İş'te Gündem

Döviz tutanın 6 aylık kaybı 400 milyar TL

Bankalardaki döviz hesapla­rında son aylarda çözülmeye rağmen 165.5 milyar dolar tuta­rında döviz bulunuyor. Kurlarda yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 9.4. Eğer bu döviz yılbaşın­da TL mevduata geçseydi tasarruf sahipleri geçen sürede 400 milyar TL daha fazla gelir elde edebilirdi.
Döviz tutanın 6 aylık kaybı 400 milyar TL
Haberler / İŞTEFİNANS
20 Haziran 2024 Perşembe 07:52

Tasarruf sahipleri oldukça zor­lu bir süreçten geçiyor. Parasını enflasyondan korumak için hangi yatırım aracına yönlendireceğini bir türlü kestiremiyor.

Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre yılbaşın­dan bu yana tüm yatırım araçla­rı yatırımcısını üzmüş durumda.

Borsa İstanbul’da BIST 100 En­deksi her ne kadar bu yıl yüzde 40 yükselse de çok sayıda hisse hem endeks hem de enflasyon artışı­nı yakalamayı başaramadı.

Hisse senedi riskli bir yatırım aracı ol­ması nedeniyle geniş kitleler ta­rafından tercih edilmiyor.

Tür­kiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPD) verilerine göre, haziran ayı itibarıyla yurtiçi yerleşiklerin toplam tasarruf tutarı 25 trilyon 294 milyar TL seviyesinde.

Bu tutarın 9 trilyon 244 milyar TL’si mevduat hesaplarında, 5 trilyon 398 milyar TL’si Döviz Tevdiat Hesapları’nda (DTH), 3 trilyon 574 milyar TL’si ise pay senetle­rinden oluşuyor. Yani toplam ta­sarruflar içerisinde hisse senedi­nin payı sadece yüzde 14.13.

Yerli yatırımcı riski sevmiyor

Türk Lirası ve döviz mevdu­atlar toplam tasarrufların yüzde 57.88’ini oluşturuyor. Başka bir ifadeyle Türkiye’de yatırımcılar riskli varlıklardan ziyade sabit getirili enstrümanları tercih edi­yor.

Ancak onlar için de durum pek iç açıcı değil. Son yıllarda kurlardaki artıştan olumlu etki­lenen döviz yatırımcısı açısından bu yıl pek iyi geçmiyor.

Geçen yıl yapılan seçimlerle ekonomi yö­netiminin değişmesi ve seri fa­iz artışlarına gitmesi Türk Lirası mevduatı diğer yatırım araçları içerisinde öne çıkardı.

Kur Koru­malı Mevduat (KKM) hesapların­dan dönüşleri cazip kılmaya yö­nelik atılan adımlar ve kurlarda önemli bir hareket olmaması TL mevduata geçişleri hızlandırdı.

TL mevduata geçiş hızlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Meh­met Şimşek’in verdiği bilgiye gö­re, 7 Haziran itibarıyla brüt re­zervler 146.2 milyar dolara, swap hariç net rezervler 6 milyar dola­ra yükseldi.

Swap hariç net re­zervlerde nisan başından bu ya­na artış 71.5 milyar dolara ulaştı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) stoku 2023 yılı ağustos ayına gö­re yüzde 38.4 azaldı, 1.3 trilyon TL düşüş gerçekleşti.

TL mev­duatların toplam içindeki pa­yı 16.8 puan artarken, KKM’nin payı 12.9 puan ve yabancı para mevduatların payı 3.8 puan azal­dı.

Merkez Bankası’nın döviz re­zervindeki artış ekonomi yöneti­minin elini olası kur ataklarına karşı güçlendirirken enflasyon­la mücadelede kur yönlü baskıla­rı kontrol altına almalarını sağlı­yor.

Tablo böyle olunca da döviz tutanların beklediği yukarı yön­lü hareketler bir türlü gerçekleş­miyor. Özellikle yerel seçimler öncesinde sosyal medyada yayı­lan ‘seçim sonrası kur patlaya­cak’ spekülasyonlarına inanıp döviz alanlar ellerindeki dövizi geri sattıkları söyleniyor.

Döviz miktarı %7.5 artabilirdi

Şimdi gelelim döviz yatırım­cısının bu yılki muhasebesine. Yılbaşında bankalarda 176.1 mil­yar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü yerel seçimlere yöne­lik spekülasyonların etkisiyle 22 Mart’ta 186 milyar dolar sınırına dayandı.

Ancak o tarihten itiba­ren bankalardaki döviz hesapla­rında hızlı bir erime oldu ve 7 Ha­ziran itibarıyla söz konusu tutar 165.5 milyar dolara indi. Yani 2.5 ayda döviz hesaplarında 20 mil­yar doların üzerinde çözülme ya­şandı.

Son açıklanan 165.5 milyar dolarlık dövizin yılbaşından bu yana hesaplarda tutulduğu var­sayımına göre, bu hesap sahiple­ri kurda yaşanan yüzde 9.4’lük ar­tıştan dolayı TL bazında 458 mil­yar TL kazandı.

Fakat söz konusu dövizler eğer TL mevduatta de­ğerlendirilseydi 6 ayda ortalama yüzde 27 getiri karşılığı 859 mil­yar TL faiz geliri elde edecekler­di.

Yani TL mevduat yerine dö­vizde kalmayı tercih edenlerin kaybı yaklaşık 400 milyar TL se­viyesinde.

Başka bir hesaplama­ya göre, yılbaşında elindeki dövi­zi satıp TL mevduata yatıranlar bugün tekrar dövize geçseler he­saplarındaki döviz miktarı yüzde 7.5 daha fazla olacaktı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem