İş'te Gündem

Bir Türk şirketi daha merkezini Londra’ya taşıyor: Türkiye’den giden yatırım 58.4 milyar dolar

İngiliz medyası: “Türk şirketin gelişi, bizi sevindirdi”
Bir Türk şirketi daha merkezini Londra’ya taşıyor: Türkiye’den giden yatırım 58.4 milyar dolar
Haberler / EKONOMİ
27 Aralık 2023 Çarşamba 08:58

Cumhurbaşkanı Yardım­cımız Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz hafta önemli bir açıklamada bulundu. Türki­ye’ye son 20 yılda gelen yaban­cı yatırımın 252 milyar dolara ulaştığını dile getiren Yılmaz, küresel uluslararası doğrudan yatırımlardan Türkiye’nin aldı­ğı payın 2003 yılında yüzde 0,3 seviyesinden 2022 yılında yüz­de 1 seviyelerine yükseldiğini dile getirdi. Türkiye’ye gelen ya­tırımların önemli kısmını özel­leştirmeler karşıladı. Birçoğu da var olan yatırımların büyümesi olarak gerçekleşti. Ancak dün­yanın birçok ülkesinde ofisler kurarak yatırımcı için kolay bağ kurulması konusunda adımlar atılmasına rağmen birçok bekle­nen yatırım Türkiye’ye geleme­di, ertelendi, iptal edildi. Ancak kaçırdığımız bir nokta daha var. Gelenler kadar gidenlerin de ya­tırım bütçeleri oldukça önemliy­di bu süreçte.

Türkiye’den giden yatırım 58.4 milyar dolar

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre son 20 yılda Türk yatırımcılar yurt dışında toplam 58,4 milyar dolarlık doğrudan yatırım ger­çekleştirdi. 2002 yılında sadece 251 milyon dolar düzeyinde ger­çekleşen dış yatırımlar, 2015’te 5.2 milyar dolarla rekora ulaştı. 2021 yılında ise 4.6 milyar do­lar ile kapattı. Bir anlamda Türk yatırımcıların yurtdışı iştahı, sebebi ne olursa olsun artış gös­terdi. Türk yatırımların çoğu dünyanın 160 ülkesinde fabrika kurdu, şirket satın aldı, ortaklık yaptı. Binlerce belki de yüzbin­lerce insana istihdam sağladı. Birçoğu da şirketinin merkezini taşıdı. Günümüzde her ne kadar Türk şirketi olarak dile getirsek de merkezini ABD’ye Hollan­da’ya, İngiltere’ye taşıyanların sayısı az değil. Hem de bu şirket­lerin Türkiye için devasa büyük­lükte olduğunu düşünürsek.

İngiliz medyası: “Türk şirketin gelişi, bizi sevindirdi”

Geçtiğimiz hafta İngiltere’de okuduğum bir haberi sizler­le paylaşmak istiyorum. Habe­rin başlığı “Türk şirketi Bimc­rone'un Cambridge'de uygun bir yer bulması İngiltere'yi se­vindirdi” şeklindeydi. Yani bir Türk şirketinin İngiltere’yi mer­kez olarak kabul etmesi, İngiliz­ler tarafından sevinçle karşıla­nıyordu. Bu şirketin teknoloji şirketi olması, sevinçlerini daha da artırmıştı. Nesrin Akın Özta­bak’ın 2017’de İstanbul’da kur­duğu Bimcrone, Türkiye’nin kü­resel anlamda en güçlü olduğu inşaat sektörü ile ilgiliydi. Türk inşaat şirketlerinin dünya müte­ahhitler liginde ikinci olduğunu hatırlatmak isterim.

İnşaat teknolojilerine yönelik çalışıyor

Bimcrone, inşaat projeleri­nin dijital projelerini oluşturan, planlamadan yıkıma kadar bina inşaat yaşam döngüsünün tüm aşamalarını izlenebilir hale ge­tiren ve süreç optimizasyonu ile daha iyi projelerin üretilmesini sağlayan bulut tabanlı bir plat­form. Türk şirketi Bimcrone’un en büyük rakibinin de ABD’li bir firma olduğunu yazan İngi­liz medyası, Türk firmanın her malzeme için karbon oranı emis­yonunu hesaplayabilmesi ve bu verileri projedeki herhangi bir değişiklikten sağlayabilmesiyle de fark yarattığının altını çiziyor. İngiltere İşletme ve Ticaret Ba­kanlığı'nın Küresel Girişimcilik Programı tarafından destekle­nen Türk şirketi için de finans­man desteği gibi teşvikler de su­nulmuş durumda.

2021 yılında Edenbase Yarış­ması'nın finalisti olan Bimcro­ne’un Ada’ya gelişiyle ilgili ola­rak Cambridgeshire & Peter­borough Birleşik Otoritesinin Büyüme Merkezi İç Yatırım Bü­yüme İşleri Genel Müdürü Re­becca Bekkenutte şu yorumu yapıyor: “Böylesine yenilikçi bir işletmeyi desteklemek, küresel genel merkezini bölgede kur­manın bölgesel tekliflerini ve faydalarını anlamak gerçek bir zevkti.”

Türkiye 10 yıl boyunca 1-2 milyar dolarlık Alman Volkswa­gen yatırımını beklerken, bir­çok Türk yatırımcının yurtdışı­nı tercih etmesini önemsemedi. Özetle; ne yazık ki milyarlarca dolarlık bu yatırımlar, başka ül­kelerin ekonomisine değer katar hale geldi. Bunda teşvik sistem­lerinin, yatırımcıya olan ilginin, pamuklar içinde sarmanın payı büyük. Büyüklerimizin dediği gi­bi, Dimyat’a pirince giderken ev­deki bulgurdan oluyoruz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem