İş'te Gündem

3 şehir, yüksek TL mevduata rağmen dolardan vazgeçmedi

Son 1 yılda enflasyon yüzde 61,8 artarken dolar kuru yüzde 24 değer kazandı. Mevduat faizi zaman zaman yüzde 60'ın üstüne çıkarak enflasyonla savaşabilecek en önemli yatırım araçlarının başında geldi.
3 şehir, yüksek TL mevduata rağmen dolardan vazgeçmedi
Haberler / İŞTEFİNANS
15 Ağustos 2024 Perşembe 12:25

Önceki yıllarda hızla döviz mevduatına dönen yurttaş ve şirketler de geçen yıl döviz mevduatı yerine Türk Lirası'nı tercih etmeye başladı. Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da ise yurttaşlar dolara yönelmeyi sürdürdü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK açıkladığı il bazındaki bankacılık rakamlarına göre, Türkiye genelinde döviz mevduatı son 1 yılda yüzde 1.6 azaldı.

Habertürk'ten Rahmi Ak'ın aktardığına göre, döviz mevduatı en çok azalan il yüzde 25 ile Iğdır, yüzde 23,5 ile Ankara, yüzde 22,4 ile Kırşehir olurken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da yurttaş dolara "devam" dedi.

Yüksek TL mevduat faizine rağmen Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya ve Kahramanmaraş'ta da TL mevduat artışı yüzde 30 düzeyinde sınırlı kaldı.

Dövizden kaçan ilk 10 il arasında İzmir, Bartın, Kırklareli, Karabük, Yalova ve Amasya da bulunuyor.

İSTANBULLU NE YAPTI?

Megakent İstanbul da dövizden umudunu kesip TL yatırımı yapan iller arasında yerini aldı. İstanbul'da Türk Lirası mevduat 2 trilyon 757 milyar liradan yüzde 59 yükselişle 4 trilyon 377 milyar liraya çıktı. Türk Lirası mevduattaki yükselişin yüzde 48'i İstanbul'dan geldi.

Bir anlamda Türkiye'de TL mevduata verilen faizin yarısını İstanbullular aldı.

İstanbul'un döviz mevduatı ise yüzde 14 düşerek 88,3 milyar dolardan 75,6 milyar dolara indi. Yani tam 12,7 milyar dolar azaldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ İŞTEFİNANS BUSİNESSCLASS DÜNYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ İŞTEMAGAZİN OTOMOTİV LİFESTYLE
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 İş'te Gündem