İş'te Gündem

Hazır giyimde hedef 40 milyar dolarlık ihracat

2023’ü 19,3 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını bildiren İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, “Elbette bu arzu ettiğimiz bir sonuç değil. Biz olaya uzun vadeli bakıyor, stratejimizi ve oyun planlarımızı 40 milyar dolarlık ihracat hedefine göre kurguluyoruz” dedi.
Hazır giyimde hedef 40 milyar dolarlık ihracat
Haberler / TEKSTİL
4 Ocak 2024 Perşembe 14:32

Türk moda endüstrisinin amiral gemisi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), 40 milyar dolarlık ihracat hedefi için 2024’te de çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Küresel moda endüstrisinin şampiyonlar liginde Türkiye’yi daha üst sıralara çıkarmak için paydaşlarla istişareyi ve ortak akılda buluşmayı temel ilke edinen İHKİB, yılın ilk sektör buluşmasını Osmanbey Tekstilci İş İnsanları Derneği (OTİAD) ile gerçekleştirdi. 

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan toplantının açılışında yaptığı konuşmada moda endüstrisinin Türkiye ekonomisi için öneminin altını çizdi. Türkiye’nin dışa açılmasında ve ihracatında farklı bir yeri bulunan moda endüstrisinin gelecekte de önemini koruyacağını vurgulayan Paşahan, şöyle devam etti:

“İHKİB olarak biz hazır giyimde halen 19 dolar düzeyinde bulunan kilogram birim değerimizi orta vadede 40 dolara, ihracatımızı da 40 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Stratejimizi ve oyun planlarımızı bu hedef doğrultusunda oluşturuyoruz. 2023 bizim için son derece yoğun ve yorucu bir yıl oldu. AB Yeşil Mutabakat’a uyumun yol haritası niteliğindeki eylem planımızı tamamladık. ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerde 20 fuara milli katılım düzenledik. 21 ticaret ve alım heyetinde toplam 425 firmamızın beş bine yakın alıcı ile görüşmesini sağladık. 3 bin 854 firmamızın yaklaşık 15 bin adet destek başvurusunu sonuçlandırdık. 1 milyar 217 milyon lira tutarındaki desteği firmalarımıza ulaştırdık. TURQUALITY destekleri kapsamında 2 bin 748 adet başvuruyu sonuçlandırarak 38 markamızın 220 milyon liralık desteğe erişimlerini sağladık. UR-GE projelerimizle firmalarımızın uluslararası rekabetçiliğini destekliyoruz. Bugüne kadar 270 firmamızı bu projelerden yararlandırdık. Birliklerimizin ve OTİAD’ın da aralarında bulunduğu derneklerimizin desteğiyle yıllardır hayalimiz olan uluslararası ölçekte moda fuarını sektörümüze kazandırdık. Avrupa’nın en büyük hazır giyim ve moda fuarı olma özelliğini taşıyan ve 7-10 şubat tarihleri arasında beşincisini düzenleyeceğimiz IFCO’da firmalarımızı dünyanın dört bir yanından gelen binlerce alıcı ile buluşturacağız.”

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİN BİN 400 LİRAYA ÇIKARILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Mustafa Paşahan, moda endüstrisinin geçen yıl küresel pazarlardaki daralma ve yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturamadığı için müşteri kayıpları yaşadığını vurguladı. 6 Şubat depremlerinin de sektörün üretimine ve ihracatına olumsuz yansıdığını hatırlatan Paşahan, şunları söyledi:

“Tüm olumsuzluklara rağmen 2023’ü 19,3 milyar dolar ihracatla tamamladık. Elbette bu arzu ettiğimiz bir sonuç değil. Bu yılın ikinci yarısından itibaren ihracatta ibrenin yeniden yukarıya döneceğine inanıyoruz. Biz olaya orta ve uzun vadeli bakıyoruz. Stratejimizi ve oyun planlarımızı 40 milyar dolarlık ihracat hedefine göre kurguluyoruz. Hedefe giden süreçte moda endüstrimizin rekabetçiliğini yeniden kazanmasını çok önemsiyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanımız Mustafa Gültepe’nin asgari ücret desteğinin bin 400 liraya çıkarılması yönünde Cumhurbaşkanımıza ve ekonomi yönetimine ilettiği talebin en kısa zamanda karşılık bulmasını temenni ediyoruz.

Öte yandan her koşulda paydaşlarımızla dayanışmaya ve ortak akılda buluşmaya özel önem veriyoruz. Moda endüstrisinin amiral gemisi olarak sektör derneklerimizle de yıllardır yakın bir mesai yürütüyor, mevcut çalışmalarımız ve projelerimiz hakkında bilgilendirme yapıyoruz.”

OTİAD BAŞKANI KARTAL: HAZIR GİYİM VE TEKSTİL KABUK DEĞİŞTİRİYOR

OTİAD Başkanı Kemal Kartal da konuşmasında hazır giyim ve tekstil sektörlerinin son 7-8 yıldır kabuk değiştirdiğine dikkat çekti. Değişime uyum sağlayamayan firmaların ayakta kalma şansının çok düşük olduğunu vurgulayan Kartal, “Bu yüzden İHKİB’in fuarlar, devlet destekleri ve diğer konularda firmalarımız için yaptığı bu bilgilendirme çalışmalarını çok önemsiyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcı firmalara milli katılım düzenlenen hazır giyim fuarları, IFCO, devlet destekleri ve İHKİB’in iştiraklerinin çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem