İş'te Gündem

Harika Güral'dan kriz açıklaması: Alım gücü düştü, yemek takımları küçüldü

Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, "Alım gücü düştü, yemek takımları küçüldü" diyerek yaşanan krizi gözler önüne serdi.
Harika Güral'dan kriz açıklaması: Alım gücü düştü, yemek takımları küçüldü
Haberler / BUSİNESSCLASS
20 Ekim 2023 Cuma 09:09

Ekonomi gazetesinden Necla Dalan'ın yazısına göre Harika Güral, pazar ve tüketici alışkanlıklarıyla ilgili değişimleri şöyle aktardı:

“İç piyasa son dakikacı, dış piyasa uzun vadeli ve düzgün çalışıyor. Hem Horeca hem ev tarafında online hızlı büyüyor. Kendi pazaryerlerini açan markalar çoğaldı. Online bayiler çok büyüdü. Bizim de böyle büyüyen iki online bayimiz var. Online’ın ciroda payı yüzde 10’lar civarında. İki yıl içinde yüzde 15’lere çıkacak.

Tüketici alışkanlıkları da değişti. Eskiden büyük setler satardı, artık daha küçük setlere talep var. Yemek takımları 85 parçalardan 52-53 parçalara düştü. Çorbalık, kahve fincanları setlerden çıktı. 24 parçalık setler de 12 parçalık takımlara kadar küçüldü. Çeyiz setleri de küçülmeden payını aldı. Bunda en büyük etken alım gücünün düşmesi ve sosyal medya…”

* Antidamping yüzünden Türkiye Avrupa’ya ihracatta zorlanıyor

Harika Güral, ucuz Hint malları yüzünden Avrupa’da gündeme gelen antidampingin Türkiye’yi ve Türk markalarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Avrupa ve Amerika’nın ucuz Hint mallarıyla dolduğunu anlatan Güral, şöyle devam etti:

“Örneğin İspanya’ya Hindistan ve Türkiye’den çok ürün gidiyor. Hint mallarını engellemek için yola çıkılırken Hindistan yüzde 7-8, Türkiye yüzde 20 antidamping yedi. Türkiye’ye firma bazında uygulanıyor. Biz de Avrupa’ya ihracatta yüzde 20 vergiye maruz kaldık. Türkiye şu anda Avrupa’ya ihracatta zorlanıyor. Yine İspanya üreticilere enerji desteği veriyor, bizde enerji fiyatları artıyor. Maliyet artışlarını müşterilere yansıtamıyoruz. Yurt dışı müşterisi bunu anlamıyor. Türkiye olarak tüm ihracat pazarlarında rekabetçi pazarlardan uzaklaşıyoruz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem