İş'te Gündem

KKM’den kaçan parayı kapma yarışı: TL mevduatına şok faiz

Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken yaklaşık 1,5 trilyon lira kendisine yön ararken, eski cazibesini yitirdiği için hesaplardan çözülen parayı kendine çekmek isteyen bankalar harekete geçti.
Player yükleniyor...
Haberler / İŞTEFİNANS
27 Ekim 2022 Perşembe 00:00

Akbank, başlattığı 3 günlük kampanyayla yüzde 22 olan yıllık mevduat faizini yüzde 29’a çıkardı.

Dolar kurunun stabil hale gelmesiyle kur korumalı mevduatın (KKM) cazibesini yitirmesi üzerine hesaplarda biriken yaklaşık 1,5 trilyon lira kendisine yön ararken, hesaplardan çözülen parayı kendine çekmek isteyen bankalar harekete geçti. Akbank, bugün başlattığı 3 günlük kampanyayla yüzde 22 olan yıllık TL mevduat faizini yüzde 29’a çıkardı. Akbank’ı diğer bankaların takip edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

Sendikasyonu yüzde 60’la çevirdi

#reklam#

Bu arada Akbank, uluslararası piyasalardan 225 milyon dolar ve 177,5 milyon euro olmak üzere iki dilimli sendikasyon kredisi sağlarken, geçen yıl aynı döneme göre kredinin çevirme rasyosu yüzde 60 seviyesinde kaldı.

Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, 367 gün vadeli sendikasyon kredisinin toplam maliyetinin dolar ve euro kısımlar için sırasıyla SOFR artı yüzde 4,25 ve Euribor artı yüzde 4 olduğu belirtildi.

Banka geçen sene ekim ayında 460 milyon dolar ve 206,8 milyon euro tutarında iki dilimli sendikasyon kredisi sağlamış, toplam maliyet de dolar ve euro kısımlar için Libor artı yüzde 2,15 ve Euribor artı yüzde 1,75 olmuştu. Nisan sendikasyonunda ise dolar dilimi için SOFR+ yüzde 2,75 , euro dilimi için Euribor+ yüzde 2,10 toplam maliyet oluşmuştu. Akbank'ın sendikasyonunda maliyetlerin yükselmesi beklenen bir gelişmeydi.

#reklam#

Daha önce konuyla ilgili Bloomberg'e bir açıklama yapan banka, maliyet artışlarında Türkiye’nin ülke notundaki aşağı yönlü değişimin ve CDS oranlarındaki yükselişlerin etkili olduğunu belirtmişti.

'Bankaların yurtdışı görünümünün kötüleştiği anlamına geliyor'

Bankacılık uzmanı ve ekonomist Erol Taşdelen, bunun diğer bankalar için de örnek sendikasyon olduğuna dikkat çekerek, "Bu ülke riskine paralel bankaların yurtdışı görünümünün de kötüleştiği anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem