktörü Mustafa Bağrıaçık ise fiyat düşüşlerinin zaman alacağına dair resmî yönlendirmeye rağmen dezenflasyon süreciyle birlikte faiz indirimlerinin ekim ayı itibarıyla başlayacağını öngördü.

Bağrıaçık, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dirençli enflasyonun düştüğüne dair sinyalle ekim veya kasımda faiz indirimlerine başlamasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem