İş'te Gündem

İşte ihracatın kaybeden sektörleri

Türkiye’nin rekabetçiliği azaldı, bazı sektörlerin ihracat kaybı derinleşti. Yılın ilk yarısında ihracatta en çok kaybeden deri sektörü oldu. Yurt içi fiyatlarını korumak için getirilen Deri ihracatındaki kayıp yüzde 26.7’ye ulaştı. Kısıtlama ile zeytinyağı ihracatında da gerileme yaşandı.
İşte ihracatın kaybeden sektörleri
Haberler / EKONOMİ
22 Temmuz 2024 Pazartesi 07:49

Türkiye’nin dış pazarlarda rekabetçiliğini kaybetme noktasına gelmesi bazı sektörlerin ihracat kaybını derinleştirdi. 2024’ün ilk yarısında ihracat yıllık yüzde 2 artarak, 125.4 milyar doları buldu.

Ancak deri, zeytin ve zeytinyağı, hazır giyim ve konfeksiyon, çimento ve mücevher gibi sektörler ‘ihracatın kaybedenleri’ listesine adlarını yazdırdı.

Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre yılın ilk yarısında en fazla ihracat düşüşü yaşayan deri ve deri mamulleri sektörü oldu. 2023’ün ilk 6 ayında 1 milyar doları aşkın ihracata imza atan sektörün ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 26.7’lik kayıpla 750 milyon dolara indi.

HAZIR GİYİM 3. SIRADA

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de ihracat kaybı yüzde 12.8’i buldu. Sektörün 2023’ün ilk altı ayındaki 9.9 milyar dolarlık ihracatı bu yılın ilk altı ayında 8.7 milyar dolara geriledi. Çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörü de ihracatın kaybedenleri arasında yer aldı. Geçen yılın yarısında 2.3 milyar dolarlık ihracata imza atan sektörün ihracatı yüzde 9.4’lük düşüşle 2.1 milyar dolar oldu.

Mücevher sektöründeki ihracat kaybı ise yüzde 8.7’ye ulaştı. Sektör, 2023’ün ilk altı ayında 3 milyar doları aşkın ihracata imza atmıştı. Mücevher sektörünün bu yılın ilk yarısındaki ihracatı ise 2.7 milyar dolarda kaldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta 6 aylık verileri, Türkiye’nin rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybettiğini ifade ederek değerlendirmişti. Gültepe, ihracatın yüksek maliyet-düşük kur kıskacında sıkıştığını söyleyerek, “2024 için öngördüğümüz  267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız bile zor görünüyor” dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise “Kuru sürekli artırarak, TL’yi devalüe ederek rekabetçi olmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Zeytinyağında yüzde 22.3’lük düşüş

Ticaret Bakanlığı, artan dış talep ve dünya fiyatlarının yurt içi tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına son 3 yılda 4 kez yasak getirmiş; ardından Türk zeytinyağı sektörünün yasağın kaldırılmasını talep etmesiyle Bakanlık, 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota verildiğini açıklamıştı. Karar, zeytin ve zeytinyağı sektörünün ihracatında yüzde 22.3’lük düşüş getirdi. Geçen yılın ilk altı ayında 559 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün bu senenin aynı döneminde ise ihracatı 434 milyon dolara geriledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem