İş'te Gündem

Erdoğan: Bizim pazarımız kolay kolay bitmez, küçülmez

Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan MÜSİAD EXPO'da konuştu. Erdoğan, “Artan enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının ekonomi üzerindeki etkilerini sürdüreceği anlaşılıyor” dedi.
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
4 Kasım 2022 Cuma 00:00

Tahıl koridoruna ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Dün akşam Sayın Antonio Guterres ile yaptığım konuşmada, G20'de bunu gündeme getirelim ve G20 zirvesinde de özellikle dünyada neler yapacağız, Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaşla birlikte özellikle biz gelişmiş ülkelere mi bu tahılı gübreyi göndereceğiz, yoksa az gelişmiş, fakir ülkelere mi göndereceğiz. Bunun için orada bir adım atalım. Az gelişmiş, fakir fukara ülkelere bu desteği verelim. Zira Sayın Putin, görüşmemde şunu söyledi. Biz ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere, Somali, Sudan, gönderelim dedi. Hemfikir olduk. Bunu da G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Atmamız gereken adım bu, yapmamız gereken de bu. Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan MÜSİAD EXPO'da konuştu.

#reklam#

"Afrika'da bir lokma ekmeğe ulaşamayan her çocuğun acısı yüreklerimizi dağlıyor"

"Her iki yılda bir düzenlenen MÜSİAD EXPO'da 24 farklı sektörden 500'ün üzerinde firmanın ürün ve hizmetleri sergileniyor. Ülkemiz içinden ve dışından ilginin gayet yoğun olduğunu öğrendim. D8 büyükelçileri zirvesinin gerçekleştirilmesini takdirle karşıladım. Oldukça zengin içeriğe sahip fuarın hedeflerine ulaşacağına inanıyorum” diyerek sözlerine başlayan Erdoğan, "Dünyamız son 3 yıldır küresel salgınla başlayan ardından sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle devam eden sancılı süreçten geçiyor. Tedarik zincirleriyle uluslararası ticaretteki tahribatı halen hissediyoruz. Pek çok ekonomi son 50-60 yılın en yüksek enflasyon rakamlarıyla baş etmeye çalışıyor. Gıda, enerji ve hammadde fiyatlarının ekonomiler üzerindeki baskının bir müddet daha devam etmesi bekleniyor” sözlerini kaydetti.

Gıda ve enerji kriziyle birlikte sosyal refah kayıplarını da derinleştiren bu yeni gerçeklik karşısında çoğu ülkenin yalpaladığını ve çaresiz kaldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Krizi herkes çeşitli derecelerde hissetse de yıkıcı sonuçlarını en ağır şekilde yaşayanlar Afrika ve Asya'daki kırılgan devletlerdir. Krizin ekonomik yönü konuşulurken ne yazık ki milyonlarca insanın çektiği sıkıntılar göz ardı edilmektedir. Sahra Afrikası'ndaki kardeşlerimizin zaten çok kötü olan durumları artık katlanılamaz bir hal almıştır. Somali başta olmak üzere Afrika'da bir lokma ekmeğe, bir tas suya ulaşamadığı için can veren her çocuğun, her masumun acısı yüreklerimizi dağlıyor, vicdanlarımızı kanatıyor. Bu trajedilerin sona erdirilmesi noktasında maalesef kayda değer hiçbir çaba gösterilmiyor” diye sitem etti.

#reklam#

Erdoğan Batı’yı, “Özellikle ağızlarını her açıklarında dünyanın geri kalanına insan hakları ve özgürlük dersleri veren batılı kurum ve ülkelerin bu durum karşısındaki kayıtsızlığı utanç vericidir” diye eleştirdi.

"Putin 'Biz ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere gönderelim' dedi"

Erdoğan, sözlerinin devamında da şunları kaydetti:

“Kesinlikle az gelişmiş ülkelere destek verelim. Zira Putin bana şunu söyledi 'Biz ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere gönderelim' dedi. Hem fikir olduk. Bunu da G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Atmamız gereken adım bu, yapmamız gereken de bu. Bu ayın 13-14'ünde Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız. Avrupa'yı bahçe dünyanın geri kalanını vahşi otlar olarak tanımlayan zihniyetin bu şekilde davranmasına şaşırmıyoruz ama kabul de etmiyoruz.

Afrika, Asya, Latin Amerikalılar ucuz işçi, Altın, petrolüyle bunlara hizmet ettiği ölçüde değerlidir. Böyle bir durum yoksa görkemli Avrupa bahçesini istila eden ayrık otundan ibarettir. İnsanı diline, ten rengine, ülkesine göre ayıran bu çarpık bakış açısını dünyamızı nasıl felakete sürüklediğini acı tecrübelerden biliyoruz. İslam dünyasındaki kardeşlerimizin mağdurların çığlıklarına sağır kesilmesidir. Türkiye pek çok alanda olduğu gibi bu hususta farkını ortaya koymaktadır ve koyacaktır.”

 

"Ülkemizin ekonomi politikasını yeniden inşa ettiğimiz süreçten geçiyoruz”

#reklam#

Erdoğan’ın gündeminde ekonomi de vardı. "Ülkemizin ekonomi politikasını yeniden inşa ettiğimiz süreçten geçiyoruz” diyen Erdoğan, “Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüterek küresel ticaret ve finansman sisteminin belli odaklara hizmet eden cenderesinden kurtarmaktır. Her küresel kriz Türkiye'nin bu tercihini ne kadar doğru olduğunu temin etmektedir” diye konuştu.

"Şikâyet etmeyip, çözüm yollarına bakacağız”

"İş dünyamızın yeni ürünler geliştirme ve yeni pazarlar bulma konusunda sergilediği başarı takdire şayandır. Son dönemde küresel krizi fırsata dönüştürme hususunda kat edilen mesafeyi ihracat rakamlarında görüyoruz. Enerji ve Emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların üzerine gelişmiş ülkelerde giderek yayılan resesyonun eklenmesi işimizi güçleştiriyor” diyen Erdoğan, “Petrol, doğal gaz, kömür gibi kendine yeterli ülkeler küresel düzeydeki fiyat artışlarından sınırlı seviyede etkilendikleri için avantajlı duruma geçiyorlar. Kimi alanlarda bunun emarelerini görüyoruz. Bizim asıl maharetimiz böyle dönemlerde kendimize yeni çıkış yolları bulmak değil mi? Şikâyet etmeyip, çözüm yollarına bakacağız” dedi.

"Bizim pazarımız kolay kolay bitmez, küçülmez"

"Türkiye, orta ve yüksek teknolojiye, yüksek katma değere dayalı ürünlerin üretimi ve ihracatı konusunda yoğun gayret göstermekle birlikte, sanayimizin ana omurgasınız hâlâ temel ihtiyaç maddeleri oluşturuyor" diyen Erdoğan, "İnsanlar yemekten giyinmekten günlük hayatları içni gerekli temel ürünleri almaktan vazgeçmeyeceklerine göre bizim pazarımız kolay kolay bitmez, küçülmez" diye konuştu.

#reklam#

"Artık Türkiye, inşallah doğalgazda bir hub olacak"

Erdoğan sözlerinin devamında şunları kaydetti:

"Herhangi bir yerde enerji gibi elimizde olmayan girdi artışlarına dayalı rekabet sebebiyle kaybettiğimiz avantajı bir başka yerde hızla telafi etme imkanına sahip olduğumuzu düşünüyorum.Tabii bunu söylerken enerji konusundaki çözüm arayışlarımızı da kesintisiz sürdürüyoruz. Hidroelektrik kaynaklarımızı sonuna kadar değerlendirirken, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynakların yaygınlaşmasını da teşvik ediyoruz. Sürekli ve sürdürülebilir enerji için yenilenebilir enerjiye dayalı üretimde oluşan dalgalanmaları dengeleyecek diğer araçları da hızla ülkemize kazandırıyoruz.

Artık Türkiye, inşallah doğalgazda bir hub olacak. Ve Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevki konusunda Sayın Putin’in açıklamasını duydunuz. Bu çalışmayı dayanışma içerisinde sürdüreceğiz.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali açıklaması

Karadeniz’de bulduğumuz doğalgazı sisteme verdiğimizde konutların ihtiyacını karşılama yanında elektrik üretiminde de rahatlama sağlayacağız. Bitmedi, inşallah Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin üniteleri etap etap devreye girdikten Allah’ın izniyle bu sıkıntıyı tamamen çözmüş olacağız.

#reklam#

Ardından Sinop nükleer enerji noktasında bizim ikinci etabımız olacak ve şu anda enerji tabii kaynaklar bakanlığımız üçüncü etapla ilgili de çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte sanayicilerimizin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak enerji üretimine yönelik yatırımlara ağırlık vermeleri gerekiyor. Enerji Bakanlığımızın bu doğrultuda yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir aksaklık tespit edersek hemen çözüm yoluna gidiyoruz. Finansmana erişim meselesinde de iş insanlarımızın yanındayız. Sürekli birinci derecede kamu bankalarımızın bu konudaki destekleri artırmaları uyarısında bulundum, bulunuyorum. Geçmişte bu konuda sağladığımız imkanların istismarından kaynaklanan sonuçların bedelini hep birlikte ödedik ödüyoruz.  Ekonominin dengelerinde benzer savrulmalara yol açmayacak şekilde iş dünyamızın finansman talebini karşılayacak mekanizmaları oluşturmanın hazırlıkları içerisindeyiz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem