İş'te Gündem

‘İnşaat ne zaman bitecek’ sorusuna Bakan'dan yanıt: Bitmeyecek!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un ulaştırma bakanlığına yönelttiği soru önergesine verilen yanıta göre İstanbul Havalimanı’nın pist ısıtma sistemi ‘sözleşme şartnamelerine konulmadığı’ için yok, soğuk kış aylarında eski tip kar temizleme yapılacak.
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
2 Ağustos 2019 Cuma 00:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kolin, Limak, Kalyon, Cengiz ve MNG şirketlerinin oluşturduğu İGA’ya yaklaşık 20 milyar avroluk ihale bedeliyle 25 yıl boyunca işletme hakkı devredilen yeni İstanbul Havalimanı’nda pist ısıtma sisteminin olmamasına CHP’den gelen soru önergesinde yanıt verdi.

Turhan, karla mücadale ekip ve ekipmanlarının oluşturulduğunu ve uçuş güvenliği için tedbirler alındığını belirterek, “Dünyada çeşitli nedenlerle pist ısıtma sistemlerinin kullanımı tercih edilmemektedir” dedi.

Turhan soru önergesine verdiği yanıtta pist ısıtma sistemi olmamasıyla ilgili şunları söyledi: “İstanbul Havalimanı ihale eki sözleşme, proje ve şartnamelerinde pistlerde ısınma sistemi öngörülmemiş olup, yapımı tamamlanan ve hizmete açılan pistlerde de pist ısıtma sistemi yer almamaktadır. Ancak İstanbul Havalimanı projesinin büyüklüğü ve vizyonu doğrultusunda kapsamlı bir karla mücadele ekip ve ekipmanları oluşturulmuş olup, kış şartlarında uçuş trafiği ve güvenliğini etkileyecek herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için gerekli tüm tedbirler alınmıştır!”

‘RES’ler uçuş emniyetini riske etmiyor’ ama kaldırılıyor

17 Mayıs 2019 tarihinde 8 uçağın şiddetli rüzgâr nedeniyle Çorlu Havalimanı’na yönlendirildiğini anımsatan Aygun, bölgedeki Rüzgar Enerji Santrallarına ilişkin son durumu sordu. 

Turhan ayrıca CHP’li Aygun’un ‘İstanbul Havalimanı’nda rüzgar sorunu nedeniyle Rüzgar Enerji Santrallarının (RES) neden kaldırılmadığı’ sorusuna yanıt olarak yeni havalimanının çevresindeki rüzgar enerji santrallerinin (RES) kaldırılacağı bilgisini verdi.

#reklam#

Havalimanı yapılmadan önce bölgedeki RES’lerin de dahil olduğu tüm çevre manialarının dikkate alındığını savunan Turhan şu ifadelere yer verdi: “İstanbul Havalimanı için Havacılık Çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada, RES’lerin uçuş emniyetini riske eden bir etkisinin tespit edilmediği hususun bilinmesinde fayda görülmektedir…Diğer taraftan İstanbul Havalimanı’nın geleceğe yönelik fazları ile gelişim aşamaları dikkate alınarak yapılan planlamalar kapsamında RES’lerin bölgeden kaldırılması yönündeki çalışmaların devam ettiği bilinmektedir.”

Aygun soru önergesinde İstanbul Havalimanı’nın doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgarlara açık olduğunu belirterek, Türk Hava Kurumu Teknik Birimi’nin Karadeniz’den gelen rüzgârlar nedeniyle projeye onay vermediğini anımsattı.

‘Kargo uçuşları Atatürk’ten yapılacak’

Bakan Turhan yanıtında, İstanbul Havalimanı özelinde Tekirdağ Çorlu ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yedek meydan olarak planlanmadığını söyledi ve Atatürk Havalimanı’nın geleceğine yönelik de şu bilgileri verdi: “İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite ile faaliyete geçmesi sonrasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nın saatlik pist kapasitesi beş iniş, beş kalkış olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede genel havacılık ve kargo uçuş operasyonları ile Airport Hotel, konferans salonu, havacılık fuar alanı gibi faaliyetlerin icra edilebileceği öngörülmekte olup, bu hususlarda başlatılan çalışmalar sürdürülmektedir.”

‘İnşaat ne zaman bitecek’ sorusuna yanıt: Bitmeyecek!

#reklam#

Aygun’un, “İstanbul Havalimanı ne yazık ki yolcular için de çileye dönüşmüştür. İstanbul Havalimanı’nın bu kadar apar topar açılmasının nedeni nedir? Şantiye görünümündeki havalimanındaki devam eden inşaatların ne zaman bitmesi planlanmaktadır” sorusuna da Bakan Turhan’dan “İnşaat bitmeyecek” yanıtı geldi.

Turhan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 31 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Havalimanı için Terminal Geçici İşletme Ruhsatı verdiğini belirterek, “İstanbul Havalimanı toplamda 4 etapta tamamlanacak olup, 1. Etap 2. Faz çalışmaları devam etmektedir. Tüm fazların tamamlanması sürecinde havalimanındaki inşaat işlerinin devam etmesinin kaçınılmaz olduğu değerlendirilmektedir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem