İş'te Gündem

Beyan süresine erteleme 'Düzeltme' umudunu artırdı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu yılın ikinci çeyreğine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin 6 Eylül Cuma günü sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.
Beyan süresine erteleme 'Düzeltme' umudunu artırdı
Haberler / EKONOMİ
26 Ağustos 2024 Pazartesi 07:51

Uygulamadaki zorluklar nedeniyle beyanname düzenlemede yaşanan sıkışıklığın ertelemeye gerekçe oluşturması yanında, iş dünyasının enflasyon muhasebesinde karşı çıktığı konularda düzeltme yapılabileceği yorumlarına da yol açtı. Bu gelişmeler yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in üzerinde de büyük bir baskı oluşmuş durumda.

Mükelleflerin neredeyse tamamını etkileyen enflasyon düzeltmesi ve bir süre önce TBMM’de kabul edilerek yasalaşan seyreltilmiş vergi paketi ile ilgili, toplumun her kesimi kendi açısından bir eleştiri yöneltiyor.

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre iş dünyası enflasyon düzeltmesine ödeyeceği vergi miktarını artıracağının geç farkına vardığı için, gecikmeli de olsa itirazlarını yüksek sesle dile getirmeye başladı. Üstelik bunun dozunu her geçen gün artırmaya başladı.

Nitekim ikinci geçici vergi döneminde beyanname verme süreleri önce 27 Ağustos’a ardından da 6 Eylül tarihine ertelendi. Bu erteleme döneminde özellikle yatırımda kullanılan dış kaynakların vergi matrahını artırması ve gayrifaal işletmelere vergi tahakkuku ile ilgili hükümlerin enflasyon düzeltmesinde kapsam dışı bırakılması büyük olasılık olarak görünüyor.

Kuşkusuz bu gelişmeler yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in üzerinde de büyük bir baskı oluşmuş durumda. Hatta bu baskılar o kadar arttı ki geride bıraktığımız haftada Bakan Şimşek’in istifa ettiğine ilişkin haberler sosyal medya ahalisini ciddi şekilde meşgul etti. İstifa iddialarının ikincisinde herhangi bir gerekçe gösterilmezken, ilk iddiada zenginlerden vergi alınmasına ilişkin hükümlerin paketten çıkarılmasına itiraz ettiği için istifa ettiği öne sürüldü.

Her ne kadar enflasyon düzeltmesi, Bakan Şimşek’in ‘çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacağız’ şeklinde özetlediği yeni dönem politikasıyla çelişse de Şimşek’in özellikle gayrimenkul değer artışlarıyla ilgili vergilendirmede ısrarcı olunduğu biliniyor. Doğal olarak da bu durum bazı kesimlerin işine gelmiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem