İş'te Gündem

Hareketli gecenin özeti; İşte piyasalarda yaşananlar

Haftanın son günü yurt içinde iş gücü verileri takip edilirken, gece açıklanan Türkiye ekonomisine dair atılan yeni adımlar ve alınan kararların yankıları izlenecek. Yurt dışında gözler ABD enflasyonunda olacak.
Player yükleniyor...
Haberler / İŞTEFİNANS
10 Haziran 2022 Cuma 00:00

Hazine - TL'yi teşvik etmek için Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edecek. Yeni ürün, getirileri güçlü olan KİT'lerin gelirlerine endeksli olacak. Sadece gerçek kişilere sunulacak GES için 15 Haziran'dan itibaren talep toplanacak. Ayrıntılar daha sonra duyurulacak.

BDDK - Kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdı. 100 bin liranın üzerindeki bireysel kredilerin geri ödeme süresi 12 aya indi. 50 bin liradan 100 bin liraya kadar olan krediler için ödeme süresi 24 ay. Limiti 25 bin lira ve altı olan kredi kartlarında aylık minimum ödeme tutarı, aylık bakiyenin %20'si olacak. Daha yüksek limitli kartlar için minimum limit, aylık faturanın %40'ı olarak belirlenecek.

#reklam#

BDDK - Yabancı yatırımcıya tahsisli swap imkanı sunmak için çalışma yapıyor. Daha önce yabancıların Türk Lirası'na erişimine getirilen sınırlama, belli kurallara bağlı olarak esnetilecek.
SPK - Yabancı yatırımcıları halka arzlara çekmek için komisyonları düşürdü.
SPK - Borsa nezdinde Emtia Pazarı kuruldu. Altın sertifikası ihraç edilecek.
TCMB - Ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. 
TCMB - Bankalar, döviz hesabına karşılık ilave olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edecekler.  

..::PİYASALARDA SON DURUM::.

Türkiye ekonomisi dün akşam piyasaların kapanışından gece yarısına kadar Hazine, BDDK ve SPK'dan peşpeşe gelen açıklamalarla oldukça dalgalı saatler geçirdi.  Hazine ve Maliye Bakanlığının , başta enflasyon ve döviz olmak üzere bazı ekonomi başlıklarında yürütülen Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesindeki yeni adımlar silsilesinin geleceğini duyurmasıyla dolar/TL, 17,25 seviyeyesinden 16,75'e kadar çekildi. Ancak açıklanan adımlar piyasaları tatmin etmeyince gece yarısı kur yeniden 17,25'lere geri geldi. Bu sabah saatleri itibariyle de dolar/TL, 17,22; euro/TL 18,35'den işlem görüyor. 

Asya borsaları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bir dizi faiz artırımına gideceğini açıklamasının ardından yatırımcılar para politikasının sıkılaşma hızı hakkındaki endişelerinin sürmesiyle gerilerken, dolar dün elde ettiği kazanımları korudu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem