İş'te Gündem

Uzay için 2021 yılı bütçesinden yalnızca 5 milyon TL ayrıldı!

Aralık 2018’de, “Bir hayal gerçek oldu” denilerek kurulan Türkiye Uzay Ajansı, ilk toplantısını kuruluşundan 10 ay sonra gerçekleştirdi. Diyanet’in toplam 23,8 milyar TL aldığı 2020 ve 2021 yılının merkezi yönetim yatırımlarından Türkiye Uzay Ajansı’nın payına yalnızca 5 milyon TL düştü.
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
11 Şubat 2021 Perşembe 00:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Türkiye'nin Milli Uzay Programı” tanıtımında yaptığı açıklamaların ardından gündeme gelen Türkiye Uzay Ajansı, Aralık 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle kuruldu. Birçok ülke, uzay araştırmalarına milyarlarca dolar pay ayırırken Türkiye Uzay Ajansı, 2019 yılı yatırımlarından pay alamadı. Ajansa 2020 ve 2021 yıllarında ise yalnızca 5 milyon TL ayrıldı. Aynı yıllarda 210 milyon TL pay ayrılan Diyanet’in bütçesinin toplamı ise 23,8 milyar TL’ye ulaştı.

UZAY PROGRAMI’NA 400 BİN TL

Türkiye Uzay Ajansı’na 2020 yılında ayrılan pay ise yalnızca 1 milyon TL oldu. Ajansa 2020 yılı yatırımlarından ayrılan 1 milyon TL’nin 400 bin TL’si, “Milli Uzay Programı Etüdü” için harcandı. Kalan 600 bin TL ise “Muhtelif İşler” kalemi altında, makine ve teçhizat alımı için tüketildi. Sonradan eklenen ödeneklerle birlikte ajansın 2020 yılındaki toplam harcaması 1 milyon 917 bin TL olarak kayıtlara geçirildi.

2021 İÇİN DÜŞÜK BÜTÇE

#reklam#

Türkiye Uzay Ajansı, 2021 yılı yatırımlarından da oldukça düşük pay aldı. Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programı’na göre ajansın yatırımları için bütçeye 4 milyon TL yazıldı. 2020 yılında çalışmalarına başlanan Milli Uzay Programı Etüdü için 2021 yılında ayrılan pay ise 1 milyon 33 bin TL ile ifade edildi. Milli Uzay Programı Etüdü Programı’nın dışında ajansın 2021 yılı yatırım bütçesi, Uzay Teknolojileri Etüt ve Projelendirme İşleri 1 milyon 545 bin TL, eXTP Uydusu Geniş Alan İzleme Uygulama Yazılımı 369 bin TL ve Muhtelif İşler 1 milyon 53 bin TL olarak sınıflandırıldı.

ABARTILI KONUŞMUYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye bir uzay ülkesi derken abartılı konuşmuyoruz” sözleriyle uzay alanındaki hedefleri anlattı. Türkiye Uzay Ajansı’nın, “Türkiye’yi uzay ekonomisi noktasında önemli bir noktaya getirecek bir program” hazırladığını savunan Varank, “2023 sonunda kendi uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkararak ama kendi geliştirdiğimiz özgün milli motorumuzu Ay’a göndereceğiz. Sert iniş yapmasını sağlayacağız” dedi.

METAL BLOK TANITIM İÇİN

Urfa'nın kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Göbeklitepe yakınlarındaki tarlada 5 Şubat’ta bulunan metal blokun, Milli Uzay Programı tanıtımı için konulduğu ortaya çıktı. Yaklaşık üç metre yüksekliğinde, bir metre genişliğinde, üzerinde Göktürk alfabesiyle, "Gökyüzüne bak, Ay'ı gör" ifadesinin yazılı olduğu metal blok, Erdoğan'ın Milli Uzay Programı tanıtım konuşması yaparken bu ifadeleri kullandığı sırada arkadaki dev ekrana yansıtıldı.

ALTYAPI YETERLİ DEĞİL

Kıbrıs İlim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Çoban, Türkiye’nin uzay araştırması konusundaki altyapı sorunlarına dikkat çekti. Türkiye’de yetişen önemli astronom, astrofizikçi, mühendis ve astrobiyologların gerekli altyapı ve çalışma alanlarının olmaması nedeniyle başka ülkelerde ve uzay ajanslarında görev aldığını belirten Çoban, şunları kaydetti:

#reklam#

“Şu anda astronomi alanında yapılan çalışmalar yoğun biçimde İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin astronomi ve uzay bilimleri bölümlerinde yoğunlaşırken temel bilimlere verilen değer akademide ve toplumun gözünde düşmüştür. Bu alanda hedeflere ulaşılabilmesi için bütçenin artırılması, nitelikli kadronun kurulması, genç uzmanlara yer verilmesi gerekmektedir.”

Astronomi, Uzay Bilimleri, mühendislik gibi alanlarda kadınların desteklenmesinin bir lütuf olarak gösterilmesi bu alanda çalışmalar yapan bilim insanlarının motivasyonlarını düşürmektedir” diyen Çoban, “Bilimsel projeler zamanında desteklenebilseydi, şu anda başka bir gelecek mümkündü” ifadelerini kullandı. Çoban sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz sıfırdan bir fikir üretmek bir yana, başka ülkelerin uzay girişimlerini taklit edebilseydik dahi, 1925 yılında THK planör fabrikası kuran bir ülke olarak daha farklı bir vizyona sahip olabilirdik. Şu anda BAE, Hindistan, İsrail gibi ülkeler bizim çok önümüzde girişimlerde bulunmakta. Astronomi bilimi ve uzay teknolojileri bilimi birbirinden farklı alanlardır. Bu sebeple Türkiye Uzay Ajansı'nın kadro istihdamında temel bilimciler dışında mühendislere, jeologlara ve hatta öğretmenlere yer vermesi ileriye taşıyacaktır.”

Mustafa M. Bildircin/Birgün

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem