İş'te Gündem

Haber spikerleri mankenliğe soyundu: Etik değil

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, bugün kaleme aldığı "Habercilere mankenlik yaptırıyorlar" başlıklı yazısında kadın haber programcılarının stüdyoda çekilen fotoğraflarını paylaştığını bunların da giyim firmaları tarafından paylaşılarak reklam yapıldığını ve bu durumun etik olmadığını savundu.
Haber spikerleri mankenliğe soyundu: Etik değil
Haberler / MEDYA
23 Eylül 2024 Pazartesi 10:21

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Birgün Gazetesi'nde yer alan köşesinde "Habercilere mankenlik yaptırıyorlar" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Bir süredir kadın haber programcılarının sosyal medyada stüdyoda çekilen fotoğraflarını paylaştıklarına dikkat çeken Bildirici, bu paylaşımları çoğunlukla kıyafet firmasının da kendi hesabında ayrıca paylaştığını söyledi.

Bildirici bu paylaşımlar için, "Giysi tanıtan mankenlerin fotoğrafları arasında yer alan haber programcıları da onlarla aynı işlevi yerine getirmiş, mankenlik ve dolayısıyla reklam yapmış oluyorlar" yorumunda bulunurken

İSİM VEREREK ELEŞTİRDİ

Bildirici sözlerini şöyle sürdürdü:

"Instagram’ı taradım, A Haber, Beyaz TV, CNNTÜRK, Ekol TV, KRT ve 24 TV’den kadın programcıların giydikleri kıyafetlerin markasını tanıttıkları fotoğraf ve görüntülerini buldum.

Öğrendiğim kadarıyla, bu haber kanallarının yönetimleri, firmalarla anlaşma yapıyor; firmalar programlarda giyilmek üzere kıyafet gönderiyor, karşılığında da kadın haberciler, Instagram’da o markanın reklamını yapıyor.

Mankenlik yaptırılan ünlü ekran yüzlerinin paylaşımları arasında en çok dikkat çeken, 24 TV’nin Cumhurbaşkanlığı muhabiri Yağmur Yıldız’ın paylaşımı.

Kıyafet mankenliğini çok sevmiş olacak ki, firmanın kıyafetiyle Anıtkabir merdivenlerinde hareketli görüntüsünü çekmiş klip gibi koymuş hesabına"

"ETİK DEĞİL"

Bu yapılan paylaşımların reklam olduğunu paylaşımlara "#reklam" etiketi konulsa bile gazetecilik meslek etiğinin dışına çıkıldığını vurgulayan bildirci şu ifadeleri kullandı:

"Kadın habercilerden paylaşımlarının üzerine #reklam etiketi koyan da var koymayan da. Oysa gazetecilerin, haber programcılarının gizli ya da açık reklam yapması etik bir davranış değil.

Habercilik ile şirket çıkarlarının, maddi ilişkinin içiçe geçmesi, çıkar çatışması yaratır; editoryal bağımsızlık zarar görür.

Bu yüzden de Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde, gazetecilerin 'sosyal medyada da reklam, tanıtım, ürün yerleştirme yapmaması' ilkesi yer alıyor"

"RTÜK'ÜN YAKLAŞIMI DOĞRU"

RTÜK’ün Yayın Hizmetleri Yönetmeliği’ni de anımsatttığı yazısında Bildirici RTÜK'ün kurallarını şöyle açıkladı:

"Programa destek verenlerin isim ve logolarının sadece program sonunda görünmesine izin veriliyor; haber bültenlerine sponsorluk/ destek alınamayacağı belirtiliyor. Bu da demek oluyor ki, RTÜK, haber programcılarının ekranda kendi görüntüleriyle, sponsorluk duyurusu yapmasını yasaklıyor.

Tabii ki RTÜK, sosyal medyaya karışamaz ama yaklaşımı doğru. Haber programcılarının TV ekranında yapamayacakları reklamı, sosyal medyada da yapmamaları gerekir. TV yöneticilerinin kadın programcılarına mankenlik yaptırması -kendi tercihleri değilse- mobbingdir"

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem