İş'te Gündem

50 Milyonluk et vurgunu yapanlar BDDK Başkanı Akben'i bile ziyaret etmiş!

‘Kasap Amca Vurgunu’ başlığı ile geçen yıl gündeme gelen olayla ilgili yeni gelişmeler yaşandı
Player yükleniyor...
Haberler / EKONOMİ
15 Haziran 2020 Pazartesi 00:00

Çeşitli illerdeki besicileri 50 milyon lira dolandırdıkları iddia edilen şebeke bu kez Kars’ta ortaya çıktı. Haklarındaki savcılık soruşturması süren şebekenin Kars’taki besicilerden aldığı 7 milyon liralık canlı hayvanla sırra kadem bastıkları ortaya çıktı. İstanbul’da devam eden soruşturma kapsamında ise geçen ay, şebekenin bir üyesi tutuklandı. Soruşturma kapsamında, İnsan ve İrfan Vakfı Başkanı Mehmet Fatih Çıtlak da şüpheli sıfatı ile ifade verdi.  Bilal Erdoğan’ın kurduğu vakfın başkanı, dolandırıcılığa ilişkin ifade verdi

‘Kasap Amca Vurgunu’ başlığı ile geçen yıl gündeme gelen olayla ilgili yeni gelişmelerin yaşandığı öğrenildi. Malatya, Amasya, Adana, Konya gibi 10’a yakın ilde besicilik yapan çok sayıda üreticiyi dolandırmakla suçlanan şebeke üyeleri bu kez Kars’a dayandı.

#reklam#

ÇEKLER KARŞILIKSIZ ÇIKTI

Türkiye’nin önemli canlı hayvan ticaretinin yapıldığı illerden biri olan Kars’ta çok sayıda besici hayvanlarını, İstanbul’da devam eden soruşturmanın şüpheli listesindeki kişilere sattı.

Liderliğini, hakkında yakalama kararı bulunan ve sahte nüfus cüzdanı ile dolaştığı belirtilen Hamit Avcı ile Yaşar Eti’nin yaptığı iddia edilen şebeke, kentteki birçok besiciden hayvan aldı. Kimi besiciye çek kimine senet verildi. Ancak, çekler karşılıksız çıktığı gibi senetler de ödenmedi.


 
Şebekenin lideri Hamit Avcı (su içen), Vakıf Başkanı Çıtlak'ın, BBDK Başkanı Mehmet Ali Akben ile yaptığı görüşmeye de katıldı. 19 Milyon TL dolandırılan Mahmut Çelik, "Beni, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) Başkan Yardımcısı’nın yanına götürdüler. Yapacağımız işi anlattılar. BBDK Başkanı ise bu iş için 12 milyon kredi çıkabileceğini söyledi" diye ifade vermişti.

HAYVANLAR BUHARLAŞTI 

#reklam#

Kars Ticaret Borsası’ndan bir yetkili, “Besicinin aylarca emek vererek kesime hazır hale getirdiği hayvanları, bir gün içinde buharlaştı. Dolandırılan para tutarı 7 milyonu aşıyor” dedi. Aynı yetkili, satışını yaptıkları hayvanların parasını alamayan kimi besicinin, bankalara borçlandığını kaydetti.

BİR KİŞİ TUTUKLANDI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, dolandırılan kişilerden Mahmut Çelik’in şikâyeti sonrası başlattığı soruşturmada şüphelilerden Yusuf Aydın’ın geçen 1 Mayıs’ta tutuklandığı ortaya çıktı.

İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanan Yusuf Aydın, Çelik’i dolandıran ismin Hamit A. olduğunu öne sürdü. Edinilen bilgilere göre savcılık, şüphelilerden Fatih Dündar, Hüseyin Güleç, Günay Dündar, Hakan Adıgüzel,  Cahit Demirel, Gaye Kara ile akaryakıt istasyonu sahibi Yaşar Eti’nin ifadesini aldı. Bir diğer şüpheli Hamit Avcı hakkında ise, yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi. Şüphelilerin, verdikleri ifadelerde birbirlerini suçladı.

Şüphelilerden biri de Cahit Demirel... Demirel'in şimdilerde Antalya'da büyük bir et saış mağazası açtığı öğrenildi.

VAKIF BAŞKANI DA İFADE VERDİ

Şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan bir diğer isim ise İnsan ve İrfan Vakfı Başkanı Mehmet Fatih Çıtlak oldu. Vakıf adına herhangi bir şirket ile anlaşmadıklarını söyleyerek Mahmut Çelik’in dolandırılması olayı ile ilgisinin olmadığını öne sürdü. Çıtlak, Çelik’in dolandırıldığını öğrendikten sonra sorunun çözülmesi için devreye girdiğini belirterek “Olayı çözmek amacıyla Mahmut Çelik, Zülkarneyn Bey, Yusuf Aydın ve Hamit Avcı’yı çağırdım. Taraflar arasındaki sıkıntıyı çözmek ve de adımın karıştığı olayı da temizlemek amacıyla tarafları bir araya getirdim. Yaklaşık 15 dakika içerisinde Yusuf Aydın ve Hamit Avcı, Mahmut Çelik’e borçlarını ikrar ettiler. Zaman ve ödeme vadesini konuşarak senet düzenleyerek ve senedi de imzalayarak Mahmut Çelik’e verdiler” dedi.
 
Dolandırıcılık şebekesinin üyelerinden biri de İbrahim Adıgüzel

‘YUSUF AYDIN, BAŞKANIN TEMSİLCİSİYDİ’

#reklam#

SAVCILIK soruşturmasında yer alan bilgilere göre, dolandırılan kişilerin bir kısmına ‘Kasap Amca’ adı ile yüzlerce mağaza açılacağı, bir kısmına ise kurulacak et entegre tesisinde şehit ve gazi ailelerinin çalıştırılacağı söylendi. Alınan hayvanlar için başlangıçta bir miktar ödeme yapılsa da sonradan yapılan yüklü alımlar için verilen çekler karşılıksız çıktı. 15 milyon liraya yakın dolandırıldığını söyleyen Mahmut Çelik (56), “30 yıldır et ticareti yapıyorum. Şimdi bir kilo ete muhtaç hale geldim. Mal aldığım insanların parasını ödeyemedim. O insanlar da perişan oldu. Bankaya olan borcum nedeni ile çiftliğim icradan satışa çıkarıldı. Beni dolandıran şebeke İlim ve İrfan Vakfı ile iç içe isimlerdi. Hatta Yusuf Aydın, Vakıf Başkanı Yusuf Aydın’ın yurtdışı işlerinin temsilcisi gibi. Yusuf Aydın ifadesinde anlatıyor, Vakıf Başkanı Çıtlak, kendisini Ukrayna’ya gönderiyor. Eğer ki vakıf başkanı ile işi olmayan biri ise bu kişi nasıl Ukrayna’ya gönderildi” diye konuştu.


30 yıldır et ticareti ve besicilik yapan ve 19 milyon TL dolandırılan Mahmut Çelik, "Artık evime 1 kilo et bile dahi alamaz hale geldim" dedi.

Haberkimde

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem