İş'te Gündem

Halkbank'tan Ayhan Bora Kaplan'a 550 milyon kredi

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına MASAK’ın gönderdiği rapor, yaşanan skandalları ortaya koydu: Halkbank'ın, Ayhan Bora Kaplan’ın para akladığı birçok şirkete 550 milyon TL’den fazla kredi verdiği ortaya çıktı.
Halkbank'tan Ayhan Bora Kaplan'a 550 milyon kredi
Haberler / GÜNDEM
5 Haziran 2024 Çarşamba 14:16

MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı.

Birgün'den Timur soykan'ın haberine göre 2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından, yani halkın bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarı: 480 milyon 515 bin TL.

Halkbank, mafyanın kara parasının aklandığı Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye 1 Haziran 2022 tarihinde tek seferde 150 milyon TL kredi vermiş.

Üstelik Ayyıldız Tünel A.Ş., bu kredi karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi’nin hisselerini rehin göstermiş.

MASAK, Ayhan Bora Kaplan ile ilgili raporunu hazırlarken Halkbank’tan 150 milyon TL kredi verilirken hisseleri rehin alınan De Solar 7 şirketinin değerleme raporunu istedi. Elbette bir banka, kredi karşılığında kendisine rehin verilen şirketin değerini önceden analiz etmiş olmalıydı. Ancak Halkbank, yurttaşın parasını mafyaya verirken şirket değerleme raporu bile hazırlamamıştı. Sadece şirketin 150 milyon TL’nin çok ama çok altında olan cihaz ve ekipmanlarına dair göstermelik bir rapor kredi dosyasına konulmuştu.

Ayhan Bora Kaplan operasyonundan sonra MASAK’ın başlattığı incelemede gerçek ortaya çıktı.

Meğer Ayyıldız Tünel A.Ş.’nin satın almasından birkaç gün önce Fatih Akgül’e ait De Solar 7 Şirketi’nin sermayesi kâğıt üzerinde 15 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıkarılmış, yani 10 kat artırılmış. Ama sermaye ödemesi yapılmamış. Yani hayali değerle 150 milyon TL krediyi almışlar. Kamu bankası halkın parasını mafyaya peşkeş çekmiş.

MAFYAYA SERMAYE OLDU

MASAK raporunda rehin verilen De Solar 7 Şirketi ile ilgili şöyle denildi: “2022 yılı sonunda bile şirketin ödenmemiş sermayesinin 106 milyon 170 bin TL olduğu anlaşılmıştır. Şirketin 12 Mayıs 2022 tarihinde Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye satışından hemen önce sermayenin 10 kat arttırılması, taahhüt edilen sermayenin ödenmeden satışının gerçekleşmesi ve 2022 bilanço verilerinden şirketin özkaynak tutarının 44 milyon 306 bin TL olduğu da düşünüldüğünde satışın dikkat çekici olduğu anlaşılmıştır.”

MASAK raporunun devamında De Solar 7 Şirketi’nin satışının muvazaalı bir satış işlemi olduğu anlatıldı ve kara para aklayan şirketin aldığı 150 milyon TL krediyle sermaye arttırımına gittiği tespit edildi. Raporda 150 milyon TL’nin şirketin sahibi görünen kişiler tarafından yağmalandığı kalem kalem anlatıldı. Birbirlerine 20’şer milyon TL göndermişlerdi.

ŞİRKETE 100 MİLYON TL

Ayrıca el konulan Dharma Enerji A.Ş. isimli şirkete de Halkbank kredi yağdırmış. Bu şirketin 2021 yılında cirosu sadece 3 bin 540 TL.

MASAK raporuna göre; Halkbank bu şirkete 28 Mart 2022’de 25 milyon TL, bir gün sonra 29 Mart 2022’de yine 25 milyon TL, bir gün sonra 30 Mart 2022 tarihinde 24 milyon 500 bin TL ve 13 Nisan 2022’de 20 milyon 500 bin TL kredi verdi. Bu paralar şirket hesaplarında gezdikten sonra Fatih Akgül’e ait olan Esa Grup’a gönderildi. MASAK raporunda şöyle denildi: “(Şirketin) … bilançosunda pasif kısımda 100 milyon TL’ye yakın olan banka kredisi haricinde büyük tutarlı kaleme rastlanılmadığı…”

Yani kasası boş mafya şirketine kamu bankasından para akıtılmış.

MASAK raporunun sonuç bölümünde ise şunlar aktarıldı: “Başta Ayyıldız ve Dharma şirketleri olmak üzere şirketlerin kullanmış oldukları kredilerin bankacılık mevzuatı açısından aykırılık olup olmadığı yönünde BDDK tarafından inceleme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmekle birlikte nihai takdirin savcılık makamında olduğu değerlendirilmektedir.”

Halkbank, Kaplan’ın para akladığı şirketlere milyonlarca TL kredi vermiş.

PARA AKLAMA DÜĞÜNÜ

Ayhan Bora Kaplan, 7 Eylül 2023 günü Esenboğa Havalimanı’ndan yurtdışına kaçmak üzereyken yakalandı. Sadece bir hafta önce Ankara’da oğluna gösterişli bir sünnet düğünü yapmıştı. Bu düğünde yeraltı dünyası bir araya gelmişti.

MASAK raporuna göre; Ayhan Bora Kaplan, bu düğünden iki gün sonra banka hesabına 27,8 milyon TL’lik döviz yatırdı. İşlem açıklamasına “sünnet takıları” yazdı. Bu parayı birkaç gün içinde çekti. MASAK, sünnet düğünündeki takıların içerisinde suç gelirlerinin eklenerek aklandığına dair şüpheyi rapora ekledi. Ayrıca örgüt ile bağlantılı iki kuyumcudan Ayhan Bora Kaplan’ın hesaplarına “düğüne gelen altın” açıklamasıyla 17 milyon 500 bin TL para transfer edildi. Yani MASAK’ın iddiasına göre; gösterişli düğünle, herkesin gözleri önünde on milyonlarca TL aklandı. Raporda ayrıca Ayhan Bora Kaplan’ın 06 ABK … plakalı aracının defalarca satılmış gösterilerek kara para aklandığı iddia edildi. Aynı zamanda Ayhan Bora Kaplan’ın sürekli zırhlı araçla gezdiği ve yanında emekli uzman çavuş koruması olduğu vurgulandı. Mafya babasını silah taşıma ruhsatı olan askeri personelin koruduğu ifade edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem