İş'te Gündem

Devlet harcadı, vatandaş harcamaları kıstı

2019’un ilk 3 ayında devletin tüketim harcamaları yüzde 7.2 artarken, vatandaşınki yüzde 4.7 azaldı
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
1 Haziran 2019 Cumartesi 00:00

Ekonomik krizin hem üretim hem tüketim üzerindeki yıkıcı tahribatı devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), “Dönemsel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2019” raporu bunu bir kez daha ortaya koydu.

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), 2019’un ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 2.6 küçüldü. Türkiye ekonomisi 2018’in son 3 ayında da yüzde 3 küçülmüştü. 

Yatırım yapan yok

#reklam#



GSYH TL bazında yüzde 16 artarak 914.7 milyar liraya çıkarken, dolar bazında yüzde 17.6 düşerek 170.4 milyar dolar oldu. GSYH’ye sektörel olarak bakınca tarım yüzde 2.5 büyürken, sanayi yüzde 4.3, imalat sanayi yüzde 4.7, inşaat yüzde 10.9, hizmetler yüzde 4 küçüldü.

Finans ise yüzde 1.5 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise 2018’in son 3 ayına göre yüzde 1.3 arttı. 

Harcamalar açısından bakınca AKP hükümetinin küçülmenin daha da yüksek olmasını engellemek, krizin saklamak için seçim öncesi harcamaya yöneldiğini görülüyor. İlk 3 ayda yurttaşın tüketim harcamaları geçen yılın aynı dönemine kıyasla reel olarak yüzde 4.7 gerilerken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7.2 arttı. 

Vatandaşın tüketim harcaması dayanıklı mallarda yüzde 19.5, yarı dayanıklı mallarda yüzde 18.2, hizmet alımında yüzde 2.5 düşerken, dayanıksız mallarda sadece yüzde 1.6 arttı. Yatırım harcamaları (gayri safi sabit sermaye oluşumu) ise tam anlamıyla durdu. Geçen yılın son 3 ayında reel olarak yüzde 12.9 gerileyen bu harcamalar, 2019’un ilk 3 ayında da yüzde 13 küçüldü.

Daralmanın devamı gelecek

#reklam#

- Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Para olmadığı için hanehalkı harcamaları azalırken, kamu harcayarak ekonomiyi ayakta tutmaya çalışmış görünüyor.

- Ekonomist Muammer Kömürcüoğlu: İkinci çeyrekte de yıllık bazda daralmanın ilk çeyreğe kıyasla hız keserek devam etmesini, yılın ikinci yarısında ise toparlanma bekliyoruz.

- Ekonomist İnan Demir: Volatilite ve siyasi belirsizliğin ekonomiyi baskılamasıyla ikinci çeyreğe yönelik göstergeler negatif büyümeye işaret ediyor.

- Doç. Dr. Ümit Akçay: Kredilerdeki gelişmeler gibi bazı verilere bakınca 2019’un ikinci çeyreğinde yeni bir çeyrekten-çeyreğe daralma olması yüksek ihtimal.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem