İş'te Gündem

ABD'den Şimşek'i sevindirecek rapor

ABD’li banka San Francisco FED’in yayınladığı rapor, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzünü güldürecek ayrıntılar barındırıyor.
ABD'den Şimşek'i sevindirecek rapor
Haberler / İŞTEFİNANS
4 Eylül 2024 Çarşamba 15:28

San Francisco Federal Rezerv Bankası'nın gerçekleştirdiği yeni araştırmaya göre, ABD enflasyonunda en büyük artışa yol açan konut maliyetleri sene sonunda düşüşe geçecek ve 2025 yılında Covid-19 öncesi trendine geri dönecek.

FED San Francisco'da görev yapan İspanyol politika danışmanı Oscar Jorda ve Türk ekonomist Aren Yalçın’ın Salı günü yayımlanan çalışmasında "Barınma enflasyonunun önümüzdeki birkaç ay içinde düşmeye devam edeceğini öngörüyoruz" ifadelerine yer verdi. Yalçın ve Jorda, konut arz ve talebindeki dengeyi ölçen bir modele de atıf yaparken konut enflasyonunun bir sonraki yıl konut arz ve talebi arasındaki farkın daralmasıyla birlikte enflasyonun da azalacağını tahmin etti.

Çalışma İstatistikleri Bürosu; yeni kiralar, mevcut kiralamalar ve ev sahiplerinin evlerini kiralamak zorunda kalması gibi durumlarda ödemek zorunda kalacakları tahmini verileri kullanıp barınma maliyetlerini ölçüyor. Tüketici fiyat endeksinin büyük bir bölümünü oluşturan bu maliyetler, FED yetkililerini yaşam maliyetindeki artışı dizginlemek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya yöneltti.

Fakat barınma maliyetleri, yüksek borçlanma maliyetlerinin talebi yavaşlatmasıyla düşen diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarından farklı gerçekleşti. Bu durumun nedeni ise daha yüksek oranların inşaatı daha pahalı hale getirmesi ve maliyetlerde artışın yaşanmasına yol açması nedeniyle konut arzının olumsuz etkilenmesi.

Jorda ve Yalçın, konuya ilişkin, "Net olarak, kira fiyatları sonunda yavaşlar, ancak bunu faiz oranlarına daha az duyarlı olan diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarından daha kademeli olarak yapar" ifadelerini kaydetti.

Söz konusu raporda, "Birlikte ele alındığında, bu önlemler barınak enflasyonunun önümüzdeki yıl daha geleneksel seviyelere doğru düşmeye devam edeceğini gösteriyor" sonucuna varılırken modele göre, barınma enflasyonunun sene sonuna kadar %2'ye kadar düşebileceği ve 2025 baharında pandemi öncesindeki ortalaması olan %3,3'e geri dönebileceği değerlendiriliyor.

FED'in, 2022 ve 2023 yıllarındaki agresif faiz oranı artışlarının sonrasında politika faizini mevcut %5,25-%5,50 aralığına düşürmeye başlaması öngörülüyor.

RAPOR TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Söz konusu rapor, Reuters ve Bloomberg başta olmak üzere dünyaca ünlü ekonomi sayfalarında kendine yer buldu. Rapor Türkiye içinde büyük bir anlam ifade ediyor. Jorda ve Yalçın'ın hazırladığı rapordaki tahminler doğru çıkar ve ABD’deki ev kiraları düşerse bu durum, FED faiz indirecek demek oluyor.

FED’in faiz indirmesi, sıcak paranın Türkiye’ye de gelebilme ihtimalini artırıyor, bu durum da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i sevindirecek bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Bu durum da, sıkıntılı seyreden Türkiye ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak kabul edilebilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem