İş'te Gündem

Konut fiyatları bir yılda yüzde 3.87 arttı

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi (TR-81) Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.20, geçen yılın aynı dönemine göre ise %3.87 oranında nominal artış göstermiştir.
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
20 Ağustos 2019 Salı 00:00

Türkiye’nin ilk konut fiyat endeksini hazırlayan REIDIN Temmuz raporunu bugün açıkladı.  Konut pazarında iskontolu satışlar sürüyor. TUIK göre de Haziran’da inşaatçıların cirosu bir yıl ncesine göre %26.8 azaldı.

REIDIN Temmuz raporundan başlıklar

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi (TR-81) Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.20, geçen yılın aynı dönemine göre ise %3.87 oranında nominal artış göstermiştir.

#reklam#

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi (TR-81) Temmuz ayında bir önceki aya göre %1.08, geçen yılın aynı dönemine göre ise %5.29 oranında nominal artış göstermiştir.

Sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, ülke genelinde aylık bazda %0.63, yıllık bazda ise %9.32 şeklinde gerçekleşmiştir.

Temmuz ayında amortisman süresi ülke düzeyinde 19.3 yıl olarak ölçülmüş, yıllık brüt getiri oranı ise %5.31 olarak kaydedilmiştir.

İnşaat sektöründe ciro %26,8 azaldı

TUIK ciro raporunda inşaat sektörü için verilen detay şöyle:

Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2019 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %26,8 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre %6,1 azaldı.

#reklam#

Yabancılara satılan konutların %38’i 1+1

Temmuz ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %5’lik (son 6 aylık ortalama %7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %38 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Peşinat oranı %42

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Temmuz ayında peşinat kullanımının %42, banka kredisi kullanımının %14 ve senet kullanım oranının %44 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Haziran ayında peşinat kullanımı %50, senet kullanımı %36, banka kredisi kullanımı ise %14 oranında gerçekleşmişti.

#reklam#

Stok erime hızı %2.32

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %2.32 oranında erime gözlendi.

Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların %49’u bitmiş, %51’i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem