İş'te Gündem

Doları satan borsaya girdi

Kur Korumalı Mevduat (KKM) aracıyla kurlardaki oynaklığın azalması yabancı paraların getirisini sıfırladı. Bu nedenle vatandaşlar dolar yerine borsalara yöneldi
Player yükleniyor...
Haberler / İŞTEFİNANS
8 Kasım 2022 Salı 00:00

Tasarruflarını üretim sağlayan sanayi şirketlerinden hisse alarak değerlendiren vatandaşlar yılbaşından bu yana %102 kazanç sağladı. Bu getirinin %25'i son bir ayda gerçekleşti. Ekim ayında en yüksek reel getiri de BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Kurlardaki oynaklığın iyice azalması, parasını dolar ve avro gibi yabancı paralarda değerlendirenleri kara kara düşündürüyor. Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) attığı destekleyici adımların da etkisiyle TL, yabancı paralar karşısındaki direncini sürdürüyor. Borsadaki yüksek getiriye rağmen parasını yabancı parada kalmayı tercih edenler, kâr etmek bir yana son bir ayda zarar etti.

#reklam#

DOLAR SON DÖNEMDE SIKIŞIK BANT HAREKETİ SERGİLİYOR

Son bir ayda dolar TL karşısında sadece 3 kuruş artarken, avro 5 kuruş geriledi. 7 Ekim'de 18,5758 olan Dolar/TL seviyesi, dün Kapalıçarşı serbest piyasada günü 18,5850'de tamamladı. Bir aydır yerinde sayan doların, alım satım komisyonu da hesaba dahil edildiğinde kazanmak bir yana yatırımcısına zarar ettirdiği görülüyor. Avroda da benzer bir tablo var. Geçen ayın ilk haftasında 18,50-18,60 TL arasında işlem göre avro, dolara göre daha hareketli bir görünüm arz etse de yatırımcısına kazandırmadı.

BORSAYA YÖNELDİLER

Tasarruflarını üretim ve yatırımla büyüyen şirket hisselerinde değerlendirenler, son bir ayda yüzde yüksek kazanç elde etti. Yılbaşından bu yana yüzde 102 artış kaydeden BIST Sanayi Endeksi, 3 bin 404 puandan 6 946 puana yükseldi. Oluşan kazancın yüzde 25'i son bir ayda oluşması dikkat çekiyor. BIST Bankacılık Endeksi'nin son bir aydaki kazancı ise yüzde 14,5 oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem