İş'te Gündem

Big Mac fiyatları Türkiye'de uçtu: 2 dolardan 6 dolara çıkmış

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda fiyatları kıyasladı. Kara "Son iki yılda sandviç fiyatı 2 dolardan 6 dolara çıkmış. Dolar bazında yüzde 200 sandviç enflasyonu" dedi.
Big Mac fiyatları Türkiye'de uçtu: 2 dolardan 6 dolara çıkmış
Haberler / EKONOMİ
27 Ocak 2024 Cumartesi 12:12

Dolar 30TL'yi aştı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, Big Mac sandviç fiyatlarına dikkat çekti. Fiyatlanmada dolar ve TL enflasyonunu baz alan Kara, "Dünya ortalamasının üzerinde" dedi.

Kara bir de grafik paylaştı, grafiği okumakta zorluk çekenler için not düştü: Bizde son iki yılda sandviç fiyatı 2 dolardan 6 dolara çıkmış. Dolar bazında %200 sandviç enflasyonu.

Big Mac sandviç fiyatlarını dolar ve TL enflasyonu üzerinden baz alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, şu ifadeleri kullandı:

"Big Mac sandviç fiyatı 180 TL oldu. Son 20 yılın göreli olarak en pahalısı. Dünya ortalamasının yüzde 36 üzerinde. Artık TL değerli diyebiliriz sanırım."

"2 DOLARDAN 6 DOLARA ÇIKMIŞ"

Paylaşımının devamında Kara, "Bizde son iki yılda sandviç fiyatı 2 dolardan 6 dolara çıkmış. Dolar bazında yüzde 200 sandviç enflasyonu" ifadelerini kullandı.

Big Mac menü fiyatı şu anda 220 TL.

BİG MAC ENDEKSİ

Big Mac Endeksi, farklı ülkelerdeki farklı para birimlerinin satın alma gücünü ölçmeye yarayan göstergelerden biri. Big Mac Endeksi, 1986’da dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden The Economist tarafından satın alma gücü paritelerinin daha kolay anlaşılması için ortaya atıldı. Adını da tabii ki, dünyaca ünlü fast food markası McDonald’s‘ın en sevilen hamburgerlerinden Big Mac’ten alıyor.

Çıktığı yıllarda hızlıca kabul gören endeks, temel olarak dolar üzerinden bir ülkede, bir Big Mac hamburger için ödenmesi gereken parayı temsil ediyor. Hesaplama yapılırken tüm para birimleri, dolara çevriliyor ve hesaplamanın yapılacağı ülkede Big Mac’in satış fiyatına göre kaç dolar ödenmesi gerektiği bulunuyor. Bu hesaplama için Big Mac’in tercih edilmesinin başlıca sebepleri var. Bu sebeplerin başında McDonald’s’ın dünyada çok fazla ülkede restoranının olması geliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem