İş'te Gündem

Özbekistan'ın elektriğini Türk ve Çinli şirket iletecek!

Özbekistan Enerji Bakanlığı, ülkedeki Ulusal Elektrik Şebekesi kapsamında Taşkent ile Sirdarya bölgeleri arasında yüksek voltajlı enerji nakil şebekelerinin inşası için ihale açmıştı. Bu uluslar arası ihaleyi Türk ve Çinli şirketler kazandı.  
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
4 Ocak 2023 Çarşamba 00:00

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre ilk ve en büyük ihaleyi kazanan Şa-Ra Enerji İnşaat şirketi oldu. 32 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazanan Türk şirketi Şa-Ra, 213 kilometre uzunluğunda 220 kV enerji nakil hattı inşa edecek. Özbekistan’daki ikinci elektrik nakil ihalesi kazanan ise Pekin merkezli Xian Electric Engineering Co. Adlı şirket oldu.

Çinli şirket 72 kilometre uzunluğunda 500 kV enerji nakil hattı işini 14.7 milyon dolarlık teklifle kazandı. Her iki proje de Özbekistan Enerji Bakanlığı’nın açıklamasına göre Dünya Bankası tarafından finanse edilecek. Bakanlık açıklamasına göre bu projenin uygulanması, ülkenin kenti Taşkent başta olmak üzere bazı önemli bölgelerdeki enerji arzının güvenilirliğini artıracak. 

#reklam#

Hazır konu enerji nakilinden açılmışken, Romanya’dan da yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak isterim. Romanya, ülke genelinde elektriğin doğudan batıya transferini azaltmak için Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’yı kapsayan BRUA Doğalgaz Boru hattı üzerinde çalışma başlatıyor.

Türk şirketinin yapımında yer aldığı BRUA projesi boyunca elektrik ağı kurulacak. Romanya Enerji Bakanı Virgil Popescu, Karadeniz kıyısından BRUA doğal gaz hattına Tuzla-Podisor güzergahı boyunca, ardından doğal gaz boru hattı koridoru boyunca yeşil bir elektrik harcama kablosu faaliyete geçirmeyi planlıyor.

Elektriğin stratejik iletimi

Türk şirketi Kalyon Holding’in yer aldığı BRUA doğal gaz taşıma sistemi 320 milyon Euroluk bütçeyle yapılıyor. Bakan Popescu, “Romanya hem elektrik hem de doğal gaz açısından enerji de sürdürebilir önemli bir merkez haline geliyor. Ortaklarımızla birlikte yatırımları geliştirerek Romanya›nın ve tüm bölge enerji işletmeciliğini yürütüyoruz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin üzerinden 11 ay geçti. Bu süreçte tarım ve enerji güvenliği küresel anlamda ülkelerin önceliği haline geldi. Özellikle doğalgaz ve petrol kadar elektriğin iletimi daha da öne çıkıyor. Zira Avrupa’yı elektrikle besleyen Ukrayna’daki nükleer santrallerine Moskova Yönetimi tarafından el konulması, üretimin de Rusya’ya aktarılması anlamına geliyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem