İş'te Gündem

Mehmet Cengiz, Bvlgari ile imzaları attı

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Bodrum'da açılacak yeni otel için Bvlgari ile anlaşma imzaladığını duyurdu.
Mehmet Cengiz, Bvlgari ile imzaları attı
Haberler / EKONOMİ
10 Haziran 2024 Pazartesi 10:57

Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz, Cennet Koyu’nda başlattığı otel projesi için Bvlgari Hotels & Resorts ile anlaşma imzaladığını açıkladı.

Milano, Londra, Dubai, Şangay, Pekin ve Bali’nin ardından geçen yıl Roma ve Tokyo’da da Bvlgari Hotels & Resorts otelleriyle hizmet vermeye başlayan Bvlgari, 2026’da açacağı Miami Beach ve Maldivler otellerinin yanına Bodrum’u da ekleyerek 12 tesise ulaşacak.

Muğla’nın Bodrum ilçesinin en değerli arazisi olarak nitelendirilen Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük kamu arazisi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla 2010 yılında özelleştirme kapsam ve programına alındı.

2 milyar 100 milyon TL değerindeki kamu arazisini Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” isimli şirketi, Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL "kredi" çekerek aldı.

TAMİNCE'NİN DE PAYLARINI ALDI

Ziraat Bankası kredisiyle araziyi devralan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’nin o tarihte Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Başkanvekili ise Fettah Tamince idi.

Haziran 2021'de Tamince, paylarını devredip şirketten ayrıldı. Cengiz ise Eylül 2021'de şirketi Cengiz İnşaat ile birleştirerek kapanışını gerçekleştirdi.

Cengiz, planlarda orman olarak görünen 2 ve 3. derece doğal ve 1. derece arkeolojik sit alanına otel yapmak için harekete geçti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgenin tüm koruyucu kararlarına rağmen projeye ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) kararları verildi.

Bölge halkı kararı yargıya taşıdı. Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde ÇED gerekli değildir kararına karşı açılan dava hâlâ sürüyor. Cengiz, dava sürerken ikinci bir ÇED süreci için başvuru yaptı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, "Bilirkişilere inceleme sırasında projeyi büyüteceklerini söylemiştik. Dediklerimiz çıkıyor. Orada çok büyük ve yoğun bir inşaata girişecekler. ÇED sürecinden muaf tutulmak için oda sayısını küçük gösterdiler. Her oda yaklaşık 1500 metre kare" dedi.

KREDİ NASIL ALINDI?

Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince’nin aldığı usulsüz kredi sıkça gündemde yer aldı. Özelleştirme bedelini Ziraat Bankası’ndan kredi çekilerek ödendi. Bankalar, yasa gereği satış işlemi ile ipotek işlemini tapuda eşzamanlı olarak yerine getirip, satış parasını tapuda imzalar atıldıktan sonra satıcının hesabına geçiriyor.

Ancak burada böyle olmadı. Ziraat Bankası’ndan alınan krediyle ihale bedeli olan 277 milyon TL, 26 Haziran 2013’te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ödendi. 5 Temmuz 2013’te tapu Cengiz ve Tamince’nin üzerine geçirildi. Para ödendikten 13 gün sonra da Ziraat Bankası, taşınmaz tapu kaydı üzerine 180 milyon dolarlık ipotek tesis etti.

Yapılan hukuksuzlukla ilgili olarak başta dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın olmak üzere ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuş ancak takipsizlik kararı verilmişti.

BVLGARİ İLE ANLAŞTI

Bvlgari Resort Bodrum, Doğu Akdeniz'in en güzel iki koyu arasında yer alan 60 hektarlık bir yarımadanın ucunda yer alıyor.

Teraslı Akdeniz bahçelerinden oluşan 10 hektarlık bir yüzeye yayılan tesis, yüzme havuzu, açık alanlar, balkonlar, teraslar ve özel bahçeler içeren, 3 ila 6 yatak odası arasında değişen farklı kategorilerde 100 Bvlgari markalı villadan oluşan son derece seçkin bir konut topluluğu ile çevrelenecek.

Resort ise 84 oda ve süitten oluşacak. Bvlgari Süiti de dahil olmak üzere 43'ü bahçe süitinden oluşan mekanlar, basamaklı ana binanın çeşitli katlarında yer alırken, özel havuzlu 40 bağımsız villa,  yarımadanın önündeki denize bakan bahçede yer alacak.

Geniş peyzajlı bahçeler içinde yer alan ve 25 metrelik özel havuzuyla kendi özel plajına açılan beş yatak odalı, 800 metrekarelik Bvlgari Villa, dünya çapında lüks konaklamada yeni bir kilometre taşı olacak. Konuklara çok zengin bir yaşam tarzı deneyimi sunmak üzere tüm arazide dinlenme, eğlenme ve gastronomi açısından çok çeşitli lüks tesisler yer alacak.

Plajın panoramik deniz manzarasına açılan fitness merkezi, taze meyve barı ve yüzme havuzundan oluşan dev Bvlgari Spa, sağlıklı yaşam severlere hizmet vermek üzere tasarlandı. Plaj tutkunlarına ise su sporları merkezi ve kabanaları ile hazırlanan özel kumsal her türlü konforu sunacak.

Bvlgari butiği de dahil olmak üzere, tesisin etkinliklere adanmış gizli vahası konuklara, büyük lüks markaların şık mağazalarına ulaşma ve keyifli bir gezinti yapma deneyimi sağlayacak.  

ANLAŞMA İÇİN NE DEDİLER?

Anlaşmayla ilgili bir açıklama yapan Bvlgari CEO'su Jean-Christophe Babin, “Bodrum ve Türkbükü-Gölköy sahil bölgesi son yıllarda Akdeniz'in en göz alıcı destinasyonları olarak, bölgeye şık yatlarıyla gelen ya da resortlarda konaklamayı seven en prestijli ve sofistike müşterileri kendine çekiyor. Sadece Akdeniz'deki ilk Bvlgari Resort’ü duyurmaktan değil, aynı zamanda Bvlgari Hotels & Resorts Collection'ın diğer ‘Jeweler of Hospitality’ halkalarını tanıyan ve takdir eden lüks ve seçkin gezginler topluluğu için yeni bir referans noktası olacak olan bu muhteşem projeyi sunmaktan heyecan duyuyoruz. Bvlgari Resort Bodrum'un, Romalı mücevhercisi tarafından hazırlanmış misafirperverliğinin bölgedeki en üst düzey sürdürülebilir lüks destinasyon ve deneyim olarak parlamasını öngörüyoruz.” dedi.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise “Sadece Türkiye'nin değil, küresel arenanın da önde gelen ultra lüks turizm destinasyonlarından biri olmasını hayal ettiğimiz ve hedeflediğimiz bu projenin doğuşunu duyurmaktan ve otel yönetim ortağımız Bvlgari Hotels & Resorts ile güçlerimizi birleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye genelinde birinci sınıf projelerin önde gelen yatırımcılarından biri olarak, kendimizi ağırlıklı olarak ülkemizin ekonomik refahını geliştirmeye ve turizm gibi önde gelen sektörlerde ulusumuzun yüksek potansiyelini ortaya çıkarmaya adadık. En iyi sürdürülebilirlik uygulamalarını tüm hızıyla benimseyerek, bölgenin doğal güzelliğini korumak ve Bodrum'u tüm Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen turizm destinasyonu olarak tanıtmak için en gelişmiş teknolojileri en yüksek kaliteyle birlikte uygulayacağız” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük arazi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 1 Haziran 2010 tarihli kararıyla özelleştirme kapsam ve programına alındı.

2 milyar 100 milyon TL değerindeki kamu arazisinin ihalesi 12 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. İhaleyi Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” isimli şirketi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL ‘usulsüz’ kredi çekerek aldı.

Açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ihaleyi iptal etti.

Cumhurbaşkanlığı 2016 tarihinde ihalenin iptal kararına ilişkin bir işlem yapılmamasını karar verdi.

Bu kez Danıştay’a Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin dava açıldı. Danıştay 13. Dairesi, Cumhurbaşkanlığı’nın kararına ilişkin yürütmeyi durdurdu. Ancak tüm kararlara rağmen taşınmazlar hazineye iade edilmedi.

Cennet Koyu’nda Cengiz, otel inşaatı yapmak için harekete geçti. Geçen yıl ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Karara ilişkin açılan dava sürerken Cengiz bu kez kapasite artırımı için başvuru yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem