İş'te Gündem

Birkin'e yatırım yapan yüzde 100 kazanıyor

Dünyanın en beğenilen çantasının ardında çılgın bir ekonomi var. Hermès Birkin, moda dünyasının en göze çarpan zenginlik sembollerinden biri. Peki yatırım yapmaya değer mi? Wall Street Journal analiz etti
Birkin'e yatırım yapan yüzde 100 kazanıyor
Haberler / EKONOMİ
24 Haziran 2024 Pazartesi 15:58

Bir Hermès butiğinden Birkin model çanta satın alarak ve sonra onu takas ederek paranızı beş dakika içinde ikiye katlayabilirsiniz. Ancak dünyanın en çok aranan çantasına sahip olmak göründüğünden çok daha karmaşık.

Basit bir siyah deri Birkin 25, Hermès mağazasında vergi harici 11.400 dolara satılıyor. Alıcılar çantayı alıp hemen bir ikinci el mağazasına 23.000 $'a satabilirler. Bu mağaza da daha sonra bu çanta için 32.000 $'a kadar alıcı bulabilecek. Analistlere göre bu çanta Hermès'e yaklaşık 1.000 dolara mal oluyor.

Birkin'in alışılmadık ekonomisi, müşteriler ve mağaza çalışanları arasındaki normal güç dengesini alt üst etti. Hermès butiğinde boyun eğen taraf müşteridir.

Dünyanın en zengin kadınlarından bazıları, satış asistanlarıyla yakınlaşmak için mağazaya ev yapımı kurabiyeler getiriyordu. Beyoncé konseri için biletler, Cannes Film Festivali'ne özel jetle seyahatler ve hatta Birkin'e sahip olabilmek için içi para dolu zarflar teklif ettiler.

İkinci elden kâr

Birkin bu yıl 40 yaşına giren bir fenomene dönüşüyor.Birkin sahibi olmak, kullanıcının bir el çantasına 10.000 ila 100.000 dolar arasında para ayırabileceğinin sinyalini vermek anlamına geliyor

. Bu çanta Hermès'in kurucu ailesinin 150 milyar dolarlık servetinin temelini oluşturuyor. Ancak zengin olanlar sadece onlar değil: Dünyanın dört bir yanında birçok kişi çantayı yeniden satarak cidid kârlar elde ediyor.

ABD’de hırsız çetesi Birkin çantalar için malikaneleri soyuyor

Birkin'in yeniden satış potansiyelini ilk fark edenlerden biri olan Matthew Rubinger'a göre 2008-09 finansal krizinden sonraki yıllarda bir şeyler değişti. Dibe vuran faiz oranları daha fazla paranın dolaştığı anlamına geliyordu ve bu para alternatif varlıklara yönelmeye başladı.

Ayrıca, ekonomi zor durumdayken her sezon yeni bir çanta takmak da kötü bir zevk haline geldi. Bu durum Birkin gibi logosuz tasarımların gücüne güç kattı. Rubinger, Heritage Auctions ve Christie's'in el çantası bölümlerini kurdu ve bunları milyonlarca dolarlık işletmeler haline getirdi.

Nadir bulunan Himalaya Birkin'ler müzayedelerde rekorlar kırmaya başladığında, insanlar bunu fark etti.

Fazlasını satan personelini işten çıkardı

Birkin'in popülaritesi Hermès için çok gurur verici ve şirketin pazarlama bütçesini düşük tutmasına da yardımcı olabilir. Ünlüler çantalarının fotoğraflarını sosyal medyada özgürce paylaşırken Hermès'in kendini tanıtmasına gerek yok.

Hermès 2023 yılında satışlarının %4'ünü promosyonlara geri yatırırken, bu oran en yakın rakibi LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton'da %12. Ancak bu durum Hermès için sorunlara neden oluyor. Kaynaklara göre geçen yıl şirket, bazı müşterilerin resmi Birkin satış miktarından daha fazlasını satın alması üzerine Miami Design District mağazasındaki personeli işten çıkarmak zorunda kaldı. Koleksiyoncular, Hermès'in kişi başına yılda sadece iki çantaya izin verdiğini, ancak çalışanların müşterilere bunu aşmaları için yardımcı olmuş olabileceğini söylüyor.

Birkin'e yatırım yapmak

Kadınlar (ve giderek erkekler de) neden Birkin'i bu kadar istiyor? Bir el çantasına büyük meblağlar harcamanın gerekçelerinden biri, Birkin'in iyi bir yatırım olması. Ama aslında durum öyle değil. M

ağazadan satın alınan bir çantanın yeniden satışından elde edilecek kâr, diğer ürünlere harcanan binlerce dolar hesaba katıldığında daha düşük olacaktır. Bir satıcıdan alınan ya da Christie's'de satışa sunulan bir çantanın getirisi sınırlıdır çünkü fiyatına yüksek bir zam eklenir.

Art Market Research verilerine göre, 2010 yılında müzayededen satın alınan bir Birkin bugün yaklaşık %50 daha pahalıya satılacaktır.

Çağdaş sanat eserleri, saatler ve klasik arabalar daha iyi performans göstermiştir. Hermès'in kendi hisseleri Birkin'den çok daha akıllıca bir yatırım oldu ve 2010'dan bu yana 20 kattan fazla yükseldi.

Hermès nasıl statü sembolü haline geldi?

Müşteriler Birkin'i nadir, pahalı ve iyi yapılmış olduğu için arzuluyor gibi görünüyor. Zenginliğini göstermek isteyenler için bundan daha iyi bir statü sembolü olamaz.

Birkin'e sahip olmak için girişilen entrikalar belki de bütün mesele. Varlıklı müşteriler Hermès mağazasında beklemeye, hayatlarının diğer alanlarında kabul edilemeyecek bir şekilde tahammül ederler.

Kişinin Birkin'e nasıl davrandığı bile bir tür koda dönüştü. Bazı koleksiyoncular onları cam vitrinlerde saklıyor ve neredeyse hiç kullanmıyor. Böylece ikinci el satış değerini koruyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem