İş'te Gündem

İşte borsayı yükselten o haber

Borsa endeksi yüzde 1'in üzerinde düşüş gün boyu sürerken akşam saatlerinde Bloomberg'den gelen bir haber özellikle bankacılık sektörü hisselerine yüzde 2 prim yaptırdı.
İşte borsayı yükselten o haber
Haberler / İŞTEFİNANS
8 Mayıs 2024 Çarşamba 08:51

Borsa endeksi yüzde 1’in üzerinde düşüş gün boyu sürerken akşam saatlerinde Bloomberg’den gelen bir haber özellikle bankacılık sektörü hisselerine yüzde 2 prim yaptırdı.

Saat 17.20’de Bloomberg‘de yer alan habere göre, Türkiye Offshore Piyasalarına Erişimi Kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yapıyor.

Bloomberg'den Kerim Karakaya, Beril Akman ve Fırat Kozok'un konuya dair bilgi sahibi kişilere dayandırdıkları habere göre, Türk yetkililer, Türk bankaların yurt dışı bankalarla yaptığı swap (döviz-TL takası) işlemlerindeki kısıtlamaları hafifletmek üzere çalışma yürütüyor.

Swap limitlerinin gevşetilmesi, Türkiye'ye girişi istenen yabancı yatırımcıların ekonomi yönetimine sundukları temel talepler arasında yer alıyordu.

Limitlerin ne kadar ve ne zaman gevşetileceğinin henüz belli olmadığı, adımların kademeli olarak atılmasının muhtemel olduğu aktarılan haberde, öncelikli olarak daha uzun vadeli işlemlerle ilgili limitlerin gevşetilmesinin planlandığı, böylelikle kısa vadede ortaya çıkabilecek istenmeyen oynaklık etkisinden sakınılmak istendiği belirtildi.

Söz konusu adımların zamanlamasında enflasyon dahil bir dizi faktörün hesaba katılacağı haberde kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konuyla ilgili görüş talebine yanıt vermedi.

Haberde, swap limitlerinin gevşetilmesi yoluyla yabancıların liraya erişiminin artmasının, piyasayı yabancılara açma yolunda önemli bir adım olacağı vurgulandı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) verilerine göre, Londra'da spot piyasada günlük TL işlem hacmi 2023 yılında 5,2 milyar dolar olmuştu.

YABANCILAR GEVŞEME TALEP EDİYORDU

Yabancılar, Türk bankalarının Londra ile swap piyasasına dönük kısıtlamaların, kur riskine karşı korunmayı zorlaştırdığını, bu nedenle de Türk varlıklara yatırım yapmalarının önünde engel oluştuğunu öne sürüyor.

Swap piyasasına dönük sınırlamalar, 2018'deki kur krizinin ardından yabancıların TL'yi açığa satışını engellemek üzere Ankara'nın attığı adımlar arasında yer alıyordu. 

TCMB ve BDDK verilerine göre, 29 Mart ile 26 Nisan tarihleri arasındaki dört haftalık süreçte swap (döviz-TL takası) yoluyla tahminen 6,8 milyar dolarlık yabancı sıcak para girişi oldu.

Son haftalarda yabancıların TL uzun pozisyonlarındaki artış, gecelik faizlerin Türkiye'de yüzde 53'e yaklaşırken Londra'da yüzde 28'e kadar düşmesine neden olmuştu.

Swap limitlerinin açılması, Türk bankalarının yurt dışında swap yoluyla ucuz TL'ye erişmesini beraberinde getirebilir. Öte yandan, yabancıların risk görmesi durumunda TL'yi açığa satma imkanları da artmış olacak.

Düşük faiz politikasının uygulandığı dönemde bu kısıtlamalar, kurda istikrarı korumak amacıyla değişen oranlarda sürdürüldü. Mayıs 2023 seçimleri sonrasında ekonomi politikaları değişse de geride kalan bir yılda kurda oynaklığın artabileceği endişesiyle swap limitleri konusunda adım atılmadı.

BORSA ARTIYA GEÇTİ

Endeks gün içinde sert düşüşler yaşamasına karşın bu haberle birlikte yeniden artıya geçti. Bankacılık endeksi yüzde 2.28 artıya geçti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem