İş'te Gündem

Martı TAG'da CIA bağlantılı yöneticiler dikkat çekti

Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem 33 yaşında. Türkiye’de çok ünlü olmasına rağmen hakkında bilinenler çok az...
Martı TAG'da CIA bağlantılı yöneticiler dikkat çekti
Haberler / EKONOMİ
4 Eylül 2024 Çarşamba 15:54

Koç Özel Lisesinde tam burslu okuduğunu söyleyen Oğuz Alper Öktem, beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde önce Chicago Üniversitesi’nde ekonomi okuduğunu ardından da London School of Economics’te yüksek lisans bitirdiğini iddia ediyor.

Açık kaynaklarda ise Oğuz Alper Öktem ile ilgili bilgiler sınırlı.

OdaTV'nin haberine göre 2018 yılında Martı Aplikasyon şirketini kurulmasından dört gün sonra hisseler Oğuz Alper Öktem’e devredildi. Aynı tarihte şirketin adı Martı Teknoloji olarak değiştirildi.

BEŞ YILDA OKUL BİTİRDİ, YÜKSEK LİSANS YAPTI, ŞİRKET KURDU

2020 yılında da yine hem isim hem tür değişikliğine giderek Martı İleri Teknolojisi adını aldı.

Oğuz Alper Öktem’in babası Arif Serdar Öktem’in şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı sırada taksicilerle davalık olduğu ve iki yıl hapis cezası aldığı da biliniyor.

Hızlı “büyüme” sağlayan Martı, Amerika’da borsaya açılmak için de ortaklık yaparak Galata Acquisition ile birleşti.

Birleşme sonucunda şirket adı Martı Technologies olarak yeniden değiştirildi ve şirketin merkezi Cayman Adası olarak bildirildi.

Kısacası Martı şirketi sadece Türkiye’de hizmet verirken, ABD borsasında hisseleri olan, kuruluş merkezi ise Birleşik Krallık sömürgesi Cayman Adaları olarak gözüken labirent gibi bir yapı.

CIA BAĞLANTILI YÖNETİCİLER

Burada Martı şirketiyle birleşen Galata Acquisition şirketine bakıldığında ise ilginç bağlantılar ortaya çıkıyor.

Bu şirket küresel hedge fon niteliğindeki Callaway Capital Management tarafından kuruldu. İki şirketin CEO'su da Daniel Freifeld isimli kişi.

Daniel Freifeld’in hâlâ “Martı Technologies” şirketinin direktörü olarak belirtiliyor. Aynı şirketin bir diğer direktörü ise Douglas Lute olarak ifade ediliyor.

Açık kaynaklarda Daniel Freifeld ile ilgili ilginç bilgiler yer alıyor. Daniel Freifeld’in ABD Dışişleri Bakanlığında kıdemli danışmanı olarak görev yaptığı iddia edilirken Irak, Türkiye, Rusya ve Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz konularında uzman olduğu, ABD Savunma Bakanlığında da program koordinatörü olarak görev yaptığı belirtiliyor.

Sosyal mecralarda ise Daniel Freifeld ile ilgili CIA bağlantısı olduğu öne sürülüyor.

Douglas Lute ile ilgili de Şubat 2017'den günümüze kadar BGR Grubunun Uluslararası ve Savunma Uygulamaları Başkanı olarak görev yapmakta olduğu ifade ediliyor.

Douglas Lute’in emekli bir ABD askeri olduğu ve Amerika’da üst düzey görevler aldığı bilgisi bulunuyor. Amerikan Başkanı George W. Bush'un Irak ve Afganistan Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı olarak görev aldığı da bilgiler arasında yer alıyor.

Lute'nin Dışişleri Bakanlığı'ndaki hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldığı biliniyor.

HALKA ARZDAN SONRA DEVAMLI DEĞER KAYBETTİ

Martı şirketinin halka arzından sonra da sürekli değer kaybettiği ifade ediliyor. Şirketin hisse hareketlerine bakıldığında Haziran-2023 döneminde ortalama 10,55 dolar seviyesindeyken, Ağustos 2023 döneminde 1,29 dolar seviyelerine gerilediği belirtiliyor.

Yani Bin 55 doları ile Martı hissesi alan yatırımcının elinde şu an sadece 129 doları kaldı.

İddialara göre ise Callaway Capital Management şirketinin borsada manipülasyon yaptığı ve Martı Technologies yönünden yapılan piyasa hareketlerinin de şirket hisselerinin düşük seviyede toplanmak üzere kurgulandığı öne sürülüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem