İş'te Gündem

Dolar/TL hareketlendi: Kura yeniden swap hamlesi

Dolar/TL, Ermeni tasarısı ve F-35 bilmecesiyle yeniden harekete geçti.
Player yükleniyor...
Haberler / İŞTEFİNANS
20 Aralık 2019 Cuma 00:00

Hafta 5.80 seviyesinden başlayan kur, çarşamba günü 5.92’ye kadar çıktı. Yükselişini sürdüren kur 5.95 sınırına yaklaşınca BDDK yeniden swap hamlesi yaptı. Ekonomistler, BDDK’nın swap adımının bir haftaya kadar olan vadedeki işlem hacmini belirgin şekilde azalmasına neden olabileceğini belirtti.

Haftaya 5.80 seviyesinden başlayan dolar/TL, yükselişini sürdürmeye devam ediyor. ABD Senatosu’nun Ermeni tasarısını onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik üslerini kapayabileceklerini açıklaması Türk varlıkları üzerinde baskıya neden oldu.

#reklam#

Çarşamba günü 5.92 liraya kadar yükselen kur, 5.95 sınırına yaklaştı. Ayrıca, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım içeren 2020 yılı savunma bütçesi salı günü Senato’dan geçti.

Tasarıda Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Bu da TL üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Yerel seçimler öncesi TL üzerinde oluşan baskıları hafifletmek için uygulanan swap pazarında limit azaltma yükselen kur üzerine yine uygulamaya konuldu.  

TL FAİZİ YÜZDE 5’E İNDİ

Dolar/TL’nin dün 5.92’yi de aşması üzerine, BDDK vadesine yedi gün veya daha kısa süre kalan, vadede TL satım yönündeki para swapı, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamının bankaların cari yasal özkaynaklarının yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde hesaplanmasına karar verildi.

Kararın ardından Londra’da gecelik TL swaplarının faizi yüzde 4,60’a, 1 haftalık swap faizi yüzde 7,60’a, 1 aylık swap faizi yüzde 9,48’e ve 3 aylık swap faizi yüzde 10,31’e kadar geriledi. Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının özkaynaklarının yüzde 25’i kadar olmayı sürdürdüğü belirtildi.  

#reklam#

YERLİ SATARSA ARTIŞ SÜRER

Sardıs Danışmanlık Kurucusu Evren Kırıkoğlu, BDDK’nın swap adımının bir haftaya kadar olan vadedeki işlem hacmini belirgin şekilde azalmasına neden olabileceğini belirtti. Hacimlerin azalmasıyla buradaki paranın bir hafta ve ileri vadeye ötelenmesinin söz konusu olabileceğini belirten Kırıkoğlu, sermaye akımlarını yöneten fonlara “Bir haftadan uzun düşünüyorsanız bu piyasada işlem yapın, yoksa bir haftanın altında bu pek arzu edilmiyor” mesajının verildiğini ifade etti. 

Yurtiçinde büyük miktarda döviz satışı yapılması durumunda kur üzerindeki etkilerinin çok daha fazla olabileceğini belirten Kırıkoğlu “Piyasaya dolar arz edilmesi durumunda kısa vadede bunu karşılayabilecek kadar TL müsait olmayabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla satışlarla kur arasındaki etki bir miktar artabilir diye bir fikir var” dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem