İş'te Gündem

Bakanlık uyardı: Tapuda dolandırıcılara dikkat!

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, tapuda dolandırılma riskine karşı vatandaşı uyardı: İşlemlerinizi hızlandırma vaadinde bulunanlara kanmayın, kendi randevunuzu alın, şifre ve belge paylaşmayın
Bakanlık uyardı: Tapuda dolandırıcılara dikkat!
Haberler / EKONOMİ
1 Ağustos 2024 Perşembe 09:05

Elinde nakit parası ya da altın, döviz gibi yatırımları bulunanlar son dönemde fiyatları yüzde 25 oranında düşen konut piyasasına yatırım yapmaya başlarken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de tapu müdürlüklerinde ortaya çıkan dolandırıcılara karşı vatandaşları uyardı.

Tapu müdürlüklerinde yaşanan hareketliliği fırsata çevirerek vatandaşı dolandırmaya çalışan dolandırıcılara karşı vatandaşın dikkat etmesi gereken hususlar sıralandı.

ŞİFRENİZİ PAYLAŞMAYIN

Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre dolandırıcıların tuzağına düşmemek için vatandaşların tapu müdürlüklerindeki işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik vaatte bulunan yetkisiz kişilere itibar etmemeleri gerekiyor. Ayrıca yetkili olmayan kişilerce evini satmak isteyen kişilere ait şifre, belge ve bilgilerin ele geçirilmesi dolandırıcılık riskini artırıyor. Bu sebeple kişiye özel olan e-Devlet ve Web-Tapu şifresinin kimseyle paylaşılmaması gerekiyor. İşlem başvurusu, iş takibi gibi nedenler ile şifre isteyen kişilere şifrenin verilmemesi önem arz ediyor.

BİLGİLERİ VERMEYİN

Şifrenin verileceği kişiler pek çok kişisel bilgiye ulaşabileceği gibi vatandaşın adına işlem de yapabiliyor. Genel Müdürlük, "Tapu müdürlük personeli de dahil olmak üzere hiç kimse sizden kişisel bilgi istemez, şifrenizi soramaz.

Sizden kişisel bilgilerinizi veya e-Devlet Şifrenizi yardımcı olmak için telefon, e-posta gibi yollar ile isteyen kişilere karşı dikkatli olunuz, bilgilerinizi vermeyiniz" uyarısında bulundu.

RANDEVUNUZU ALIN

Kredi ile konut alımlarında tapu işlemleri için randevu bankalar tarafından alınırken, kredisiz konut alım-satımlarında ise vatandaş kolay bir şekilde tapu randevu işlemini gerçekleştirebiliyor.

Telefon ile Alo-181 Çağrı Merkezi aranarak işlem randevusu alınabildiği gibi e-Randevu internet sitesi üzerinden işlem randevusu ya da Web-Tapu internet adresi üzerinden doğrudan başvuru oluşturularak tapu randevusu alınabiliyor.

İhtiyaç halinde tapu müdürlüklerinde bulunan danışma ya da başvuru masalarından da yardım alınabiliyor. Vatandaşlar gayrimenkul alımsatımından önce ilgilendikleri taşınmazın yerini parsel sorgu web adresinden öğrenebildikleri gibi tapu müdürlüklerindeki başvurularının durumunu da tapu başvuru sorgulama ekranından sorgulayabiliyor.

Tapu işlemlerine ilişkin harç ve döner sermaye ücretleri gişe ve gişe dışı tahsilat kanalları olan internet bankacılığı ya da ATM e-tahsilat ekranlarından görüntülenerek ödeme yapılabiliyor.

Her türlü iş ve işlem dijital ortamda hızla ve rahatlıkla ilerlediği için vatandaşın tapu işlemleri için kimseden yardım almasına gerek kalmıyor.

İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER

 İşlemlerinizi hızlandırma vaadinde bulunan yetkisiz kişilere itibar etmeyin.
 Kişiye özel olan e-Devlet ve Web-Tapu şifresini kimseyle paylaşmayın.
 İşlem randevunuzu kendiniz alın.
 Tapu müdürlüklerindeki başvurularınızın durumunu tapu başvuru sorgulama ekranından sorgulayın.
 Tapu işlemleri için kimseden yardım almayın.
 E-devlet üzerinden beyan edilen doğru telefon numarasına SMS'le bilgilendirmesini dikkate alın.

RANDEVU ALMANIN YOLLARI
 Telefon ile Alo-181 Çağrı Merkezi'ni arayarak işlem randevusu alabilirsiniz.
 E-randevu internet sitesi üzerinden işlem randevusu alabilirsiniz.
 Web-Tapu internet adresi üzerinden doğrudan başvuru oluşturabilirsiniz.

E-DEVLET'TE KAYITLI NUMARAYA SMS ATILIYOR

TAPU sicil kayıtlarının güvenliğinin artırılması amacına yönelik olarak taşınmazla ilgili maliklerinin isteğiyle ya da istek dışı gerçekleşecek herhangi bir işlem yapıldığında e-Devlet üzerinden beyan edilen doğru ve güncel cep telefonu numarasına SMS yoluyla bilgilendirme de yapılıyor.

Bu yeni uygulamayla vatandaşların adlarına kayıtlı taşınmazlar, dolandırıcılık ve sahteciliğe karşı korunuyor. Ayrıca vatandaşlar e-Devlet hizmeti kapsamında; tapu harçlarını sorgulayabildikleri gibi taşınmazların tapu bilgilerine ve detay bilgilerine ulaşılabiliyor.

Telefon ve adres bilgilerini beyan edilebiliyor ve sistemde kayıtlı olmayan T.C. kimlik numaralarının entegrasyonunu beyan esası ile sağlayabiliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem