İş'te Gündem

Borsanın en değerli şirketi SASA'da neler oluyor: Zarar şoku

338 milyar liralık piyasa değeri ile borsanın en değerli şirketi olan SASA 6 aylık bilançoda zarar açıkladı.
Borsanın en değerli şirketi SASA'da neler oluyor: Zarar şoku
Haberler / İŞTEFİNANS
7 Ağustos 2023 Pazartesi 15:15

Son yılların gözde şirketi SASA’nın 2023 yılı 6 aylık konsolide net zararı 704.138.000 TL oldu. Şirket geçen yıl aynı dönemde 5.579.656.000 TL kar açıklamıştı.

15 Haziran’da 3.5 milyar liralık devasa hisse satışı yapan şirketin zararı yatırımcıları tarafından şaşkınlıkla karşılandı. SASA’daki kar düşüşü 6 aylık dönem bilançosunda gerçekleşti.

SASA patronu İbrahim Erdemoğlu 30 Kasım 2022’de bir açıklama yaparak fiyattaki aşırı yükselişten rahatsız olduğunu açıklamamıştı.

Şirketin borsaya gönderdiği bilançoda net borcunun yüzde 37 arttığı dikkat çekiyor. 

Şirketin özkaynaklarında düşüş ise bu yılın 3 aylık bilançosuna yüzde 16 oldu. Şirketin satışlarını da arttırmadığı bir önceki yılla aynı kaldığı görüldü.

SASA’daki brüt kar düşüşü ise geçen yıl aynı döneme göre yüzde 39 oldu.

SORUNLU DENETÇİ HABER VERMİŞTİ!

Paramedya’da “sorunlu Denetçi” ismi ile yazan usta analist bu zararı aylar önce bildirmişti.

İşte Sorunlu Denetçi’in 9 Haziran 2023’deki yazısında belirttiği zararın nedeni:

“Şirket gelir tablosu kalemlerine bakıldığında ertelenmiş vergi geliri yani teşvik kapsamında yıl sonu finansallarında yazılan 10 milyar TL’lik gelir dikkat çekiyor. Ayrıca 2023 yılı 3 aylıkta da bu tutara ilave olarak 3,5 milyar TL’ye teşvik geliri raporlanmış bulunmaktadır. Bu gelir yazılmasa idi şirketin kazanç sağlayamadığı sonucuna hatta 2023 yılı 3 aylıklarda zarar ettiği sonucuna ulaşılabilir.

2022 yıl sonu itibari ile Şirketin dönen varlıkları kısa vadeli borçlarını karşılamaya yetmemekte yani cari oranı yetersiz durumda gözükmektedir. Buna ilave olarak finansal tablo dipnotlarında yaklaşık 5 milyar TL’lik kredinin yeniden yapılandırdığı ve işletme sürekliliğinin bu çerçevede uygun olduğuna ilişkin “işletme sürekliliği” başlığında ilave bir açıklama dikkatimi çekti. Özellikle bu konu çok kritik. Şirketin borçluluğu çok artmış, yeniden yapılandırma sonucundaki yapı bile cari oranı düzeltmekte yetersiz kalmış. Umarım şirketin gelecekte yaratacağı karlar borcu çevirmekte yeterli olur.”

ZARAR 7.7 MİLYAR OLABİLİRDİ

SASA bilançosunda oluşabilecek zararı aylar öncesinden dikkat çeken Karıncalar Platformu Direktörlerinden Doç.Dr. Soner Gökten, vergi teşviki olmasaydı SASA’nın zararının 7 milyar liranın üzerinde olacağını belirtti.

Doç.Gökten sosyal medya hesabından şunları yazı:

“#SASA’da yaklaşık 7 mil. TL’lik vergi teşvik geliri yazılmasa; toplamda 7.7 mil. TL’lik bir zarar söz konusu.

Kısaca şayet teşvik geliri (fiktif gelir) olmasa, Özkaynak yani firma defter değeri 7.7 milyar TL erimiş olacaktı.

UFRS çeçrevesinde vergi teşvik geliri, gelecekte elde edileceği varsayılan kardan teşvik kapsamında ödenmeyecek vergi kısmını içeriyor. Yaklaşık 7 milyar TL yazılan bu geleceğe yönelik varsayımda dahi yaklaşık 700 milyon TL zarar söz konusu.”

O halde kritik soru şu: #SASA tüm vergi teşvik gelirini 6 aylık finansallarda yazarak zararı az göstermek uğruna kullandı mı? Yani geriye ne kaldı?

Ayrıca, %20 kurumlar vergisi oranı varsayımı ile yazılan 7 milyar TL vergi teşvikinin gerçekleşmesi için ilerleyen dönemlerde şirketin bunun en az beş katı net kar elde etmesi gerektiğini unutmayalım!

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem