İş'te Gündem

Herkes siyez ekince buğdaylar tarlada kaldı

Kastamonu’da geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan siyez buğdayı satılamayınca tarlada kaldı.
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
20 Ağustos 2019 Salı 00:00

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan siyez buğdayının hasadı devam ediyor. Seydiler'de yaklaşık 15 bin dönüm alana ekilen siyez buğdayı, satılamayınca hasadın ardından tarlada kaldı.

Kastamonu'da coğrafi işaret alan siyez, başka illerde de ekilmeye başlanınca Kastamonulu çiftçinin elinde kaldı. Siyez buğdayına talebin artmasına rağmen çok fazla alanda siyezin ekildiğini ve bu yüzden de pazar sorunu yaşadıklarını kaydetti.

DÜNYADAKİ İLK BUĞDAY ÇEŞİDİ OLARAK BİLİNİYOR

Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Siyez buğdayı bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak da bilinir.

#reklam#

Siyez genetiği bozulmamış buğday türüdür. Özellikle siyez unu ile hamur işleri ve ekmek siyez bulguru ile de sağlıklı yemekler yapılıyor. Siyez yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için hücre yapısını korur.

Siyez buğdayı zengin lif kaynağı olduğu için bağırsakları temizleyici özelliği var ve lifli olduğu için sindirimi kolaylaştırıyor. Siyez bulguru dünyada insanlara glisemik endeksi en uygun gıda olarak biliniyor. Bağırsak kanserini önlüyor.

Ayrıca radyasyona karşı dayanıklı olduğu için nükleer savaşlara karşı bazı ülkeler stokta bekletiyor. Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem